Putin jyrähti – Venäjällä pidätettiin rikollispomo, jonka epäillään ohjanneen pakolaisia Suomeen

Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet miehen, jonka epäillään organisoineen turvapaikanhakijoiden matkantekoa Suomeen ja Norjaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti perjantaina maansa turvallisuuspalvelua tiukentamaan Venäjältä Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden valvontaa.

27.2.2016 10:26

Pidätyksestä kertoi Venäjän sisäministeriön Murmanskin-alueen rikostutkintajohtaja Maksim Smirnov tiedotustilaisuudessaan perjantaina.

– On pidätetty rikollisjengin johtaja. Pidätetty on ollut osallisena Lähi-idästä alueellemme tulleiden pakolaisten kuljetusten järjestelyyn Suomeen ja Norjaan, Smirnov kertoi venäläismedialle uutistoimisto Flashnordin mukaan.

Smirnovin mukaan pidätetty on tuomittu jo useita kertoja aiemmin muista rikoksista, kuten esimerkiksi ihmisten sieppauksista ja kiristyksestä.

Nord-News-uutistoimiston mukaan nyt pidätetyn rikollisjohtajan päätoimialueena oli niin sanottu ”musta kiinteistöbisnes”, mutta tutkinnan yhteydessä paljastui, että hän oli sen lisäksi sekaantunut myös pakolaisbisnekseen.

– Mies oli etsittynä epäiltynä kiinteistöpetosten vuoksi. Hänen alaisuudessaan toimi kuusi henkilöä, joiden tehtävät oli jaettu tarkasti, Murmanskin alueen poliisitiedottaja Marina Shihova sanoi Komsomolskaja Pravdalle.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan koko epäilty kiinteistöpetosryhmä on otettu kiinni.

Shihovan mukaan asuntopetokset tapahtuivat yleensä sillä kaavalla, että rikosjengi etsi uhreikseen ihmisiä, joilla oli ollut jo pitkään vaikeuksia maksaa asuntojensa vesi- , kaasu- ja sähkölaskuja. Yleensä uhrit olivat usein esimerkiksi alkoholisteja, joilla oli yli 100 000 ruplan eli yli 1200 euron maksurästit asuntojensa isännöintifirmoille.

Rikolliset hakeutuivat uhrinsa kanssa luottamuksellisiin väleihin ja tarjoutuivat sen jälkeen kuittaamaan maksurästit. Kun maksut kuitattiin, uhrilta otettiin samalla allekirjoitus siihen, että asunnon omistusoikeus siirtyi rikollisryhmälle. Uhrille luvattiin järjestää vaihdossa pienempi asunto, mutta todellisuudessa hän joutuikin kadulle. Tämän jälkeen asunnot pantiin myyntikuntoon ja myytiin hyvällä voitolla eteenpäin tavallisille asunnonostajille. Epäiltyjä asuntopetosten uhreja on tiedossa tässä vaiheessa jo kymmenkunta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti perjantaina maansa turvallisuuspalvelua tiukentamaan Venäjältä Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden valvontaa.

– On tarpeen kontrolloida voimakkaammin pakolaisvirtaa, joka tulee sekä Venäjälle että käyttää maatamme kauttakulkuun Eurooppaan, Putin sanoi perjantaina tavatessaan FSB:n johtoa, uutistoimisto Ria Novosti kertoi.

Näyttää siltä, että ennakkotieto Putinin antamasta kontrollikäskystä on tullut Venäjän viranomaisten korviin jo hieman ennen sen perjantaista julkistamista. Tähän viittaa esimerkiksi se, että aiemmin kuluneella viikolla Kantalahdessa otettiin kiinni 26 afgaanipakolaisen ryhmä, joka oli aikeissa tulla Suomeen hakemaan turvapaikkaa.

Sattumaa tuskin on sekään, että juuri perjantaina Murmanskin poliisi tiedotti pakolaisvirran organisoijan pidätyksestä. Venäjän viranomaisilla on näin mahdollisuus osoittaa sekä kansalle että Putinille, että presidentin käskyjä toteutetaan käytännössä jo etuajassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?