Ulkomaat

Media: Huippukirurgia epäillään liian kokeellisista menetelmistä Ruotsissa – kahdeksasta elinsiirtopotilaista vain kaksi enää hengissä

Julkaistu:

Ruotsi
Arvostettu ruotsalainen tutkimuslaitos, Karoliininen instituutti, on joutunut mittavan kohun keskelle.
Kohun keskiössä on Tukholman Karoliiniseen instituuttiin vierailevaksi tutkijakirurgiksi palkattu, tiedepiirien ylistämä elinsiirtokirurgi, Paolo Macchiarini, jota epäillään vakavasta tutkimusvilpistä.

Macchiarini nousi tiedemaailman huulille, kun hän ensimmäisenä kirurgina maailmassa siirsi ihmiselle uuden, potilaan lonkasta otetuista omista kantasoluista valmistetun henkitorven.

Venäjän Krasnodarissa toteutettua uraauurtavaa operaatiota on sittemmin seurannut kahdeksan vastaavalla menetelmällä tehtyä leikkausta, joista kolme on tehty Ruotsissa. Kahdeksasta keinotekoisen henkitorven saaneesta Macchiarinin potilaasta hengissä on enää vain kaksi, joista toinen on kriittisessä tilassa.

Dokumentti paljasti epäselvyydet

SVT esitti tammikuussa kolmiosaisen dokumenttisarjan nimeltä Experimenten, jossa Macchiarinin toimintaan pureuduttiin pintaa syvemmältä ja kauaskantoisin seurauksin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dokumentin tekijät väittävät, että Macchiarini olisi valehdellut esimerkiksi käyttämiensä menetelmien testaamisesta eläinkokeilla ennen varsinaisiin potilasleikkauksiin ryhtymistä. Dokumentin mukaan Macchiarini olisi myös esittänyt potilaidensa terveydentilan liian myönteisessä valossa sekä ennen että jälkeen suorittamiensa elinsiirto-operaatioiden.

Muun muassa näistä syistä osia Macchiarinin tekemistä tieteellisistä tutkimuksista väitetään jälleen vääristellyiksi – vain puoli vuotta sen jälkeen, kun Karoliinisen instituutin johto vapautti kirurgin aiemmista vuonna 2014 roihahtaneista vilppiepäilyistä.

Esimerkiksi ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että tuoreimman kohun myötä Karoliininen instituutti on ilmoittanut, ettei se enää aio jatkaa Macchiarinin marraskuuhun asti voimassa olevaa työsopimusta. Lisäksi instituutti on kertonut lakkauttavansa koko tutkimusryhmän, jossa Macchiarini on työskennellyt. Kohukirurgin tutkimuksista aiotaan tehdä myös riippumaton selvitys.

Karoliinisen instituutin vararehtori erosi

Kohu on ehtinyt jo ravistella myös Karoliinisen instituutin johtoa, sillä tutkimuslaitoksen vararehtori Anders Hamsten ilmoitti viime viikolla Dagens Nyheter -lehdessä eroavansa tehtävästään. Hamsten vapautti Macchiarinin vilppiepäilyistä syksyllä 2015, mutta kertoo toimineensa tuolloin virheellisesti ja sanoo Macchiarinin palkkaamisen Karoliiniseen instituuttiin olleen erhe.

Hamsten toteaa, että Macchiarinin eettisesti epäilyttävästä toiminnasta on ollut jo aikaisemmin olemassa runsaasti epäilyjä, joita ei kuitenkaan ole otettu huomioon riittävällä vakavuudella.

Aftonbladetin mukaan Macchiarinia epäillään petosten lisäksi myös esimerkiksi törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä törkeästä vammantuottamuksesta.