”Ennennäkemätön kyberisku” – CNN: Näin Ukrainan sähköverkko kaadettiin joulukuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Ennennäkemätön kyberisku” – CNN: Näin Ukrainan sähköverkko kaadettiin joulukuussa

Yhdysvaltain viranomaiset ovat tutkineet Ukrainan joulukuista sähkökatkosta. Uutiskanava CNN:n nimetön lähde kertoo, että taustalla on kyberhyökkäys.

Valokuvaaja Petr Shelomovski kuvasi Ilta-Sanomille pimeänä olleen Luhanskin kaupungin lokakuussa 2014. Kuva ei ole peräisin joulukuisesta sähkökatkoksesta.

4.2.2016 12:06

CNN:n lähde on Yhdysvaltain virkamies. Hän kertoo, että Ukrainaa vastaan tehty kyberisku oli erittäin hyvin valmisteltu. Sähköverkon kannalta keskeiset tietokoneet oli saastutettu haittaohjelmalla.

Ukrainan viranomaiset ovat syyttäneet laajasta sähkökatkosta Venäjää. Ukrainan mukaan kyseessä oli yksi näytös monisyisessä konfliktissa Venäjän kanssa. Yhdysvaltain turvallisuusvirasto on tukenut Ukrainaa sähkökatkon syyn selvittämisessä: apuna on ollut jopa FBI.

Sähköverkkoihin kohdistuvat uhat ovat Yhdysvalloille erityisen tärkeitä, sillä maa on ollut huolissaan oman sähköverkkonsa haavoittuvuudesta.

CNN:n lähteen mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistettiin ennennäkemätön kyberisku. Ryhmä edistyneitä hakkereita kohdensi hyökkäyksen yhtäaikaisesti kuutta sähköyhtiötä vastaan. Hyökkäyksellä lamautettiin jopa sisäiset järjestelmät, joiden avulla sähköverkko oltaisiin saatu takaisin ylös. Myös puhelinkeskukset hakkeroitiin, jolloin ihmiset eivät voineet ilmoittaa ilman sähköä jääneistä alueista.

On epäselvää, kuka on kyberiskun takana. BlackEnergy-niminen haittaohjelma on mitä ilmeisimmin kehitetty Venäjällä, mutta Yhdysvaltojen mukaan ei ole täysin varmaa, että Venäjän hallinto olisi tukenut kyberhyökkäystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?