Ensimmäiset turvapaikanhakijat takaisin Irakiin – lento Helsingistä lähti aamulla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ensimmäiset turvapaikanhakijat takaisin Irakiin – lento Helsingistä lähti aamulla

Poliisi julkaisi kuvan tilanteesta. Turvapaikanhakijat palasivat kotiinsa rauhallisissa tunnelmissa.

18.2.2016 11:43

Palautettavia ihmisiä lennolla oli hieman yli sata, ja palautus sujui hyvin, kertoi Helsingin poliisi. Torstain lennolla kyse oli vapaaehtoisesta palaamisesta Irakiin.

– Yhteistyö irakilaisten viranomaisten kanssa lennon suunnittelun ja toteuttamisen sekä Irakiin saapumisen osalta toimi erittäin hienosti, kertoi ylikomisario Hannu Pietilä tiedotteessa.

Palautuslentojen kustannukset vaihtelevat etäisyyksien, henkilömäärän ja lentokonetyypin mukaan. Tilauslentojen kustannukset ovat 20 000–200 000 euroa. Irakin tilauslentojen hinnaksi tulee 150 000–200 000 euroa lentoa kohti, poliisi tiedottaa.

– Palautettavaa henkilöä kohti kustannukset ovat keskimäärin 900 euroa, Pietilä kertoo.

Tilauslentoja järjestetään jatkossa tarpeen mukaan, kun tiettyyn kohdemaahan on vietävänä enemmän ihmisiä.

Helsingin poliisi julkaisi kuvan, jossa Irakiin palaavat turvapaikanhakijat ottavat selfie-kuvia lentokoneen portailla.

Turvapaikanhakijoiden ja ulkomaalaisten palautukset tapahtuvat aina tapauskohtaisesti. Vaihtoehtoina ovat omaehtoinen palaaminen, viranomaisten valvoma maasta poistuminen, tai viimeisenä vaihtoehtona on viedä maasta poistettavat saattamalla suoraan kohdemaahan. Viimeisimmässä tapauksessa henkilöt saatetaan kohdemaahan joko reittilennoilla tai tilauslennoilla.

– Reittilennoilla henkilöitä voidaan palauttaa yhdestä muutamaan henkilöön kerralla. Tilauslennoilla palautusmäärä on yleensä keskimäärin 50 henkilöä. Tilauslentoja on kahdenlaisia; Vaihtoehtoina ovat kansalliset lennot, kuten tänään Irakiin lennetty palautuslento, ja EU:n rajaturvallisuusviraston avustamana toteutettavat lennot, joissa on useampia maita mukana, Pietilä kertoo.

Poliisin mukaan palautettavien henkilöiden tilauslentoja tullaan järjestämään jatkossa tarpeen mukaan. Lentoja järjestetään aina kun tiettyyn kohdemaahan on vietävänä suurempi määrä ihmisiä.

– Esimerkiksi Irakiin meillä on Helsingin osalta valmiudet lentää palautuslentoja kerran viikossa, Pietilä sanoo.

Poliisilla pitkä kokemus palautuksista

Helsingin poliisilla on yli kymmenen vuoden kokemus tilauslentojen järjestämisestä. Vuosittain on järjestetty useita lentoja useisiin eri kohteisiin.

– Esimerkiksi nyt viime kuukausina on järjestetty seitsemän tilauslentoa pelkästään Albaniaan, Pietilä kertoo.

Palautuslentojen kustannukset vaihtelevat etäisyyksien, palautettavien henkilöiden määrän ja lentokoneen tyypin mukaan. Tilauslentojen osalta kustannukset vaihtelevat 20 000 ja 200 000 euron välillä.

– Jos puhutaan esimerkiksi Albanian lennoista, ovat niissä lennon kokonaiskustannukset jääneet keskimäärin selkeästi alle 100 000 euron. Irakin lentojen osalta kustannukset tulevat olemaan 150 000 ja 200 000 euron välillä lentoa kohti. Palautettavaa henkilöä kohti kustannukset ovat keskimäärin 900 euroa, Pietilä toteaa poliisin tiedotteessa.

Poliisi tekee ennen jokaiselle lennolle lähtemistä uhka-arvion ja suunnitelman, joiden mukaan palautuslennoilla toimitaan. Maasta poistamistehtävissä työskentelevät poliisit ja operaatioiden johtajat ovat saaneet tehtävään erityiskoulutuksen.

- Luonnollisestikaan aseita lentokoneisiin emme voi poliisinakaan viedä. Poliisilla on käytössä asiaan kuuluvat sidontavälineet. Reittilennoilla on mukana vähintään kaksi poliisia saatettavaa kohti, kun taas tilauslennoilla saatettavaa kohti on yleensä yksi poliisi. Tämänpäiväisellä Irakin lennolla poliiseja oli mukana vähemmän, sillä kyse oli vapaaehtoisesta palaamisesta maahan, Pietilä kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?