Nyt puhuvat Donald Trumpin kannattajat: ”Opettajien tulisi saada pitää luokassa asetta”

rac

Julkaistu:

USA:n vaalit
Yhdysvaltain presidenttikisan esivaalit käynnistyvät ensi viikolla. Donald Trump on vahvoilla republikaanien ehdokkaaksi. IS kävi Yhdysvaltain ”trumpmaisimmalla” alueella ja kysyi, miksi juuri hän.
Kun New Yorkin Manhattanilta lähdetään ajamaan itään, maisemat muuttuvat äkisti.

Kuhiseva miljoonametropoli pieniin asuntoihin ahtautuneine kaupunkilaisineen jää taakse. Valtatie vie Long Islandille, missä Yhdysvaltain liput liehuvat omakotitalojen pihoilla ympäri vuoden ja käteisautomaateille on omat autokaistansa.

Noin tunnin ajomatkan päässä Manhattanilta sijaitsee New Yorkin osavaltion neljäs kongressipiiri eli Nassaun piirikunnan keskus ja eteläisimmät alueet. Siihen kuuluu lähes 30 paikkakuntaa ja se on kooltaan moninkertainen verrattuna Manhattaniin.


Kyseessä on Yhdysvaltain ”trumpmaisin” alue. Eri mittauksien mukaan täältä löytyy korkein kannatus republikaanien presidenttikisaa johtavalle Donald Trumpille. New York Timesin mukaan täällä peräti 48 prosenttia republikaaneista tukee Trumpia, mikä on enemmän kuin missään muualla maassa.


”New Yorkissa kaikki ovat niin liberaaleja”

Siinä missä New Yorkin kaupungissa jopa leikkiaseiden hallussapito on laitonta, täältä löytyy asekauppoja, ja airsoft-asekaupatkin on somistettu näyttämään oikeilta asekaupoilta. Alueen paikkakuntia on vaikea erottaa toisistaan, koska ne näyttävät aivan samanlaisilta. Ostoskeskukset, ravintolat, kahvilat ja kauneussalongit on pystytetty leveiden autoteiden varrelle. Asutusalueilta löytyy toinen toistaan hulppeampia taloja, mutta myös surkeassa kunnossa olevia ränsistyneitä koteja.

Kaupungin ulkopuolisen New Yorkin ehdottomasti suosituin ostospaikka on halvoista hinnoistaan maailmankuulu, Yhdysvaltain tunnetuin kauppaketju Walmart. Huikeankokoisia Walmarteja kohoaa valtateiden varrella säännöllisin väliajoin, ja kauppojen jättimäiset parkkipaikat on pysäköity täyteen maastureita, farmariautoja ja jo parhaat päivänsä nähneitä vanhempia autoja.


Walmartiin astelee hyvin erinäköistä porukkaa verrattuna Manhattanin tavarataloissa asioiviin, viimeisen päälle laittautuneisiin kaupunkilaisiin. Korkokenkiä ei näy kellään, vaan päälle on vedetty toppatakkia, verkkahousua, hupparia ja lippalakkia. Kauppaan on selvästikin tultu vain ostoksille eikä näyttäytymään. Hyllyiltä hamstrataan siivousvälineitä, sipsipusseja, trikoopaitoja, pakastepizzoja. Täällä elämä on kuitenkin suurkaupunkia ruuhkattomampaa ja kiireettömämpää, ja kassamyyjän kanssa vaihdetaan sananen jos toinenkin.

 

Emme tarvitse poliitikkoja vaan liikemiehen, joka tekee maasta taas mahtavan.

Jos New Yorkin kaupungissa naureskellaan näille ”maalaisille”, täällä kaupunkilaisilla on omanlaisensa maine.

– New Yorkissa kaikki ovat niin liberaaleja, kaupan rakennustarvikeosastolla ostoksia tekevä Joe Lasco tuhahtaa.

New Yorkin liberaaliudella tarkoitetaan kaupunkilaisten arvoja ja mielipiteitä, jotka perinteisesti henkivät yksilön- ja valinnanvapautta, oli kyse sitten homoavioliitoista, uskonnonvapaudesta tai vaikkapa aborttilaista. Kaupungin ulkopuolella asuvat näkisivät kertomansa mukaan maan johdossa kuitenkin mielellään Trumpin kaltaisen vahvan johtohahmon, ja heille perinteiset kristilliset perhearvot ovat tärkeämpiä kuin manhattanilaisille.

Siinä missä varakkaat kaupunkilaiset kannattavat monikulttuurisuutta, aseiden kieltämistä lailla ja varovaista ulkopolitiikkaa, kaupungin ulkopuolella kannatetaan entistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja rajavalvontaa sekä aggressiivisempaa ulkopolitiikkaa. Johtajan on oltava johtaja isolla J:llä. Donald Trump on onnistunut maineellaan ja puheillaan täyttämään tämän määritelmän aivan eri tavalla kuin perinteiset ammattipoliitikot.

– Emme tarvitse poliitikkoja vaan liikemiehen, joka tekee maasta taas mahtavan, Lasco kehuu Trumpia.


Äänestäjät eivät yhdestä puusta

Kun kaupungissa asutaan ahtaasti eri kulttuurit sikin sokin, esikaupunkialueen asukkailla on omat talot ja pihat, joiden puolustaminen on heille tärkeää. Täällä uskotaan Trumpin olevan Lets make America great again -iskulauseensa mittainen. Se tarkoittaa vapaasti suomennettuna, että tehdään Amerikasta taas mahtava. Trumpin eduksi luetaan erityisesti, ettei hänen tarvitse tavoitella rahaa tai valtaa, koska hänellä on jo molempia.

 

Pelkään ainoastaan sitä, että hän menee liiallisuuksiin, päättää lähteä taistelemaan toista supervaltaa vastaan ja syttyy maailmansota

– Luulen, että hän tekisi Amerikasta taas mahtavan. Pelkään ainoastaan sitä, että hän menee liiallisuuksiin, päättää lähteä taistelemaan toista supervaltaa vastaan ja syttyy maailmansota, kommentoi myös Walmartissa shoppaileva Ron Mener.

– Uskon kuitenkin kaikkeen, mitä hän sanoo, hän lisää.


New York Timesin mukaan kahdeksan Trumpin kymmenestä vahvimmasta kongressipiiristä sijaitsee New Yorkin osavaltiossa, useimmat niistä Long Islandilla. Osasyynä on se, että kyseessä on Trumpin kotiosavaltio. Isompi merkitys on kuitenkin sillä, että Nassaun asukaskunta niin hulppeine taloineen kuin ränsistyvine asumuksineen heijastelee Trumpin tyypillistä kannattajakuntaa. New York Timesin mukaan kohuehdokasta äänestävät vähemmän koulutetut ja köyhemmät republikaanit, mutta samalla hänellä on vankka suosio myös hyvin koulutettujen ja hyvinvoivien republikaanien joukossa.


Trumpin kannattajaprofiilia tarkemmin tarkastelemalla selviää, että häntä äänestävät erityisesti yli viisikymmenvuotiaat, valkoihoiset amerikkalaiset. Trumpilla on hitusen korkeampi kannatusprosentti myös miesten joukossa verrattuna naisiin. Trumpia kannatetaan erityisesti tehdasalueilla, kuten Nassaussa, missä teollisuus on maanviljelyn ohella suuri työllistäjä. Republikaanikisan johtaja on vedonnut työväenluokkaisiin äänestäjiin lupaamalla tuoda työpaikat takaisin maahan.

Isänsä kanssa tavaratalossa kiertelevä, ensimmäistä kertaa äänestämään pääsevä Omen Zigdon tunnustaa äänestävänsä Trumpia sen takia, että isäkin äänestää tätä.

Myös häneen Trumpin iskulause on tehnyt vaikutuksen.

– Luulen, että hän tekee Amerikasta taas mahtavan, nuori mies kommentoi.


”Hän on kuin koomikko, joka tuo totuuden esiin”

Walmartista muutamien kilometrien päästä löytyy idyllinen asutusalue, jossa taloilla on kauniit kuistit ja pihat ovat toinen toistaan hoidetumpia. Garyksi esittäytyvä mies pakkaa omakotitalonsa edustalla autoaan.

– Hän on kuin koomikko, joka tuo totuuden esiin, hän kuvailee Trumpia.

Hän uskoo, että Trumpilla on alueella kova kannatusprosentti juuri vastaiskuna liberaalille New Yorkin kaupungille. Gary uskoo myös, että Trumpilla on aito mahdollisuus voittoon, mutta Trumpin pitäisi karsia räävittömyyttään esimerkiksi valtakunnallisessa televisiolähetyksessä esiintyessään.

