Ensimmäinen palautuslento Suomesta Irakiin perillä – miehet suutelivat lentokentän lattiaa Bagdadissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ensimmäinen palautuslento Suomesta Irakiin perillä – miehet suutelivat lentokentän lattiaa Bagdadissa

Tällaiset olivat reaktiot, kun Suomesta kotiin palanneet irakilaiset saapuivat Bagdadiin. Osa suuteli lentokentän lattiaa. Brittilehti Dailyn Mailin mukaan osa palasi, koska pettyi Suomen säähän.

18.2.2016 17:18

Tuhannet irakilaiset turvapaikanhakijat ovat peruneet turvapaikkahakemuksensa Suomessa ja osa heistä on jo palannut kotiin. Ensimmäinen virallinen palautuslento saapui eilen Bagdadin lentokentälle. Brittilehti Daily Mailin mukaan moni torstaina Irakiin palanneista perusteli päätöstään perhesyillä, mutta myös sillä, että he pettyivät Suomen säähän.

Suomesta saapunut turvapaikanhakija Bagdadin lentokentällä torstaina.

Torstaina osa heistä kuvattiin suutelemassa lentokentän lattiaa, kun heidän lentonsa oli laskeutunut Irakiin. He juhlivat kotiinpaluutaan yhdessä läheistensä kanssa. Osa heistä itki helpotuksesta ja iloitsi jälleennäkemisestä läheistensä kanssa.

He olivat lähteneet Suomeen ainoastaan pettyäkseen elämään hyisessä skandinaavisessa maassa, brittilehti kuvailee.

Jotkut puhkesivat kyyneliin lentokentällä Bagdadissa. Irakissa nähtiin myös Suomesta tuttuja muovipusseja.

Suomesta saapuneet irakilaiset odottavat matkalaukkujaan lentokentällä.

Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa. Suomeen heitä tuli 32500. Lähes kaksi kolmasosaa heistä on nuoria irakilaisia miehiä. Mutta jokin sai heidän mielensä muuttumaan.

Suurin osa kotiin palanneista on lehden mukaan ilmoittanut syyksi sen, että he haluavat palata perheensä luo. Osa on myös ilmaissut pettymyksensä elämään Suomessa.

– Jotkut sanovat, että olosuhteet Suomessa ja pitkä turvapaikkaprosessi eivät olleet sitä, mitä he odottivat. Se ei vastannut myöskään sitä, mitä heille olivat kertoneet ne ihmiset, joille he maksoivat matkastaan, sanoo Tobias van Treeck Kansainvälisestä siirtolaisuusjärjestöstä IOM:stä Daily Mailille.

Daily Mailin mukaan lähes 80 prosenttia kotiin palaavista turvapaikanhakijoista on irakilaisia. Esimerkiksi 877 syyrialaista haki viime vuonna turvapaikkaa Suomesta. Heistä vain 22 on halunnut vapaaehtoisesti palata takaisin kotiin. 5214 afganistanilaisesta vain 35 halusi palata takaisin, brittilehti kertoo.

Suomen sisäministeriön tämänhetkisen arvion mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna 15000 turvapaikanhakijaa.

Päivitys: Tarkennettu jutun alkua. Ensimmäinen virallinen paluulento oli torstaina, mutta osa turvapaikkahakemuksen peruneista on palannut omia reittejään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?