Uskomattomiin ennätyksiin yltänyt brittiläinen lentäjä kuoli - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uskomattomiin ennätyksiin yltänyt brittiläinen lentäjä kuoli

Kuninkaalliseen laivastoon (Royal Navy) kuulunut brittilentäjä Eric ”Winkle” Brown kuoli viime viikonloppuna.

Eric Melrose Brown loi pitkän uran kuninkaallisen laivaston lentäjänä.­

26.2.2016 11:04 | Päivitetty 29.2.2016 16:46

Brownin lähiomaiset julkaisivat sunnuntaina mediatiedotteen, jonka mukaan Eric Brown kuoli sunnuntaina East Surreyn sairaalassa lyhytkestoisen sairauden päätteeksi. Vuonna 1919 Leithissä syntynyt Brown oli kuollessaan 97-vuotias.

Pitkän uran Yhdistyneiden kuningaskuntien merivoimissa muun muassa koelentäjänä tehnyt Brown ylsi urallaan uskomattomiin saavutuksiin. BBC:n mukaan hänellä on nimissään kaksi Guinnesin verifioimaa ennätystä.

Brown on lentänyt useampia lentokonetyyppejä (487) kuin kukaan muu. Lisäksi hänen nimissään on maailmanennätys lentotukialukselle tehtyjen laskeutumisten määrässä (2407). BBC:n mukaan on mahdollista, ettei näistä ennätyksistä ensimmäiseksi mainittua pystytä kenties koskaan rikkomaan.

Eric Melrose Brown opiskeli lentäjäksi Skotlannissa.­

Brown kiinnostui lentämisestä kahdeksan vuoden ikäisenä, kun hänen isänsä otti hänet lennolle kaksitasokoneella.

– Lentokoneessa ei ollut kahta paikkaa, mutta istuin hänen sylissään ja hän antoi minun pitää kiinni ohjaimesta, Brown muisteli vuonna 2014 BBC:n haastattelussa.

– Se oli innostavaa. Näit maapallon täysin eri näkökulmasta.

Uransa aikana Brown ehti todistaa monia historiallisia tapahtumia. Hän oli todistamassa Ala-Saksissa sijainneen Bergen-Belsenin keskitysleirin vapauttamista 15. huhtikuuta 1945. BBC:n mukaan hän myös selvisi pitkän uransa aikana kaiken kaikkiaan 11 lento-onnettomuudesta sekä lentotukialus HMS Audacityn upottamisesta vuonna 1941.

Sotilasarvoltaan Eric Brown oli kommodori.

Eric Brown (toinen oikealta) osallistui Bergen-Belsenin keskitysleirin vapautuksen muistojuhlaan vuonna 2015. Paikalla oli myös kuningatar Elisabet (kuvassa vasemmalla).­

Juttua korjattu 29.2.2016 kello 16.41. Eric Brownin sotilasarvo oli kommodori eikä kapteeni. Poistettu maininta, että Brown olisi ollut hävittäjä-ässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?