Republikaanien esivaalitaistossa vedettiin Suomi-kortti: Hyökkäys Suomessa olisi hyökkäys meitä vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Republikaanien esivaalitaistossa vedettiin Suomi-kortti: Hyökkäys Suomessa olisi hyökkäys meitä vastaan

Republikaanien presidenttikanditaatin paikasta kisaava John Kasich on nostanut esille Suomen aseman suurvaltojen välillä.

Republikaanien John Kasich puhui Livoniassa Michiganin osavaltiossa 16.2.2016.­

17.2.2016 13:35

Suomen turvallisuuspoliittinen asema on noussut pari kertaa esille Yhdysvaltain republikaanipuoleen presidenttitaistoissa. Molemmilla kerroilla asialla on ollut kisan altavastaajiin kuuluva Ohion kuvernööri John Kasich.

Marraskuussa hän puhui Baltian ja Suomen tukemisen tärkeydestä Venäjää vastaan. Tämä tulkittiin osin erehdykseksi, jossa Suomi niputettiin yhteen Nato-liittolaisten kanssa.

Viime viikonvaihteessa Kasich otti asian jälleen esiin. Tällä kertaa faktat olivat paremmin kohdillaan kommentissa, joka kuulosti suoranaisilta turvatakuilta:

– Mikä tahansa hyökkäys Natoa vastaan, jollain tekaistulla syyllä venäjänkielisestä väestöstä, joko Nato-maissa tai Suomessa tai Ruotsissa, olisi hyökkäys meitä vastaan, Kasich sanoi New York Timesin mukaan.

Atlantin Council -ajatushautomossa Washingtonissa työskentelevä Magnus Nordenman ei osaa tarkkaan sanoa, kuinka hyvin perillä Kasich on Itämeren alueen turvallisuustilanteesta. Hänellä on kuitenkin useita neuvonantajia, jotka tuntevat Natoa ja Eurooppaa perusteellisesti, Nordeman arvioi.

– Kasichin kommentit ovat kuitenkin esimerkki siitä, että Washingtonissa tiedostetaan yhä laajemmin Pohjoismaiden/Itämeren alueen olevan hankauskohta Venäjän ja Naton välillä. Ja että Suomella ja Ruotsilla on tässä kontekstissa tärkeä rooli, vaikkeivät ne Naton jäsenmaita olekaan, Nordenman kommentoi STT:lle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?