Seksuaalirikokset varjostavat Kölnin karnevaalia – paprikasumutteita myyty vilkkaasti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Seksuaalirikokset varjostavat Kölnin karnevaalia – paprikasumutteita myyty vilkkaasti

Uudenvuoden seksuaalirikokset varjostavat Kölnin karnevaalin juhlintaa. Ahdistelutapauksilta ei olla vältytty nytkään.

5.2.2016 13:05

Saksan Kölnissä käynnistyi torstaina vuotuisen karnevaalin juhlinta tiukkojen turvatoimien saattelemana. Kuusi päivää kestävää ilonpitoa varjostavat kaupungissa uudenvuoden juhlinnan yhteydessä tapahtuneet seksuaalirikokset.

Uudenvuoden tapahtumista huolimatta tuhannet karnevaaliasuihin sonnustautuneet saksalaisnaiset uskaltautuivat Kölnin kaduille viettämään juhlallisuuksien ensimmäistä päivää, joka perinteiden mukaan on naisten vallan päivä.

Värikkäät asut ja kasvomaalaukset kuuluvat karnevaalin juhlintaan.­

Poliiseja kerrotaan olevan Kölnin kaduilla tuplasti edellisvuoteen verrattuna eli 2 000 henkeä. Kaupungin poliisivoimiin on kohdistunut runsaasti kritiikkiä uudenvuoden tapahtumien jälkeen, sillä poliisi oli tuolloin voimaton estämään tiettävästi enimmäkseen pohjoisafrikkalaisista miesjoukoista koostuvien miesjoukkojen naisiin kohdistamaa ahdistelua.

Välikohtauksilta ei olla vältytty myöskään nyt, sillä Focus Online -lehden mukaan karnevaaleissa ilmeni jo ensimmäisenä päivänä kuusi ahdistelutapausta.

Karnevaalin ensimmäinen päivä on naisten vallan päivä.­

Kohteeksi joutui muun muassa belgialainen televisiojuontaja, jota ahdisteltiin seksuaalisesti kesken suoran lähetyksen. Focus Onlinen mukaan naista kosketteli kaksi miestä, jotka pakenivat paikalta. Toimittaja tunsi muun muassa käden rinnallaan.

Tiedossa on myös viisi muuta tapausta, joissa naisia on kosketeltu sopimattomasti tai heitä kohtaan on käytetty loukkaavaa kieltä.

Myös kylmä ja sateinen sää karkotti juhlijoita

Viranomaiset ovat pyrkineet parantamaan turvallisuutta asentamalla kaupungin keskustan alueelle valonheittimiä ja valvontakameroita. Vaikuttaa siltä, että myös naiset itse ovat panostaneet turvatoimiin, sillä Weiberfastnachtin eli naisten vallan päivän alla myös paprikasumutteiden myynti oli vilkasta.

Poliiseja on Kölnin kaduilla karnevaalin aikoihin kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.­

Kölnin maailmankuulun katedraalin edusta oli näyttämönä uudenvuodenyön tapahtumille, mutta nyt kirkon kupeeseen on pystytetty poliisin valvontapiste. Kaupungin kaduille on jalkautunut myös ryhmiä, joiden tehtävänä on ottaa vastaan mahdollisia ilmoituksia ahdistelusta.

– Minun mielestäni meidän ei tulisi pidättäytyä juhlinnasta. Uskon, että tämä on turvallisin karnevaali, mitä meillä on ollut vuosiin ja se ei koskaan enää tule olemaan näin turvallinen, kertoi ruskeaan kissapukuun ja kasvomaalaukseen sonnustautunut Janina Lange Reutersille katedraalin edustalla.

Katedraalin edustalle on pystytetty valvontapiste.­

Juhlijoita oli torstaina liikkeellä viimevuotista vähemmän, mutta syynä tähän saattaa olla myös kylmä ja sateinen sää. Naisporukoiden lisäksi juhlintaan osallistui myös miehiä.

”Meidän täytyy juhlia kuten ennenkin”

Naisiin uutenavuotena kohdistuneet hyökkäykset ovat herättäneet Saksassa huolta maahan viime vuonna saapuneiden 1,1 miljoonan turvapaikanhakijan kotoutumisesta.

Saksan katolisvaltaisilla alueilla vuoden kohokohtana pidetyn Kölnin karnevaalin merkitystä on yritetty avata tulijoille painattamalla asiasta kertovia tiedotteita useilla kielillä kuten arabiaksi.

Sateinen ja kylmä sää ei pysäyttänyt kaikkien juhlintaa.­

Alkoholinhuuruinen juhlinta jatkuu Kölnissä viikonlopun yli. Karnevaalit huipentuvat maanantaina useissa kaupungeissa järjestettäviin paraateihin. Viime vuonna Kölnin paraatiin osallistui 1,5 miljoonaa henkeä.

Olennaisena osana paraateissa on perinteisesti ollut paikallisen ja kansallisen tason poliitikoihin kohdistuva satiirinen irvintä, jonka kohteeksi odotetaan tänä vuonna joutuvan erityisesti liittokansleri Angela Merkelin. Merkelin suosio on ollut laskusuunnassa pakolaiskriisin myötä.

Karnevaaleissa virtaa perinteisesti myös olut.­

– On tärkeää, että hauskuutta ei oteta meiltä pois. Karnevaali on perinteemme ja meidän täytyy juhlia sitä niin kuin ennenkin, totesi kirjavaan sotilasunivormuun ja hattuun pukeutunut Björn Braun Reutersille juhlinnan tuoksinassa.

Karnevaalin juuret ovat germaanisten heimojen muinaisissa juhlallisuuksissa, joita he viettivät karkottaakseen demoneja. Myöhemmin karnevaali on kytkeytynyt kristilliseen suureen pääsiäispaastoon, jonka on määrä alkaa keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?