Venäjä ottaa Krimin kaappausmallin käyttöönsä Georgiassa: Etelä-Ossetia aikoo äänestää Venäjään liittymisestä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä ottaa ”Krimin kaappausmallin” käyttöönsä Georgiassa: Etelä-Ossetia aikoo äänestää Venäjään liittymisestä

Venäjän ja Georgian sodassa vuonna 2008 kiistaa käytiin pääosin Etelä-Ossetian kohtalosta. Kuvassa georgialainen nainen itkee tuhoutuneen talon edustalla Gorissa elokuussa 2008.

Julkaistu: 20.2.2016 10:56, Päivitetty 20.2.2016 10:56

Etelä-Ossetiassa valmistellaan nyt kansanäänestystä, joka mahdollistaisi tasavallan riistämisen Georgialta Venäjälle jo kerran koetellulla ”Krimin-mallilla”.

Etelä-Ossetian presidentti Leonid Tibilov kertoi perjantaina venäläismediassa, että tasavalta valmistelee ”erityismuotoista” kansanäänestystä Venäjään liittymisestä. Kansanäänestyksen tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä ilmoitettu, mutta esimerkiksi Izvestija-lehti tulkitsee sen olevan mahdollinen jo tänä vuonna.

– Aiomme jatkaa tämän vuoden aikana konsultaatioita Venäjän kanssa kansanäänestyksen järjestämisestä, Tibilov kertoi uutistoimisto Tassille.

Tibilovin mukaan Etelä-Ossetia ymmärtää, kuinka herkkä aihe on kyseessä kansainvälisesti, joten sen vuoksi kansanäänestys täytyy suunnitella erityisen tarkasti.

– Pohdittavana on, että kansanäänestyksessä äänestettäisiin kysymyksestä, joka mahdollistaisi sen, että perustuslakiimme liitettäisiin erityinen kohta, joka sallisi Etelä-Ossetian presidentin kääntyä Venäjän puoleen pyytäen sitä, että Etelä-Ossetia otettaisiin Venäjän federaation uudeksi subjektiksi, Tibilov kertoi Tassille.

Venäjä käytti samantyyppistä kansanäänestys-taktiikkaa jo silloin, kun se kaappasi Krimin Ukrainalta keväällä 2014. Niemimaalla järjestettiin Venäjän erikoisjoukkojen valvonnassa ensin pikavauhtia kansanäänestys, jonka jälkeen Krim julistautui hetkeksi itsenäiseksi ja pyysi sen jälkeen välittömästi saada liittyä Venäjään.

Tibilovin mukaan pontimena halulle liittyä Venäjään on huoli Etelä-Ossetian turvallisuudesta Ukrainan ja Syyrian tapahtumien vuoksi sekä Naton laajenemisen ja Georgian harjoittaman ”sotaisan venäläisvastaisen ja osseettivastaisen retoriikan” vuoksi.

Venäjän ja Georgian sodassa 2008 kiistaa käytiin pääosin juuri Etelä-Ossetian kohtalosta. Sodan jälkeen Etelä-Ossetia allekirjoitti ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen Venäjän kanssa. Venäjä tunnusti tuolloin tasavallan itsenäisyyden, kuten myös Georgiasta niin ikään irti pyrkivän Abhasian itsenäisyyden.

Kansainvälinen yhteisö ei ole kuitenkaan hyväksynyt Etelä-Ossetian irtautumista Georgiasta. Venäjän lisäksi sen itsenäisyyden ovat tunnustaneet vain Venezuela, Nicaragua, Nauru, Tuvalu ja Vanuatu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?