Buzzfeed listasi karmeimmat murhamysteerit – mukana Kyllikki Saari, Bodom, jääkaappisurmat ja poika laatikossa

Julkaistu:

Suosittu yhdysvaltalaissivusto sisällytti Kyllikki Saaren surman osaksi listaustaan.
Ratkaisemattomat murhamysteerit kiinnostavat ihmisiä vuodesta toiseen. Supersuosittu Buzzfeed-sivusto pyysi lukijoitaan listaamaan 19 mielestään karmaisevinta ratkaisematonta mysteeriä. Listalle pääsivät myös Suomessa poliisia ja kansaa askarruttaneet Kyllikki Saaren surma sekä Bodom-järven murhat.

1. Musta Dahlia -murha


Elokuvaksikin asti päätynyt näyttelijäksi tähtäävän Elizabeth Shortin karmea murha askarruttaa poliisia edelleen. Vuonna 1947 Shortin julmasti silvottu ruumis löydettiin Los Angelesista. Murhaaja oli muun muassa poistanut Shortin sisäelimet sekä leikannut ruumiin kahtia. Lehdistö nimitti surmaa Musta Dahlia -murhaksi. Poliisilla on ollut vuosien saatossa useita epäilyjä, mutta rikos säilyy edelleen selvittämättömänä.

2. Poika laatikossa


Philadelphiasta löytyi helmikuussa 1957 pienen pojan ruumis pahvilaatikosta. Pojan arveltiin olevan 4-6-vuotias. Ruumis oli löydettäessä pahoinpidelty ja alaston. Pojan henkilöllisyys ei ole koskaan selvinnyt ja hänestä puhutaankin yleensä ”Amerikan tuntemattomana lapsena”. Myös surma on edelleen selvittämättä.

3. New Orleansin kirvessurmaaja


Toukokuusta 1918 lokakuuhun 1919 Louisianassa ja Texasissa tapahtui liuta murhia, joista suurin osa oli tehty uhrien omilla kirveillä. Poliisille ei koskaan selvinnyt edes se, että onko epäilty tekijä mies vai nainen. Aikoinaan jopa uskottiin, että kirvessurmaaja olisi ollut jopa yliluonnollinen olento.

4. Keddie-murhat


Vuonna 1981 kaksi Sharpin perheen jäsenistä sekä yksi perheen ystävistä löytyi kuolleena perheen vuokraamasta mökistä. Heidät oli nuijittu kuoliaaksi vasaroilla, ja yhtä uhreista oli puukotettu useaan kertaan. Jokainen oli sidottu haavateipillä.

Mökin yläkerrassa yöpyneet perheen kaksi nuorinta poikaa sekä heidän ystävänsä selvisivät kauhujen yöstä vahingoittumatta ja autuaan tietämättöminä.

Mökissä yöpynyt yksi perheen tyttäristä julistettiin kadonneeksi. Hänen jäänteensä löydettiin toiselta leirintäalueelta vajaan 50 kilometrin päästä vasta vuonna 1984. Perheen toinen tytär selviytyi, kun hän oli päättänyt yöpyä kyseisenä yönä naapurimökissä. Poliisi ei ole vieläkään tehnyt yhtään pidätystä tapauksen tiimoilta.

5. Savuna ilmaan kadonneet lapset


Sodderin perheen talo paloi jouluaattona Fayettevillessä Länsi-Virginian osavaltiossa 1945. Perheen vanhemmat ja neljä yhdeksästä kotona olevasta lapsesta pääsivät pakenemaan liekkejä, mutta viisi lapsista jäi tulen vangiksi.

Perheen isä yritti pelastaa lapsia, mutta aiemmin yläkerran ikkunoiden edessä olleet tikkaat olivat kadonneet, palokuntaan ei saanut puhelimella yhteyttä ja perheen autot eivät käynnistyneet.

Yhdenkään lapsen jäänteitä ei ole löytynyt palaneen talon raunioista. Virallisesti kuolinsyytutkija julisti tuleen kadonneet lapset kuolleiksi, mutta perhe on ollut varma siitä, että lapset kaapattiin ja he ovat yhä elossa.

6. Bear Brookin murhat


Vuonna 1985 Bear Brookin luonnonpuistossa leikkineet lapset löysivät metsästä metallisen roska-astian. He kuitenkin hylkäsivät astian metsään, ja vasta muutama päivä myöhemmin paikalle sattuneet metsästäjät huomasivat, että astiassa oli muovinen jätesäkki, jonka sisällä oli osittain paloitellut nuoren naisen ja pienen tytön ruumiit.

Poliisi oli ymmällään tutkinnan kanssa, ja vuosien saatossa tutkinta kuivui kasaan. Vuonna 2000 selvittämättömien tapausten parissa tutkintaa jatkanut John M. Cody tutki ruumiiden löytöpaikkaa, kun hän löysi vajaan 100 metrin päästä toisenkin roska-astian. Sen sisältä löytyi kahden pienen tytön luurangot.

