Ulkomaat

Niinistö Venäjä-suhteista: ”Syyriasta pohjoisnavalle, Venäjä näyttää olevan paikalla aina, kun on isompaa ongelmaa syntynyt”

Julkaistu:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö aisti Münchenin turvallisuuskokouksen ilmapiirissä pientä toiveikkuutta lännen ja Venäjän välisissä suhteissa verrattuna viime vuoden ilmapiiriin.
Presidentti Niinistön mukaan yksi hyvä merkki on esimerkiksi se, että Venäjältä kokoukseen osallistuu pääministeri Dmitri Medvedev, eikä pelkästään ulkoministeri Sergei Lavrov.

– Kyllä viime vuonna oli ehkä hiukan epäilevämpi tunnelma. En nyt silti väitä, että täällä mitään hurraata huudettaisiin, Niinistö kuvaili lännen ja Venäjän välisten suhteiden ilmapuntaria turvallisuuskokouksen tunnelmien perusteella.

Niinistö kiinnitti omassa puheenvuorossaan huomiota siihen, että lännen ja Venäjän olisi etsittävä yhdessä ”pienintä yhteistä nimittäjää”, jonka avulla voitaisiin aloittaa suhteiden normalisointi.

– Tässä ollaan vaan siinä tilanteessa, että joutuu kysymään, onko meillä enää varaa kohdata mitään sellaista tuntematonta, jonka me kohtasimme 2014 ja 2015, Niinistö selitti suomalaistoimittajille viitaten Krimin valtaukseen, Euroopan pakolaiskriisiin ja Venäjän Syyria-kampanjan alkamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun karttaa katselee, niin Syyriasta aina pohjoisnavalle asti Venäjä näyttää olevan paikalla aina, ainakin silloin, kun on isompaa ongelmaa syntynyt. Ja jos saman tason takaiskuja vielä tulee, niin kyllä se alkaa horjuttamaan melkoisesti koko globaalia järjestelmää, hän sanoi.

Niinistö kertoo yrittäneensä herätellä kokousedustajia miettimään nimenomaan sitä, että koko nykyinen maailmanjärjestys ei enää ehkä kestäisi vastaavia uusia takaiskuja.

– Sitä tämä pienimmän yhteisen tekijän löytäminen tarkoittaa. Tai edes sitä, että kyettäisiin sopimaan siitä, mistä ei kyetä sopimaan. Sekin olisi jo askel eteenpäin, Niinistö kuvaili.

Niinistö ei halunnut verrata Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin puheen sävyä siihen kuuluisaan Münchenin uhmapuheeseen, jonka presidentti Vladimir Putin piti kokouksessa vuonna 2007. Niinistö oli kuitenkin kuulevinaan Medvedevin puheesta myös joitakin rakentavia ajatuksia.

– Kyllä hän siinä pyrki esittämään myöskin tällaisia rauhanomaisia näkemyksiä ja esittämään sovittelutietä eteenpäin, Niinistö sanoi.

Ilta-Sanomat tiedusteli Niinistöltä, uskooko tämä, että tulevassa Putinin tapaamisessa maaliskuussa Suomen ja Venäjän välisen rajan turvapaikanhakijaongelma on jo ratkaistu.

– En nyt lähtisi rakentamaan siitä suurta poliittista numeroa, vaan kyllä minusta eilisestä keskustelusta kävi ilmi, että on parempi, että nämä rajaviranomaiset pyrkivät löytämään ratkaisun. Ja ehkä siinä on joitakin sellaisia elementtejä olemassa, Niinistö sanoi.

IS tiedusteli Niinistöltä myös, mistä milloinkin tietää sen, onko Venäjä oikeasti vilpitön. Vastauksena oli ensin pieni naurahdus ja sitten hetken mietintätauko.

– Milloin sitä ihmisistä aina tietää, Niinistö tokaisi.