Asiantuntija: Nämä asiat ratkaisevat Britannian kansanäänestyksen – ”Voi kannustaa EU-kriittisiä liikkeitä Euroopassa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Nämä asiat ratkaisevat Britannian kansanäänestyksen – ”Voi kannustaa EU-kriittisiä liikkeitä Euroopassa”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ennustaa Britannian kesäkuussa järjestettävästä EU-kansanäänestyksestä äärimmäisen tiukkaa.

20.2.2016 16:34

EU-johtajat pääsivät myöhään perjantai-iltana sopimukseen Britannian uusista jäsenehdoista kaksi vuorokautta jatkuneiden neuvottelujen päätteeksi. Britannian pääministeri David Cameron vaati muutoksia unionin toimintaan ja Britannian rooliin siinä, ja saavutti tavoitteensa suurelta osin.

– Lopputulos oli aika odotettu. Taustaneuvotteluja oli varmasti käyty, eikä tämä ollut mikään mullistava muutos Britannian jäsensopimukseen, kuvailee Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen lopputulosta.

Merkittävimmät vaatimukset liittyivät muista EU-maista tulevien työntekijöiden sosiaalietuuksien rajaamiseen sekä toisiin EU-maihin maksettaviin lapsilisiin. Jatkossa Britanniaan saapuville uusille työntekijöille ei tarvitse maksaa täysiä tukia ja toisessa maassa olevien lasten lapsilisät voidaan sitoa asuinmaan elinkustannuksiin.

Britannian pääministeri David Cameron kertoi toimittajille neuvottelujen lopputuloksesta Brysselissä perjantaina.

Keskeisiin kohtiin kuului myös Britannian rooli EU:n päätöksenteossa.

– Yhteisvaluutan ulkopuolella olevassa Britanniassa koetaan että euroryhmästä on tullut valtaapitävä ydin, joka päättää myös muista kuin euroalueeseen liittyvistä asioista. He halusivat siihen paremman oikeuden ilmaista kantojaan, Tiilikainen selittää.

Vaativatko muut maat samaa?

Tiilikaisen mielestä sopimus on taitavasti laadittu eikä itsessään merkitse suuria taka-askelia EU:n yhtenäisyyden kannalta. Tilanne voi tietysti muuttua kesäkuussa, jolloin britit päättävät nyt solmittujen ehtojen hyväksymisestä ja Britannian jatkosta unionissa kansanäänestyksessä.

Britannian EU-jäsenyydelleen vaatimat uudet erityisehdot ja jäsenyyden jatkamisesta päättäminen kansanäänestyksessä ovat herättäneet huolta siitä, että toiset EU-maat pyrkisivät samaan. Tiilikainen huomauttaa, että Britannia on EU-jäsenmaiden joukossa aivan oma lukunsa, ja siellä kansalaismielipide EU-jäsenyydestä on ja on aina ollut hyvin jakautunut.

– Isona maana ja sotilasvaltana Britanniaa myös kuunnellaan herkemmällä korvalla. Kaikki tietävät, että jos Britannia lähtisi unionista, olisi sillä paljon isompi poliittinen ja taloudellinen merkitys kuin jollainen pienemmällä maalla. Kaikilla ei ole samanlaisia valttikortteja hihassaan, Tiilikainen sanoo.

– Tämä voi kannustaa joitakin EU-kriittisiä poliittisia liikkeitä joissakin maissa pyrkimään samaan suuntaan. Mutta eri kysymys on, onko sellaiseen mahdollisuuksia. Ei tämä ainakaan mitään vyöryä vedä perässään.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että Britannian kansanäänestys saattaa innostaa EU-kriittisiä liikkeitä muissa maissa vaatimaan samaa.

Tiilikainen huomauttaa, että EU:n lisäksi Britannia tekee kansainvälistä yhteistyötä edelleen esimerkiksi johtamansa Kansainyhteisön kautta. Tärkeisiin kannatteleviin voimiin kuuluu myös erityissuhde Yhdysvaltoihin.

– Euroopan Unioni on aina ollut Britannialle vain yksi useammasta poliittisesta yhteisöstä, joihin he osallistuvat, Tiilikainen muistuttaa.

Äänestyksestä tulee tasainen

Tiilikaisen mielestä kesäkuun 23. päivä järjestettävän kansanäänestyksen ajankohta on niinikään odotusten mukainen. Kampanjaorganisaatioiden pystyttäminen vie oman aikansa, mutta toisaalta äänestyksen pitkittäminen seuraavaan vuoteen olisi ollut turhaa.

– Varmasti tästä tulee iso juttu, joka mobilisoi voimia puolin ja toisin. Ja varmasi kummallekin puolelle tulee sekä rahaa että näkyvää tukea, Tiilikainen arvioi.

Lopputulos tulee mielipidemittausten valossa olemaan tasainen.

– Se tulee varmasti olemaan aika fifty-fifty. Lopputulos tulee olemaan tiukka, ja sitä on vaikea ennakoida. Paljon on kiinni siitä, mitä tapahtuu tässä kampanjakuukausina.

Myös kansainvälisen poliittisen tilanteen muutokset tulevat hänen mukaansa vaikuttamaan äänestykseen.

– Miten pakolaiskriisi tästä jatkuu ja kuinka turvallisuuspoliittinen tilanne kehittyy.

Tiilikaisen mukaan EU-eroa ajavat joutuvat perustelemaan kantaansa vastapuolta paremmin.

– Nythän tiedetään, mitä unionin sisällä oleminen tarkoittaa. Jos Britannia päättäisi erota, niin heidän poliittinen asemansa olisi paljon epävarmemmalla pohjalla. Luulen että kyllä-puoli tulee hyödyntämään tätä omassa kampanjassaan, hän arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?