Surmat ovat edelleen yksi alueen suurimmista mysteereistä, ja löydettyjen ruumiiden henkilöllisyys on yhä selvittämättä.

7. Djatlovin solan onnettomuus


Yhdeksän vaeltajaa kuoli mystisissä olosuhteissa Pohjois-Uralilla helmikuussa 1959. Kaikki olivat erittäin kokeneita vaeltajia, ja heidät löydettiin makaamasta kasvoillaan lumessa. Löytäjien mukaan näytti myös siltä, että vaeltajien teltat olisi revitty riekaleiksi sisäpuolelta käsin.

Vaeltajien ruumiista ei löytynyt merkkejä ulkoisesta väkivallasta, mutta kahdella uhrilla oli kallonmurtumia, kahdella kylkiluunmurtumia ja yhdeltä puuttui kieli. Myöhempien lähteiden mukaan neljän uhrin vaatteissa oli korkeita säteilypitoisuuksia, mutta tästä ei ole mainintaa alkuperäisissä dokumenteissa. Neuvostotutkijat julistivat kuoleman aiheuttajaksi lumivyöryn tai muun tuntemattoman luonnonvoiman, mutta tutkijoiden mukaan on äärimmäisen epätodennäköistä, että alueella esiintyisi lumivyöryjä.

8. Tamam Shud -tapaus


Tuntemattoman miehen ruumis ajautui rantaan Adelaidessa, Etelä-Australiassa joulukuussa 1948. Miehen taskussa oli paperinpala, jossa luki vain ”Tamám Shud”, joka on persiaa ja tarkoittaa ”lopetettu”. Miehen ruumiista löytyi myös tuntematonta myrkkyä.

Myöhemmin poliisit löysivät Adelaiden päärautatieasemalta miehen sinne säilytykseen jättämän ruskean salkun. Sekä miehen vaatteista, että salkun sisällöstä oli poistettu huolellisesti kaikki mahdolliset seikat, joista kuolleen miehen henkilöllisyys olisi voitu selvittää.

9. Hinterkaifeckin farmimurhat


Maaliskuisena iltana vuonna 1922 kuusi Hinterkaifeckin farmilla Baijerissa Saksassa asunutta henkilöä murhattiin julmasti kuokalla.

Surmansa saivat maatilaa pitänyt perhe, sekä heidän piikansa. Perheenjäsenet kaksivuotiasta lasta lukuunottamatta oli houkuteltu maatilan pihalla sijainneeseen latoon, jossa heidät oli surmattu.

Sisälle jäänyt piika, ja kaksivuotias lapsi surmattiin vuoteisiinsa heidän nukkuessaan. Surmansa saanut piika oli aloittanut työt maatilalla vasta samana päivänä, edellisen piian lopetettua työt tilalla.

Karmivinta tapauksessa on se, että kuka ikinä surmat suorittikaan asui farmilla muutaman päivän ajan ruokkien karjaa ja syöden jääkaapin antimia. Tapaus on edelleen selvittämättä.

10. Amy Lynn Bradleyn katoaminen


23-vuotias Amy Lynn Bradley katosi Rhapsody of the Seas -risteilyalukselta Karibialla vuonna 1998, sen jälkeen kun hän oli poistunut aamulla hytistään kannelle tupakalle.

Todistaja väitti nähneensä Bradleyn Barbadoksella vessassa vuonna 2005, mutta muita todisteita hänen olinpaikastaan ei ole löytynyt.

FBI:n mukaan Bradley ei vaikuttanut henkilöltä, joka olisi halunnut kadota omasta halustaan.

11. Kyynelten valtatien murhat


Brittiläisen Kolumbian osavaltiossa sijaitsevan valtatie 16 varrelta on kadonnut ainakin 18 naisliftaajaa vuosien 1969 - 2011 välillä. Poliisi epäilee, että naiset on murhattu.

Poliisi löysi yhteyden yhteen murhaajaan vuonna 2012, mutta viranomaiset eivät usko, että he löytävät koskaan kaikkia tekijöitä.

12. Kyllikki Saaren murha


Suomalaisia jo vuodesta 1953 asti kuohuttanut Kyllikki Saaren surma on myös päässyt osaksi listausta. Surma on yksi Suomen kuuluisimpia selvittämättömiä henkirikoksia.

17-vuotias Saari oli palaamassa pyörällä kotiinsa hengellisestä nuorisotilaisuudesta Kortteenkylältä. Hän erosi ystävästään puoli yhdentoista aikaan illalla, kun hän lähti pyöräilemään kohti kotiaan Heikkilän kylässä. Kotimatkaa oli vielä noin kuusi kilometriä jäljellä.

Hän ei koskaan päässyt kotiinsa, vaan kohtasi surmaajansa vain muutamia kilometrejä ennen kotiaan.

Katoaminen huomattiin, kun Saaren työpaikalta soitettiin ja ihmeteltiin miksi tunnollinen työntekijä ei ollut ilmaantunut töihin.

Saaren ruumis löytyi suohaudasta saman vuoden lokakuussa, mutta surma on jäänyt yhä selvittämättä.

