Huhu Isisin ”likaisesta pommista” leviää: ”Massamaiset tappiot vaatisivat valtavia määriä ammattitaitoa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Huhu Isisin uudesta aseesta leviää: ”Massamaiset tappiot vaatisivat valtavia määriä ammattitaitoa”

Äärijärjestö Isis on tiettävästi käyttänyt kemiallisia aseita. Nyt Isisillä pelätään olevan ainekset radioaktiiviseen ”likaiseen pommiin”.

20.2.2016 9:11 | Päivitetty 20.2.2016 9:37

Isis on julma ja häikäilemätön terroristijärjestö, joka ei ole epäröinyt käyttää likaisia keinoja. Jihadistien arvellaan käyttäneen ainakin kaksi kertaa kemiallisia aseita viime vuonna. Yhden kerran Irakissa ja toisen Syyriassa.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen sanoo, että siitä on paljon viitteitä, että Isis on todella pystynyt käyttämään jonkinlaisia kemiallisia aseita.

– On ollut huhua siitä, että Isis pystyisi tekemään esimerkiksi kloorikaasua ja kykenisi jossain määrin iskemään kemiallisilla aseilla. Varmuutta ei missään nimessä ole.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen.­

PARONEN huomauttaa, että vaikka huhut ja alueelta tihkuneet tiedot osoittavat siihen suuntaan, että Isisillä on kyky käyttää kemiallisia aseita, terroristit pystyvät käyttämää niitä vain lähialueillaan.

– Heillä ei ole kykyä käyttää niitä kauempana Lähi-idässä puhumattakaan Euroopasta.

Paronen sanoo, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen tiedetään käyttäneen kemiallisia aseita Syyriassa.

– Nämä uutiset tuppaavat sekaantumaan keskenään, että kuka onkaan käyttänyt ja mitä. Ei ole täyttä varmuutta, mihin Isisillä on kyky ja mihin ei.

UUTISTOIMISTO Reuters kertoi keskiviikkona, että Irakin viranomaiset etsivät ”erittäin vaarallista” radioaktiivista materiaalia, joka katosi viime vuoden lopulla Basran kaupungista. Irak ilmoitti asiasta Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle marraskuussa.

Reutersin mukaan materiaalin pelätään päätyneen Isisin käsiin, jolloin sitä voisi käyttää ”likaisen pommin” valmistamiseen. Asiasta ei kuitenkaan ole todisteita.

 Ei ole täyttä varmuutta, mihin Isisillä on kyky ja mihin ei.

– Likainen pommi tarkoittaa sitä, että tavanomaisen räjähdysaineen ympärille rakennetaan radioaktiivinen kerros, joka leviää kohteeseen paineaallon ja räjähdevaikutuksen myötä.

Materiaali oli pakattu noin kannettavan tietokoneen kokoiseen laatikkoon. Se kuului amerikkalaiselle öljy-yhtiö Weatherfordille, joka on sanoutunut irti vastuusta varkauden suhteen.

ISIS-taistelijoita paraatissa Raqqan kaupungissa kesällä 2014.­

IRAKIN ympäristöministeriön mukaan kyseessä on noin kymmenen grammaa Ir-192 -kapseleita radioaktiivista iridiumisotooppia. Sitä käytetään muun muassa syöpähoidoissa.

– Tällaisissa määrin pommi on toki vakava asia, mutta sen vaikutusteho on huomattavasti kehnompi kuin esimerkiksi väkijoukossa räjäytetyn autopommin, Paronen sanoo.

Parosen mukaan sekä kemiallisten aseiden että likaisten pommien käyttäminen terroritarkoituksessa kulminoituu siihen, että järjestö pitää niitä hallussaan ja voi mahdollisesti käyttää niitä.

– Suurin vaikutus on psykologinen pelotevaikutus. Massamaiset tappiot vaatisivat valtavia määriä ammattitaitoa ja levityskapasiteettia, ja sitä Isisillä ei vielä ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?