Venäjän media afgaanipakolaisten pidätyksistä: Suomeen pyrkineiden joukossa oli korkeita viranomaisia

Regnum-uutistoimiston mukaan 26 hengen afgaaniryhmän aikuisia jäseniä uhkaa nyt maksimissaan jopa puolentoista vuoden vankeus Venäjällä.

Venäjältä Suomeen tällä hetkellä tulevat turvapaikanhakijat edustavat useita eri kansallisuuksia.

25.2.2016 21:51

Venäläinen uutistoimisto FlashNord kertoi tänään Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n pidättäneen Suomeen pyrkineitä turvapaikanhakijoita Kantalahden kaupungissa Murmanskin alueella.

Venäjän tiedotusvälineiden mukaan kiinni otetuista afgaaneista 16 tai 15 oli aikuisia, ja vastaavasti lapsia oli 10 tai 11. Tiedot lukumäärästä vaihtelevat hieman eri lähteissä.

Venäjän viranomaiset ovat kertoneet toistaiseksi vielä varsin vähän yksityiskohtia siitä, millä perusteella afgaaniryhmä otettiin kiinni. Joka tapauksessa näyttää siltä, että ryhmä ei ollut ehtinyt vielä edetä Suomen rajalle asti, vaan heidät pidätettiin ennen sitä Venäjän puolella Kantalahdessa.

Esimerkiksi Murman-television jutussa kerrotaan toisaalla, että he olivat ”tulleet maahan laittomasti” ja toisaalla puolestaan käytetään ilmaisua, että he olivat ”oleskelleet Venäjällä laittomasti”. Ei ole siis tietoa, ovatko he esimerkiksi ylittäneet Venäjän rajan kokonaan ilman viisumia vai ovatko he esimerkiksi kertoneet Venäjän viranomaisille väärän syyn viisumin hankintaan.

– On käynnistetty kolme eri rikostutkintaa yhteensä kuuttatoista laitonta siirtolaista kohtaan. Heidät on viety tutkintavankilaan, Murmanskin alueen syyttäjänvirastosta kerrottiin Komsomolskaja Pravdalle.

– Ryhmän mukana oli 10 lasta, jotka on viety sosiaalilaitoksiin. He tulevat olemaan siellä oikeudenkäynnin alkuun asti, syyttäjälähde kertoi lehdelle.

Mukana korkeita viranomaisia?

Murman-tv:n mukaan ryhmän joukossa oli tiettävästi ainakin kaksi korkeaa afgaaniviranomaista. Toinen oli työskennellyt korkeassa asemassa Afganistanin turvallisuuspalvelussa ja toisella oli ollut virka paikallisessa pääsyyttäjänvirastossa.

Vaikuttaa siltä, että yksi syy Venäjän viranomaisten kovempiin otteisiin saattaa olla paikallisten venäläisasukkaiden tyytymättömyydessä.

– Muistutamme, että Kantalahden asukkaat ovat jo useita kertoja ilmaisseet huolensa siitä, että kaupunkiin saapuu suuria määriä pakolaisia, Nord-News-uutistoimiston sivuilla kirjoitetaan.

”Ensimmäinen joukkopidätys”

Severpost-uutissivusto puolestaan kiinnittää huomiota siihen, että tapahtunut kiinniotto on ”ensimmäinen pakolaisten joukkopidätys” Murmanskin alueella.

Tähän mennessä Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet pakolaisten joukosta lähinnä vain niitä, jotka ovat yrittäneet ylittää Venäjän ja Suomen rajan laittomasti jostain maaston kautta. Sen sijaan virallisen rajanylityspaikan kautta yli pyrkineet on päästetty tulemaan Suomeen.

Tässä vaiheessa on myös vaikea arvioida, onko kyseessä jonkinlainen Venäjän viranomaisten muuttunut yleislinjaus, vai liittyykö pidätys esimerkiksi siihen, että Venäjän viranomaisia kiinnostaa pidätettyjen henkilöiden korkea viranomaistausta.

– Tällainen massapidätys on harvinainen tapaus. Tähän mennessä esimerkiksi viime vuonna on otettu kiinni parin kolmen hengen ryhmiä, jotka ovat yrittäneet mennä laittomasti Venäjän rajan yli Skandinaviaan, kertoi Murmanskin syyttäjäviraston edustaja Aleksei Kljushnik Arktik-televisiolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?