13. Madeleine McCannin katoaminen


Toukokuussa 2007 3-vuotias nukkumaan jätetty Madeleine McCann katosi hotellihuoneestaan Portugalista. Hänen vanhempansa illallistivat katoamisen aikaan huoneen lähistöllä ystäväpariskunnan kanssa.

Tapausta tutkittiin kidnappauksena, kunnes dna-todiste vakuutti tutkijat Madeleinen kuolleen hotellihuoneessa. Myöhemmin selvisi, että todiste oli virheellinen ja kidnappaustutkinta avattiin uudelleen vuonna 2008.

Madeleinen vanhemmat ovat olleet pääepäiltyjä tutkinnassa, mutta poliisi on poistanut heidät epäiltyjen listalta. Portugalilaispoliisin tutkintaa on kritisoitu epäammattimaiseksi useaan otteeseen.

14. Bodom-järven murhat


Myös toinen suomalainen selvittämätön murha on päässyt osaksi Buzzfeedin listausta.

Kesäkuussa 1960 Bodom-järvellä telttailleet nuoret kohtasivat surmansa yön aikana. 15-vuotiaat Maili Irmeli Björklund ja Anja Tuulikki Mäki sekä 18-vuotias Seppo Antero Boisman surmattiin lyömällä heidän kallonsa murskaksi, todennäköisesti raskaalla kivellä.

Neljäs seurueeseen kuulunut nuori, Nils Gustafsson löytyi teltan päältä pahoin loukkaantuneena.

Tapauksen tutkinta sai yllättävän käänteen vuonna 2004, kun Gustafssonia syytettiin tovereidensa surmista. Oikeus kuitenkin katsoi Gustafssonin syyttömäksi ja tapaus on yhä selvittämättä.

15. Alkuperäinen yövainoaja / Itäisen alueen raiskaaja


Kymmenen vuoden ajan, vuosien 1979-1989 välillä tuntematon mies surmasi ainakin 10 ihmistä ja raiskasi yli 50 naista eteläisessä Kaliforniassa.

Miehen kerrotaan vaanineen uhrejaan useita viikkoja etukäteen. Hän myös soitteli ja ilkkui uhreilleen etukäteen, kasvattaen näiden paniikkia.

Vuosien jälkeen hän saattoi soittaa raiskausuhreilleen ja sanoa puhelimessa ”Hyvää joulua, se olen minä taas!”, jonka jälkeen hän löi luurin korvaan.

Tekijää ei ole koskaan saatu kiinni, mutta viranomaiset epäilevät, että hän on joko menehtynyt tai jäänyt kiinni muista tekemistään rikoksista.

16. Villiscan kirvesmurhat


Pidetyn Mooren perheen jäsenet, sekä kaksi perheen vierasta sai surmansa kesäkuisena yönä vuonna 1912. Surmat oli tehty kirveellä.

Murhia ei koskaan selvitetty ja surmia todistanut talo seisoo yhä paikoillaan Villiscassa, Iowassa. Edelleen uteliaat ihmiset kokoontuvat ihmettelemään taloa vielä yli 100 vuotta tapahtuneen jälkeen.

17. Houstonin jääkaappisurmaaja


Texasilaispariskunta Fred ja Edwina Rogersin jäänteet löytyivät heidän jääkaapistaan vuonna 1965. Jäänteet oli sijoiteltu siististi jääkaapin hyllyille.

Jäänteet löysi houstonilainen poliisi, joka oli tullut paikalle Rogersien sukulaisen hälyttämänä. Sukulainen oli ihmetellyt, kun pariskunta ei ollut pariin päivään vastannut puhelimeensa.

Lukitun oven läpi murtautunut poliisi löysi jääkaapin oven avatessaan karmean näyn. Muun muassa pariskunnan päät oli sijoitettu vihanneslokerikkoon.

Virallisesti tapaus on edelleen selvittämättä, mutta poliisi epäilee tekijäksi Rogersien poikaa Charlesia, jota ei ole nähty tapauksen julkitulon jälkeen.

18. Elisa Lamin kuolema


Kanadalainen opiskelija Elisa Lam katosi hotellistaan Los Angelesissa vuonna 2013.

Hänen ruumiinsa löytyi hotellin vesisäiliöstä useita viikkoja katoamisen jälkeen, kun hotellin työntekijät selvittivät syytä asiakkaiden valitukseen hotellin veden laadusta.

Youtubessa kiertävässä valvontakameran videossa nähdään Lam hississä katoamisiltanaan. Videolla hän on selkeästi ahdistuneen oloinen. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Buzzfeed listasi tapauksissaan myös vuoden 2001 pernaruttokirjeiden tapauksen. FBI on kuitenkin sulkenut tapauksen tutkinnan ja katsoo sen selvitetyksi, vuonna 2008 kesken tutkinnan kuollut Bruce Edwards Ivins tuomittiin syylliseksi hänen laboratoriostaan löytyneiden dna-todisteiden perusteella. Myöhemmin on herännyt arvostelua todisteiden tutkinnan tieteellisistä perusteista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt