Norjan luoliin kätketyt USA:n tankit tuodaan näytille: ”Nopeuttaa kykyämme toimia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjan luoliin kätketyt USA:n tankit tuodaan näytille: ”Nopeuttaa kykyämme toimia”

Yhdysvaltain merijalkaväki esitteli kylmän sodan aikaisiin luoliin varastoitua kalustoa, jota on modernisoitu viime vuosina.

Merijalkaväen maihinnousuajoneuvoja Trondheimissa tammikuussa.­

19.2.2016 14:25

Amerikkalaisia Abrams-taistelupanssarivaunuja, panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja, Humwee-ajoneuvoja, maihinnousukalustoa... Yhteensä noin 6 500 erilaista sotilaskalustoyksikköä vyöryy tällä viikolla ulos norjalaisista luolista. Kaikki kuuluvat Yhdysvaltain asevoimille, joka on säilönyt kaluston Norjaan kriisitilanteita varten.

Yhdysvaltain merijalkaväki osallistuu kalustolla suureen Cold Response 16 -harjoitukseen, joka alkaa ensi viikolla ja jatkuu pitkälle maaliskuuhun. Kaluston sijainti Norjassa ei sinänsä ole salaisuus, sillä luolat on rakennettu jo kylmän sodan aikana 1980-luvun alussa.

Abrams-taistelupanssarivaunu on raskainta luolissa varastoitua kalustoa.­

Amerikkalaiskalustoa on kuitenkin tällä viikolla esitelty julkisesti, mikä on tulkittu eräänlaiseksi näytöksi Venäjän suuntaan. Itse luolista on käytetty nimitystä ”salainen”, vaikka niistä on aiemmin julkaistu kuviakin. Merijalkaväen lausunnot kertovat, että kalusto on kriisitilanteita varten lähemmäs toimialuetta tuotua varautumisvälineistöä.

– Kaikki eteen tuotu kalusto vähentää kustannuksia ja nopeuttaa kykyämme tukea operaatioita kriisitilanteessa. Voimme tukeutua kalustoon, joka on käyttövalmiina ja vastata minkälaiseen kriisiin tahansa, merijalkaväen operaatioupseeri, eversti William Bentley kuvaili tiedotteessa.

Norjalaisluolissa olevaa kalustoa kerrotaan käytetyn aikanaan myös Irakin sodassa.

Strateginen etu

CNN:n mukaan luolien käyttötarkoitus kyseenalaistettiin Neuvostoliiton romahdettua, mutta niistä ei kuitenkaan luovuttu, kun Norja lupasi kantaa osan kustannuksista. Yhdysvalloilla ei ole Norjassa tukikohtaa, mutta aseiden varastointi Nato-kumppanin maaperälle parantaa kykyä tukea sen puolustusta. Nyt luolista on jälleen tullut strateginen etu.

– Nyt kun meillä on uusi turvallisuustilanne Venäjän kanssa, on järkevää pohtia, mitä tarvitaan, kommentoi CSIS-ajatushautomon johtaja Heather Conley CNN:lle.

Amerikkalaiskalusto osallistuu Cold Response 16 -harjoitukseen, johon myös Suomen maavoimat lähettää yli 400 hengen vahvuisen osaston.­

Yhdysvallat alkoi modernisoida kalustoa kesällä 2014, eli sopivasti sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin. Uusimisesta oli tosin päätetty jo aiemmin.

Yhteensä kuusi varastoluolaa ovat ilmastoituja, ja kalustoa huoltaa ja hoitaa sadan norjalaisen ja amerikkalaisen vahvuinen henkilökunta. Kyseessä ei ole mikään perinteinen ”kylmävarasto”, sillä kaluston kerrotaan olevan tarvittaessa saman tien käyttökunnossa.

– Laitat vain avaimen minkä tahansa ajoneuvon virtalukkoon ja se käynnistyy, kertoi luolien amerikkalainen työntekijä Kevin Finch Defence Newsille viime vuonna.

– Monet näistä ovat olleet kovassa käytössä, mutta ne eivät näytä siltä, hän lisäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?