IS seurasi Hillary Clintonin vaalityötä Yhdysvalloissa – avustajat kolkuttelevat äänestäjien ovia

Yhdysvaltain vaaleissa suostuttelulla ja jalkatyöllä on iso merkitys. IS lähti Hillary Clintonin ääntenkalastajien matkaan Virginian Arlingtonissa.

29.2.2016 8:26

Pieni ryhmä nuoria aikuisia kokoontuu Yhdysvaltain pääkaupungin Washingtonin kupeessa Arlingtonissa, Virginiassa sijaitsevaan kahvilaan sunnuntaiaamuna. Pöydälle on levitetty demokraattien ehdokkaaksi pyrkivän Hillary Clintonin kampanjamateriaalia, mainoksia, tarroja ja karkkeja.

Alkamassa on vaalityön muoto, jollaista Suomessa ei paljon harrasteta: ovelta ovelle kiertäminen (canvassing) äänestyslupausten toivossa. Fläppitaululla on kartta lähialueesta. Osallistujille jaetaan nimilistoja ja osoitteita kohteista.

Republikaanien oville ei kannata mennä kolkuttelemaan. Listassa on demokraattien kannattajiksi tiedettyjen henkilöiden nimiä ja osoitteita.

Kenen tahansa ovelle ei ääniä nimittäin kannata mennä kalastelemaan.

– Kohteet ovat rekisteröityneitä äänestäjiä, joten tiedämme heidän jo olevan demokraatteja. Pieni osa heistä ei ole vielä päättänyt, ketä äänestää, kertoo vapaaehtoisena vaalityötä tekevä Ibrah Bukenya.

Käytännössä vierailun kohteet yritetään yksinkertaisesti taivutella ovenraossa oman ehdokkaan taakse. Mutta työ ei lopu vielä tähän.

– Äänestyspäivänä heidät pitää myös saada ulos ja äänestämään, ja ihmisiä saattaa alkaa laiskottaa tai saattavat ajatella että oma ehdokas voittaa kuitenkin. Meidän pitää vielä soittaa tai palata muistuttamaan heitä siitä että jokaisella äänellä on merkitystä, Bukenya selittää.

Virginia on yksi tärkeistä niin sanotun supertiistain esivaaliosavaltioista, jotka äänestävät huomenna puolueiden presidenttiehdokkuuskisassa. Kampanjaorganisaatiolla on Virginiassa erityinen merkitys, sillä varsinaisissa vaaleissa ensi marraskuussa se on todennäköisesti niin sanottu vaa’ankieliosavaltio, joka saattaa kallistua joko demokraatin tai republikaanin puoleen.

Ibrah Bukenya tekee vaalityötä vapaaehtoisena.

Harjoittelijana Clintonin toimistossa

Clintonista äänestäjille kertoessaan Bukenya tietää mistä puhuu. Hän työskenteli harjoittelijana Clintonin toimistossa 2000-luvun alussa tämän ensimmäisellä senaattorikaudella ja tapasi sen ansiosta Clintonia paljon.

– Kun hänet tapaa henkilökohtaisesti, huomaa hänen olevan hyvin fiksu ihminen. Hänen kanssaan tunteen palo on aina mukana. Yksi hänen ominaisuuksistaan on, että hän ei unohda ketään, Bukneya sanoo.

 Hänen kanssaan tunteen palo on aina mukana.

Maahanmuuttoasioihin harjoittelijan työssään keskittynyt Bukenya kertoo, kuinka Clinton vieraili myöhemmin ulkoministerinä hänen kotimaassaan Ugandassa.

– Hän vaati saada tavata minut, vaikka olin ollut pelkkä harjoittelija joskus viisi vuotta aikaisemmin.

Punatiilisen kerrostalon ensimmäisten ovien takaa ei kuulu mitään. Bukenya jättää vaaliesitteen ovenkahvoihin, ja matka jatkuu.

Jos kohteessa ei olla kotona, Bukenya jättää vaaliesitteen ovenkahvaan.

”Ketä äiti äänestää?”

Seuraavassa rapussa nuori perheenäiti ottaa esitteen vastaan. Ja lupaa äänensä Clintonille.

– Koska se äänestys olikaan? Tiistaina, nainen kysyy.

Bukenya kysyy noin viisivuotiaalta lapselta, ketä äiti aikoo äänestää.

– Hillary Clintonia! lapsi vastaa ja lupaa vielä muistuttaa äitiään äänestämisestä, saaden tarroja vierailta.

– Jos heillä on lapsia, kannattaa luoda heihin yhteys. Se toimii, Bukenya neuvoo.

Aina ei tule kauppoja

Yläkerroksessa oven avaava nuorimies avaa oven mutta syyttää Clintonia takinkääntäjäksi. Kauppoja ei tällä kertaa tulee.

Bukenya syyttää kommentista republikaaneja, jotka ovat hänen mukaansa pyrkineet vahingoittamaan Clintonin mainetta jo pitkään.

– He mustamaalaavat häntä ja väittävät, ettei hän ole omistautunut asiaansa. Monet tämän miehen tapaiset nuoret eivät tiedä hänen historiaansa politiikassa, Bukenya valittelee.

Republikaanien tilannetta hän pitää Donald Trumpin menestyksen seurauksena erikoisena.

– Trumpin kannattajat eivät ole tavallisia republikaanien äänestäjiä. Häneen kanavoituu paljon turhautumista puolueen johtoa kohtaan. Kongressissa republikaaninen puolue on viime aikoina lähinnä vastustanut kaikkea, johon ihmiset ovat kyllästyneitä, väsyneitä ja vihaisia.

Äänestäjien kohtaaminen

Virginiassa Clintonilla on mielipidemittausten mukaan turvallinen johto kilpailijaansa Bernie Sandersiin. Tästä syystä kumpikin keskittyy muihin osavaltioihin ennen supertiistaita, jolloin yhteensä 11 osavaltiota äänestää demokraattien esivaalissa.

Bukenya kuitenkin korostaa moneen kertaan, kuinka tärkeää äänestäjien kohtaaminen henkilökohtaisesti on. Kyse ei ole pelkästään äänten keräämisestä. Hän ottaa esimerkiksi Etelä-Carolinan joka äänesti jo lauantaina.

– Puolueiden äänestäjistä keräämä data perustuu tähän. Vaikka tapaamamme ihmiset eivät sitoutuisikaan äänestämään, ehdokas tietää missä mennään. Esimerkiksi Etelä-Carolinassa Clinton päätti jatkaa kampanjoimista, koska tiesi keräävänsä siellä paljon tukea.

Etelä-Carolinassa Clinton onnistui keräämään jopa enemmän mustien ääniä kuin esivaalin vuonna 2008 vienyt Barack Obama. Menestyksen ennustetaan jatkuvan myös muissa osavaltioissa.

– Yhteisö asettuu usein yhtenä blokkia yhden ehdokkaan taakse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?