11 kuuminta teoriaa Olof Palmen murhasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

11 kuuminta teoriaa Olof Palmen murhasta

Palme-tutkinta on maailman suurimpia. Aineistoa on kertynyt miljoonia sivuja. Näitä väitteitä poliisi on tutkinut.

Christer Pettersson tuomittiin Olof Palmen murhasta, mutta katsottiin hovioikeudessa syyttömäksi.­

21.2.2016 22:43

1) Christer Pettersson

Lisbet Palme tunnisti väkivaltarikoksista tuomitun sekakäyttäjän miehensä murhaajaksi. Pettersson tuli esiin jo tutkinnan alkupuolella keväällä 1986, mutta tutkinnassa ei uskottu, että murhan takana voisi olla joku Petterssonin kaltainen kadunmies. Pettersson pidätettiin vasta liki kolme vuotta murhan jälkeen joulukuussa 1988. Hänet tuomittiin käräjäoikeudessa Palmen murhasta, mutta hovioikeus vapautti Petterssonin kaikista epäilyistä. Se ei katsonut lesken tunnistusta riittäväksi todisteeksi. Pettersson kuoli 2004.

Christer Pettersson tuomittiin Palmen murhasta, mutta katsottiin hovioikeudessa syyttömäksi.­

2) Alf Enerström

Olof Palme joutui Alf Enerströmin lokakampanjan kynsiin muiden muassa tämän päivälehtiin laittamissa ilmoituksissa. Enerströmistä tuli poliisille ensimmäisten kuukausien aikana viitisentoista vinkkiä. Poliisi kuulusteli Enerströmiä ja tämän asuinkumppania useamman kerran. Hänellä oli motiivi, hän oli murhailtana Tukholmassa ja omisti aseen. Enerstöm syytti Palmea sosiaalidemokraateista erkaantumisestaan. Hänet yhdistettiin sittemmin puolueeseen, joka protestoi usein Palmen työpaikan edustalla. Tutkimus ei johtanut mihinkään.

3) Äärioikeisto

Äärioikeistoon kuulunut Anders Larsson jätti ulkoministeriölle ja valtioneuvoston kanslialle vain kuusi päivää ennen Palmen murhaa varoituskirjeen, jossa kerrottiin, että Palme murhattaisiin. Myös palkkasotilas Jovan von Birchan varoitti murhasta etukäteen. Hän soitti Säpolle ja kertoi, että hänelle oli tarjottu rahaa Palmen murhaamisesta. Myös hänellä oli yhteyksiä äärioikeistoon.

4) Poliisit

Vuosien varrella on esitetty erilaisia teorioita, joihin kuuluu yksittäisiä poliiseja tai organisaatio laajemmassa mittakaavassa. Yksi eniten huomiota herättäneistä on nimellä Poliisimies A tunnettu henkilö. Hän kuului Norrmalmin poliisiin. Murhapäivänä hän oli sairauslomalla ja lähti sairaalasta vastoin lääkärin suositusta. Eräs taksikuski todisti ottaneensa poliisimiehen kyytiin 4–5 minuuttia murhan jälkeen 500 metrin päässä tapahtumapaikalta. Poliisimies A oli kiinnostunut natsismista ja kuului poliisien suosimaa ampumakerhoon. Hän kuoli 2010. Epäilyille ei ole löytynyt minkäänlaisia todisteita.

5) 33-vuotias

Palmen murhasta ensimmäisenä pidätetty oli lehdissä 33-vuotiaaksi kutsuttu Victor Gunnarsson. Hänen vinkattiin mm. olleen murhapäivänä kahvilassa ja ilmaisseen vihaa Palmea kohtaan. Gunnarssonia kuulusteltiin toistuvasti. Lopulta syyttäjä vapautti hänet epäilyistä toukokuussa 1986. Puolitoista vuotta myöhemmin epäilykset vahvistuivat uudestaan. Gunnarsson otettiin kiinni osallisuudesta murhaan epäiltynä. Todisteita häntä vastaa ei löytynyt. Gunnarsson muutti myöhemmin Yhdysvaltoihin, jossa hänet murhattiin.

6) PKK

Murhatutkintaa ensimmäisenä johtanut Hans Holmér uskoi vankasti kurdien vapautusjärjestö PKK:n osallisuuteen. Palmen tapaukseen liitettiin löyhin perustein kahden PKK:sta lähteneen murhatutkimukset. Vinkkejä organisaation osallisuudesta tuli poliisille heti murhan jälkeisinä päivinä. PKK:n jahtaaminen johti Holmerin eroon. Palmen hallitus oli luokitellut PKK:n terroristijärjestöksi, jolloin sen jäseniä voitaisiin karkottaa Ruotsista. Murha olisi ollut kosto tästä, mutta todisteita siitä, ei ole löytynyt. Kun poliisi kysyi Lisbet Palmelta, kuka murhan takana voisi olla, vastasi hän: ”Tuskin ainakaan kurdit”.

Hans Holmér veti ensimmäisenä Palmen murhatutkintaa, mutta joutui eroamaan.­

7) Etelä-Afrikka

Kymmenen vuotta Palmen murhan jälkeen poliisieversti Eugene de Kock väitti Etelä-Afrikan korkeimmassa oikeudessa, että maan turvallisuuspalvelu oli murhan takana. Salamurhan aivoiksi hän esitti agentti Craig Williamsonia. Poliisi sai asiasta yli 300 vihjettä, mutta mitään konkreettista yhteyttä Etelä-Afrikan apartheid-hallintoon ei löydetty.

8) Ustasja

Miro Baresic ja hänen kumppaninsa ampuivat jugoslavialaisen suurlähettilään Tukholmassa 1971. Baresic kuului kroatialaiseen fasistijärjestö Ustasjaan. Palme oli luvannut joitakin vuosia ennen murhaansa armahtaa Baresicin. Osa Säposta vastusti armahtamista tiukasti. Teorian mukaan Palme olisi murhattu kostona siitä, ettei armahdusta tullutkaan. Lisbet Palme nimesi järjestön yhdeksi mahdollisuudeksi. Tutkinta kuivui kuitenkin pian kokoon.

9) Stay Behind -liike

Kylmän sodan alkuvaiheessa perustettu liike levisi moniin länsieurooppalaisiin maihin ja toimi yhteistyössä CIA:n ja MI6:n kanssa. Palmen on sanottu olleen mukana käynnistämässä sitä Ruotsissa. Länsimaiden avulla koulutetut jäsenet olisivat ryhtyneet vastarintaan siinä tapauksessa, että Neuvostoliitto olisi vallannut Ruotsin. Palmen murhatutkintaa arvioineen komitean jäsen, Inga-Britt Ahlenius, olisi halunnut, että liikkeen ja murhan mahdollisia yhteyksiä tutkittaisiin. Sen motiivina olisi ollut Palmen kansainvälinen työ aseistariisunnan puolesta. Todisteita väitteille ei ole löydetty.

10) Mystinen liikemies

Tetra Pak -miljardööri Hans Kristian Rausingin vaimo Eva kirjoitti Palme-kirjailija Gunnar Wallille 2011 saaneensa mieheltään tiedon pääministerin murhaajasta. Hän nimesi sähköposteissa murhaajaksi appensa Hans Rausingin. Tämä on kiistänyt kaikki väitteet julkisuudessa. Eva Rausing kuoli viestin lähettämistä seuranneena vuonna ilmeisesti huumeiden yliannostukseen. Pari oli viettänyt Lontoossa huumehöyryistä elämää jo pitkään, eivätkä väitteet ole johtaneet mihinkään.

11) Tuttu mies

Muutama murhan todistajista on sanonut Palmen pariskunnan kulkeneen yhtä matkaa murhaajan kanssa tai puhuneen hänen kanssaan. He näkivät miehen laskevan kätensä Palmen olalle. Tämä on johtanut erilaisiin teorioihin siitä, että Palme tunsi murhaajan. Osa todistajista on kertonut, että murhaaja olisi odottanut pariskuntaa. Lisbet Palme puolestaan kertoi poliisille nähneensä talonsa edustalla kaksi epäilyksiä herättävää miestä. Nämä havainnot ovat siivittäneet teorioita siitä, että murha oli suunniteltu.

Lisbet Palme kertoi poliisille nähneensä talonsa edustalla kaksi epäilyksiä herättävää miestä.­

Lähteet: Svenska Dagbladet, Aftonbladet , IS:n arkisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?