Ulkomaat

Australian rannikolle ajautui terävähampainen kummajainen: ”Mikä hitto se on?”

Julkaistu:

Merenelävä
Uuden Etelä-Walesin rannikolta Itä-Australiasta löytyi maanantaina varsin erikoiselta näyttävä merenelävä.
Tapauksesta uutisoineen Newcastle Heraldin mukaan terävähampaisen kummajaisen löysi Robert Tyndall Swanseassa sijaitsevalta veneluiskalta. Tyndall otti valokuvan merenelävästä, jonka on kerrottu jopa hengettömänä lietsoneen pelkoa paikallisissa asukkaissa.

Valokuva lähti nopeasti leviämään sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa, jossa otusta luonnehdittiin vuoroin epämuodostuneeksi krokotiiliksi ja vuoroin Loch Nessin hirviön kaukaiseksi sukulaiseksi.Jos oheinen Sydney Pressin Twitter-tilillä julkaistu päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuten tavallista, myös Swansean ”merihirviön” tapauksessa totuus olion todellisesta luonteesta osoittautui villejä spekulaatioita tavanomaisemmaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Newcastle Heraldin haastattelema meribiologi Julian Pepperell on kertonut, että Swanseasta löytynyt kummajainen ei suinkaan ole mikään ennennäkemätön merihirviö, vaan oliivihaukiankerias (Muraenesox bagio).

 

Niillä on uskomattoman vahvat lihakset ja niiden hampaat on tarkoitettu aiheuttamaan leikkaushaavoja.

Oliivihaukiankerias on suurikokoinen, lähinnä yöaikaan liikkuva käärmemäinen ankeriaskala, jota esiintyy sekä Intian valtamerellä että Tyynellämerellä. Keskimäärin täysikasvuiset oliivihaukiankeriaat kasvavat noin 1,8 mittaisiksi ja ne voivat painaa jopa 30 kiloa.

Vaikka oliivihaukiankeriaat ovat indopasifisella merialueella verrattain yleisiä, niistä tiedetään toistaiseksi verrattain vähän. Julian Pepperellin mukaan kalastajien kohtaamiset terävällä purukalustolla siunattujen oliivihaukiankeriaiden kanssa ovat kuitenkin verrattain yleisiä - ja samalla pelättyjä.

– Niillä on uskomattoman vahvat lihakset ja niiden hampaat on tarkoitettu aiheuttamaan leikkaushaavoja.

Pahimmillaan oliivihaukiankeriaan purema voi aiheuttaa ihmiselle jopa hengenvaaran.

Swansean sijainti kartalla:Vanhan kalastajien sanonnan mukaan veneessä voikin olla tilaa joko kalastajalle tai oliivihaukiankeriaalle, muttei molemmille.

Swanseasta löytyneen kalanraadon kuolinsyy ei ole toistaiseksi tiedossa. Pepperellin on sanonut rannalle ajautuneen yksilön vaikuttaneen kokonsa perusteella melko iäkkäältä ja on mahdollista, että se on kuollut vanhuuteen. Muiksi mahdollisiksi kuolinsyiksi hän on arvioinut törmäyksen vesikulkuneuvoon tai sotkeutumisen kalastusverkkoon.

Faktoja oliivihaukiankeriaasta

Oliivihaukiankerias on ulkomuodoltaan käärmemäinen ankeriaskala.

Oliivihaukiankerias voi kasvaa kaksimetriseksi ja 28–30 kg painoiseksi.

Kala käyttää ravinnokseen pohjakaloja ja äyriäisiä, joita se saalistaa jopa sadan metrin syvyydessä.

Oliivihaukiankeriasta esiintyy Afrikan itärannikolta aina Fidžisaarille ulottuvalla indopasifisella merialueella.

Oliivihaukiankerias soveltuu myös ihmisravinnoksi, sillä se ei ole myrkyllinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt