Suursijoittaja Guardianissa: ”Putin on Euroopalle suurempi uhka kuin Isis ” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suursijoittaja Guardianissa: ”Putin on Euroopalle suurempi uhka kuin Isis ”

Yhdysvaltain ja EU:n johtajat ovat tekemässä vakavan virheen uskomalla että Putinin johtama Venäjä olisi potentiaalinen liittolainen taistelussa terrorijärjestö Isisiä vastaan, kirjoittaa George Soros The Guardianissa.

Soros arvioi, että Putin on lahjakas taktikko, muttei strateginen ajattelija.­

15.2.2016 14:18

Presidentti Vladimir Putin on Euroopalle suurempi uhka kuin terroristijärjestö Isis, kirjoittaa valuuttakauppias, suursijoittaja ja poliittinen aktivisti George Soros The Guardianin näkökulmassaan.

Sorosin mukaan Putinin tavoite on edistää EU:n pirstoutumista ja parhaiten tässä onnistutaan, kun Eurooppaan tulvii pakolaisia Syyriasta.

Venäläiskoneet ovat pommittaneet siviiliväestöä Syyrian eteläosissa pakottaen siviilit pakenemaan Jordaniaan ja Libanoniin. Venäjä on lisäksi käynnistänyt laajamittaisen ilmahyökkäyksen siviilejä vastaan myös Syyrian pohjoisosissa.

Soros arvioi, että Putin on lahjakas taktikko, muttei strateginen ajattelija. Hänen mukaansa ei ole syytä uskoa, että Putin olisi puuttunut Syyrian tilanteeseen pahentaakseen Euroopan pakolaiskriisiä, vaikka hän tarttuikin toki mahdollisuuteen horjuttaa unionin yhtenäisyyttä.

Kysymyksessä on Sorosin mukaan paremminkin strateginen möhläys, koska interventio Syyriaan syöksi Putinin konfliktiin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Kumpi romahtaa ensin, EU vai Putinin Venäjä?

Putin on Sorosin mukaan monimutkaistanut toimintaansa tarkoituksellisesti puhumalla yhteistyöstä yhteistä vihollista, eli Isisiä vastaan. Soros kummasteleekin, miksi Yhdysvaltain ja EU:n johtajat uskovat Putinin sanaan sen sijaan että he tuomitsisivat hänen käytöksensä.

Hänen mukaansa tosiasia on, että Putinin Venäjä ja EU ovat kilpajuoksussa aikaa vastaan ja kysymys on, kumpi romahtaa ensin.

Putinin hallinto kohtaa vararikon vuonna 2017, jolloin suuri osa sen ulkomaan veloista erääntyvät maksettaviksi ja poliittinen myllerrys saattaa purkautua jo aikaisemmin. Presidentin suosio on pysynyt korkeana, koska hallitus on luvannut taloudellisen tilanteen tasaisuutta ja hitaasti mutta varmasti nousevaa elintasoa.

 Tehokkain keino, jolla Putinin hallinto voi välttää romahduksen on aiheuttaa EU:n romahdus aiemmin.

Lännen pakotteet yhdistettynä öljyn hinnan laskuun johtavat kuitenkin Sorosin arvion mukaan hallinnon epäonnistumiseen molemmissa lupauksissaan.

Tehokkain keino, jolla Putinin hallinto voi välttää romahduksen, on aiheuttaa EU:n romahdus aiemmin. Unioni, joka on pirstaloitumassa, ei välttämättä pysty pitämään kiinni Ukrainan kriisistä seuranneista sanktioista, jotka se on asettanut Venäjälle.

Soros näkee, että Putin pystyy saamaan huomattavia taloudellisia etuja Euroopan jakautuessa hyödyntämällä yhteyksiä antieurooppalaisiin puolueisiin.

”Älä vertaa Isisin iskuja uhkaan, joka on peräisin Putinin Venäjältä”

Näillä näkymin EU voi Sorosin mukaan olla hajoamispisteessä. Vuoden 2008 finanssikriisi ja sitä seuranneet pelastuspaketit Kreikassa ovat opettaneet EU:n selviämään jotenkuten kriisistä toisensa jälkeen. Nyt unionilla on kuitenkin edessään viisi tai kuusi kriisiä samanaikaisesti, joka voi olla liikaa.

Soros myöntää, että Isis on uhka sekä EU:lle että Venäjälle, mutta sitä ei pidä yliarvioida. Isis on tunnistanut länsimaisen sivistyksen Akilleen kantapään, kuoleman pelon, ja oppinut hyödyntämään sitä.

Jihaditerroristien iskuja Soros pitää pelottavina, mutta kehottaa kuitenkin olemaan vertaamatta niitä uhkaan, joka on peräisin Putinin Venäjältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?