– Hän puhuu asioista, joista muut eivät uskalla puhua, kuten esimerkiksi maahanmuutosta, Gary huomauttaa.

Amerikkalaiskanava CNN:n luoman kannattajaprofiilin mukaan monet Trumpin kannattajista pelkäävät menettävänsä työpaikkansa maahanmuuttajille tai eri vähemmistöjen edustajille ja he haikailevat ”vanhan kunnon Amerikan” perään. Raivoa herättää etenkin se, jos maahanmuuttajat eivät käy töissä eivätkä maksa veroja tai tulevat maahan laittomasti.

 

Hän puhuu asioista, joista muut eivät uskalla puhua, kuten esimerkiksi maahanmuutosta

Monet Trumpin kannattajista kutsuvat itseään ”hiljaiseksi enemmistöksi”. He kokevat, että nykypäivän Yhdysvalloissa myös valkoihoiset kokevat syrjintää ja rasismia omassa kotimaassaan ja heitä syytetään aiheettomin perustein rasismista. Trumpin joukoista ei juurikaan löydy kannatusta tai ymmärrystä Black Lives Matter -liikkeelle, jonka tavoitteena on saada tummaihoisia kohtaan suunnattu väkivalta loppumaan. Trumpin kannattajat tulkitsevat liikkeen iskulausetta niin, että se asettaa tummaihoiset valkoihoisia ihmisiä tärkeämpään asemaan.

Trumpin kannattajista löytyy paljon veteraaneja. Terrori-iskut ovat saaneet amerikkalaiset pelkäämään turvallisuutensa puolesta. Monien äänestäjien mielestä nykyinen presidentti Barack Obama ei huolehdi tarpeeksi maan turvallisuudesta. Tämäkin on saanut monet kannattamaan muslimien maahantulokieltoa ajavaa Trumpia, joka on lisäksi luvannut ”potkia Isisiä persuksille”.


Turvallisuutensa puolesta pelkäävät myös ne lukemattomat Trumpin kannattajat, jotka eivät voi hyväksyä demokraattien vaateita siitä, että aseidenkantolupaa rajoitettaisiin kaupungin ulkopuolella.

Ei aserajoituksille

Garyn talolta noin parinkymmenen minuutin ajomatkan päästä löytyy urheiluväline- ja asekauppa. Tiskillä oleilee kaverikaksikko Joe ja Viktor. He kertovat tavanneensa Trumpin kasinolla Atlantic Cityssä.

– Kysyin saisinko rahaa ja hän vastasi, että et saa, Viktor nauraa.

Miehet kannattavat Trumpin asepolitiikkaa. Heidän mielestään amerikkalaisilla pitää olla oikeus kantaa aseita ja puolustaa itseään. Kouluampumisia he ehkäisisivät palkkaamalla kouluihin lisää vartijoita ja antamalla opettajille luokkahuoneisiin aseet.

 

Opettajien pitäisi saada halutessaan pitää luokassa asetta ja opettajille pitäisi antaa asekoulutusta

– Opettajien pitäisi saada halutessaan pitää luokassa asetta ja opettajille pitäisi antaa asekoulutusta, he pohtivat.

Trumpin kannattajat työskentelevät CNN:n profiilin mukaan esimerkiksi maanviljelijöinä, yksityisyrittäjinä tai hoiva-alalla. Trumpin menestys liike-elämässä on saanut monet uskomaan, että hän laittaa ”Yhdysvaltain talouden raiteilleen”.

Long Islandilla toimistoaan pitävä, konsulttyhtiö 25k Startupsin ja markkinointiyritys Yearthreen perustaja Michael Sherman kertoo tukevansa Trumpia tämän ”kiistattoman” menestyksen ansiosta.

Sherman kummastelee, kuinka muut ehdokkaat väittävät olevansa yrittäjien ja pienten yritysten puolella, mutta samalla he kritisoivat yhtä maailman menestyksekkäimmistä yrittäjistä. Hänen mukaansa tämä lähettää kaikille yrittäjille negatiivista viestiä.

– Trump ei pyytele anteeksi, vaan ampuu suoraan, Sherman kiittelee.

Oheinen video on kuvattu Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa. Trump sanoo olevansa luottavainen, että hän voittaa Iowan esivaalit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt