Iranilaiset rynnivät joukolla äänestämään

Julkaistu:

Iranin parlamenttivaalit osoittautuivat perjantaina ennakko-odotuksia suositummiksi.
Jonot äänestyspaikoille venyivät pitkiksi, ja äänestysaikaa jatkettiin myöhään iltaan, jotta kaikki halukkaat ehtisivät äänestää.

Jonot olivat pitkiä erityisesti pääkaupunki Teheranissa ja muissa kaupungeissa. Nuoret äänestäjät postailivat aikansa kuluksi selfieitä sosiaaliseen mediaan odotellessaan pääsyä uurnille. Monet äänestäjät sanoivat aikovansa jonottaa niin kauan kuin on tarpeen.

– Se on sen arvoista, vakuutti 23-vuotias Zahra Jamshidi, joka oli odottanut vuoroaan jo 40 minuuttia.

Nuorten äänillä on painoa, sillä 60 prosenttia Iranin 79 miljoonan väestöstä on alle 30-vuotiaita.

Vaaliviranomaisten mukaan äänestysvilkkaus oli iltayhdeksältä noin 51 prosenttia. Lukema oli nousemassa, sillä äänestys jatkui edelleen.

Korkean äänestysvilkkauden odotetaan olevan hyödyksi uudistusmielisille ehdokkaille ja presidentti Hassan Rouhanille, joka kehotti kansalaisia äänestämään ahkerasti. Monet uudistusmieliset boikotoivat vaaleja vuonna 2012, vastalauseena silloisen presidentti Mahmud Ahmadinejadin uudelleenvalinnalle. Teheranin äänestysprosentti jäi silloin 48:aan, kun koko maassa äänesti 64 prosenttia.

Äänestys pidetään vain kuukautta sen jälkeen kun Iranin vastaiset talouspakotteet poistuivat, Rouhanin läpi ajaman ydinsovun myötä. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA totesi perjantaina raportissaan, että Iran on noudattanut ydinsovun ehtoja.

Ehdokkaat seulottiin ennalta

Vaaleissa valitaan parlamenttiin 290 jäsentä ja edustajat 88-jäseniseen uskonnolliseen asiantuntijaneuvostoon. Ehdokkaat molempiin elimiin on seulottu tarkkaan etukäteen, ja monet liian vapaamielisiksi arvioidut karsittiin ehdokaslistoilta. Parlamenttiin pyrkii kaikkiaan yli 4 800 ehdokasta, joista kymmenen prosenttia on naisia.

Kahdeksaksi vuodeksi valittava neuvosto valvoo maan ylimmän hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein työtä ja tarvittaessa valitsee hänelle seuraajan. 76-vuotiaalla Khameneilla on ollut terveysongelmia, joten neuvoston rooli voi osoittautua tärkeäksi tulevina vuosina.

Tuloksia odotetaan maaseudulta lauantaina, mutta 12 miljoonan asukkaan Teheranin äänten laskeminen kestää tiistaihin asti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt