BBC ruotii Suomen taloutta – ”Onko Suomi Euroopan sairas mies?”

Julkaistu:

Suomi-kuva
Britannian yleisradio BBC käy kohta kohdalta läpi, mikä Suomen taloudessa on pielessä.
BBC aloittaa juttunsa siteeraamalla valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) tokaisua: ”Suomi on Euroopan sairas mies”. Stubb viittasi syksyisellä kommentillaan Suomen surkeaan taloudelliseen tilanteeseen ja siihen, miten kehnosti maa on vertailuissa sijoittunut.

BBC huomauttaa, että ennen vuotta 2015 Suomen talouskasvu oli laskussa kolme vuotta. Vuoden 2015 luvut taas osoittavat, että kasvu oli todella pientä ja tulevaisuudennäkymät ovat heikot. Bruttokansantuote jäi seitsemän prosenttia vuoden 2007 luvuista ennen maailman talouskriisiä.

BBC kirjoittaa, että muut euroalueen maat ovat jo nousseet miltei samalle tasolle kuin ennen kriisiä. Tukipaketeilla pelastettu Irlanti on ollut suorastaan mallioppilas.

Alla olevalla videolla Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ruotii Suomen taloutta. Kangasharju vieraili ISTV:n studiossa tiistaina:


BBC muistaa kuitenkin juttunsa lopussa, että Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on todennut, että ”Suomi nauttii korkeista tuloista ja hyvinvoinnista”. Sosiaaliset turvaverkot pitävät tuloerot myös matalina kasvavasta työttömyydestä huolimatta.

”Sitä vain, että jos Suomi olisi mukautunut paremmin kaikkiin shokkeihin, tulot olisivat luultavasti aika lailla korkeammat”, BBC päättää juttunsa.

Paperiteollisuus ja Nokia romahtivat

BBC muistaa jutussaan myös toisen Stubbin lentävän lauseen. Vuonna 2014 Stubb sanoi pääministerinä ollessaan, että ”Steve Jobs vei työpaikkamme”. Suomen työttömyysprosentti on noussut vuoden 2008 6,2:sta 9,5 prosenttiin.

Stubbin kommentti oli toki Jobsin sukunimeen perustuva sanaleikki. Stubb kuitenkin viittasi siihen, että Suomen kaksi valttikorttia, paperi- ja puhelinteollisuus romahtivat.


Jobsin perustama Apple menestyi iPhone-älypuhelimillaan, eikä Suomen lippulaiva Nokia pystynyt vastaamaan puhelinmarkkinoiden muutoksiin.

Mobiililaitteet ja internetpalvelut taas ovat vähentäneet printtimedian ja paperin kulutusta, mikä kolahti Suomen metsäteollisuuteen. BBC kehuu Suomen metsiä kuitenkin kauniiksi.

BBC viittaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAn raporttiin, jonka mukaan Nokian suorat vaikutukset ovat kolmasosa BKT:n laskusta ja vähentyneestä työttömyydestä vuosien 2008-2014 välillä se on viidesosa.


Väestö ikääntyy, Venäjä-vienti takkuaa

Suomen taloudelliset vastoinkäymiset eivät suinkaan rajoitu tähän. BBC mainitsee, että ”ongelmat itäisellä rajalla eivät tunnu ensimmäistä kertaa Suomen taloudessa”.

Neuvostoliiton romahtaminen 1990-luvun alussa iski rankasti Suomen vientitalouteen. Nykyään Suomi taas kärsii lännen ja Venäjän välisestä nokittelevasta talouspakotepolitiikasta. Venäjä on myös kärsinyt öljyn alhaisesta hinnasta, joka on heijastunut Suomeen.

Länsi määräsi Venäjälle talouspakotteita Ukrainan sodan vuoksi ja Venäjä rankaisi vastapakotteilla. Se on kieltänyt joidenkin Euroopan unionin alueelta tulevien tuotteiden tuonnin, esimerkiksi BBC antaa Valion maitotuotteet.

BBC:n mukaan kaikkea ei kuitenkaan voi pistää suurvaltojen piikkiin. Suomen väestö ikääntyy, eli pienempi osa koko väestöstä on töissä maksamassa veroja.

Brittimedia nostaa esiin myös ongelmat kilpailukyvyssä, joka on ollut yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman tärkeimmistä teemoista. BBC kertookin, että hallitus on pyrkinyt tekemään leikkauksia ja laskemaan työn hintaa, joka on noussut 25 prosenttia vuosien 2007 ja 2014 välillä.

BBC listaa, että palkat ovat nousseet, vaikka tuottavuus on laskenut talouskriisin aikana. Myös julkisen sektorin kulujen osuus BKT:sta on suurin OECD:n.

Jäykkä yhteisvaluutta

Viimeiseksi Suomen talousongelmaksi BBC nostaa euron. BBC:n mukaan hallituksen toimia liiketoiminnan kulujen pienentämiseksi kutsutaan ”sisäiseksi devalvaatioksi”.

Kyseessä on vaihtoehto kansallisen valuutan devalvoinnille, johon Suomi ei enää euron vuoksi pysty. BBC:n jutussa sanotaan, että rahaliiton riskit olivat tiedossa. Suomella ei ole enää joustavaa valuuttaa, jolla vastata taloudelliseen kehitykseen, joka vaikuttaa eri maihin eri tavalla.

BBC:n mukaan Suomen taloudelliset ongelmat voisivat olla pienempiä, jos maalla olisi yhä kansallinen valuutta jota devalvoida. Huonot talousuutiset olisivat säädelleet valuutan arvoa markkinoilla ja se olisi voinut ruokkia kilpailukykyä.

BBC siteeraa Helsingin yliopiston ekonomistia Tuomas Malista, joka totesi, että ”pääsyy taloudellisiin tuskiimme pitäisi osoittaa sinne, minne se kuuluu, pääasiassa eurojäsenyyteen”.

Vastapainoksi BBC lainaa Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen kommenttia The Daily Telegraphin haastattelusta.

– Jos meillä olisi vähän heikompi markka, en olisi uskonut, että Nokia olisi päihittänyt iPhonet tai että nuoret alkaisivat yhtäkkiä lukea printtikirjoja ja sanomalehtiä niin, että se toisi kysyntää suomalaiselle paperiteollisuudelle. Haasteemme perustuvat rakenteellisille tekijöille. Valuuttamme säätely ei vastaisi niihin, Liikanen totesi lehdelle.

Suomen BKT vuonna 2015 oli Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan 207 miljardia euroa. BKT asukasta kohden oli 37893 euroa.