Ulkomaat

Natsiministeri Goebbelsin lemmenpesästä tuli päänsärky Berliinille – myyntiaikeista luovuttiin

Julkaistu:

Berliinin kaupunki on joutunut luopumaan yrityksistä myydä natsien propagandaministerin Joseph Goebbelsin kartano.
Goebbelsille kuulunut kartano sijaitsee järven rannalla Berliinin pohjoispuolella. Berliinin kaupungin kiinteistövirasto on yrittänyt löytää sille sopivaa ostajaa 15 vuotta.

Ostajan löytäminen on ollut vaikeaa monesta syystä. Rakennus on vanha, rapistunut ja suojeltu, minkä lisäksi kiinteistövirasto on halunnut varmistaa, ettei se päädy vääriin käsiin.

– Olen hyvin huolissani siitä, että rakennuksesta saattaisi tulla jonkinlainen pyhiinvaelluspaikka natseille. Minusta sitä riskiä ei kannata ottaa, sanoo viraston johtaja Birgit Möhring.

Sen sijaan virasto toivoo, että se löytäisi kartanoon vuokralaisen. Möhring näkisi mielellään paikalla esimerkiksi jonkinlaisen oppilaitoksen tai hotellin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykytilassaan talo on pahoin rapistunut.

– Siellä ei ole lämmitystä eikä juoksevaa vettä. Julkisivu on pahoin vaurioitunut ja katto on romahtamassa. Myös sisätiloissa olisi paljon tehtävää, Möhring listaa.

Kestitsi kartanossa rakastajattariaan

Berliinin kaupunki antoi kartanon tontin Goebbelsille syntymäpäivälahjaksi vuonna 1936. Goebbels rakennutti tontille kartanon, jonka hän rahoitti johtamansa elokuvatuotantoyhtiön varoista. Goebbels piti sitä "pakopaikkanaan maaseudulla", jonne hän toi lukuisia rakastajattariaan.

Goebbels ja hänen vaimonsa Magda tekivät itsemurhan Adolf Hitlerin bunkkerissa sen jälkeen kun neuvostojoukot olivat vallanneet Berliinin toukokuussa 1945.

Huvilan myyntiä lienee hidastanut myös se, että kompleksi on iso. Useissa eri rakennuksissa kerrotaan olevan yhteensä 70 makuuhuonetta, iso sali juhlia ja ruokailuja varten sekä muun muassa elokuvateatteri.

Bild uutisoi vuonna 2014, että tilojen huonepinta-ala on peräti 168 000 neliömetriä. Tontin koko on 500 hehtaaria.


Ainoa säilynyt natsijohtajien huvila?

Goebbelsin huvilan sanotaan olevan ainoa natsi-Saksan johtajien jäljiltä säilynyt, sillä Hitlerin ja Hermann Göringin huvilat tuhottiin sodan jälkeen.

Saksassa on jouduttu useasti pohtimaan, mitä tehdä 1900-luvun synkiltä vuosikymmeniltä jääneille rakennuksille ja muille maamerkeille. Esimerkiksi Hitlerin kotkanpesänä tunnettu loma-asunto Saksan Alpeilla on nykyisin museoitu, ja siellä toimii ravintola.

Berliinin suljetun Tempelhofin lentokentän lentokonehalleissa sen sijaan majoitetaan parhaillaan tuhansia turvapaikanhakijoita.