Zikavirus tarttui taas seksin välityksellä – THL seuraa tilannetta

rac

Julkaistu:

Zikavirus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella pohdittiin keskiviikkona mahdollista suositusten päivittämistä liittyen zikavirukseen.
Yhdysvaltain Texasissa Dallasin piirikunnan terveysviranomaiset ovat vahvistaneet zikaviruksen tarttuneen ihmisestä toiseen seksin välityksellä San Antonion alueella.

Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun Yhdysvalloissa asuva on saanut zikatartunnan matkustamatta epidemia-alueelle. San Antonio Express-News -lehden mukaan viranomaiset kuitenkin painottivat, että hyttysenpistot ovat silti suurin riskitekijä sille, että virus lähtee leviämään maassa laajalle.


Terveysviranomaisten mukaan tartunnan saanut oli ollut sukupuoliyhteydessä Venezuelasta palanneen henkilön kanssa. Venezuela on ilmoittanut maassa todetun tähän mennessä yli 4 700 zikavirustartuntaa.

– Nyt kun tiedämme, että zika voi tarttua seksin välityksellä, pystymme paremmin kampanjoimaan ja valistamaan ihmisiä itsensä ja muiden suojaamisesta. Pidättyväisyyden jälkeen kondomi on paras keino suojautua miltä tahansa seksin välityksellä tarttuvalta sairaudelta, kertoi Dallasin terveyspalveluiden johtaja Zachary Thompson lehdelle.

Aiemmin tiedossa yksi tartunta seksin välityksellä

Aiemmin on ollut tiedossa yksi tapaus, jossa zikatartunta tapahtui seksin välityksellä. Vuonna 2008 yhdysvaltalainen biologi Brian Foy oli saanut tartunnan tutkiessaan hyttysiä Länsi-Afrikan Senegalissa.

Hänen sairaanhoitajavaimollaan todettiin tartunta sen jälkeen, kun pariskunta oli ollut seksuaalisessa kontaktissa miehen kotiinpaluun jälkeen.


Lisäksi vuonna 2013 löydettiin Tahitilla zikavirusta saarella riehuneen epidemian aikana sairastuneen miehen siemennesteestä. Veressä virusta ei kuitenkaan tässä tapauksessa ollut.

Britanniassa viranomaiset julkaisivat jo viime viikolla uuden suosituksen, jonka mukaan viruksen aktiivisilla leviämisalueilla matkustaneen miehen tulisi paluunsa jälkeen käyttää seksuaalisessa kontaktissa kondomia 28 päivän ajan, mikäli hänen kumppaninsa on raskaana tai suunnittelee raskautta.

Kondomia suositellaan Britanniassa käytettävän puolen vuoden ajan, jos mies on saanut zikaviruksen kaltaisia oireita matkansa aikana tai välittömästi sen jälkeen.

THL seuraa tilannetta

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi niin ikään viime viikolla suosituksen, jossa raskaana olevia kehotetaan lykkäämään matkaa alueille, joilla zikavirus leviää aktiivisesti. Jo aiemmin THL kehotti erityisesti raskaana olevia suojautumaan hyvin hyttysiltä.


THL piti keskiviikkona kokouksen, jossa pohdittiin mahdollista suositusten päivittämistä. Toistaiseksi muutoksia ei ole tulossa, mutta tilanne elää koko ajan.

– Totesimme, että nämä seksivälitteiset tartunnat ovat tässä vaiheessa vielä yksittäistapauksia ja että vielä tarvitaan lisätietoa. Kyseessähän on kuitenkin etupäässä hyttysten kautta leviävä tauti. Sitä mukaa kun tietoa kertyy, tästä pyritään tekemään päivitys THL:n verkkosivuille, kertoo tartuntatautilääkäri Topi Turunen THL:stä.

Thaimaa ei toistaiseksi viruksen aktiivista leviämisaluetta

Tiistaina Thaimaan viranomaiset vahvistivat, että maasta on löydetty ensimmäinen zikavirustartunta, joka on saatu maan sisällä. Joskin virusta on tavattu Kaakkois-Aasian alueella aiemminkin.

Viranomaisten mukaan 22-vuotiaalta mieheltä verikokeessa löydetty virus on samaa kantaa kuin Amerikan mantereella parhaillaan räjähdysmäistä tahtia leviävä zika, jolla epäillään olevan yhteys vastasyntyneillä huolestuttavasti lisääntyneeseen mikrokefalia-nimiseen kehityshäiriöön.


Turusen mukaan suositukseen ei ole tulossa toistaiseksi muutosta myöskään Thaimaan osalta.

– Toki se on tilanne, joka voi vielä muuttua. Mutta Thaimaa ei tällä hetkellä ole viruksen aktiivinen leviämisalue.

Zikaviruksen testaaminen jälkikäteen onnistuu vain verestä löytyviä vasta-aineita tutkimalla. Testi on Turusen mukaan kuitenkin epätarkka, sillä esimerkiksi denguekuumeen aiempi sairastaminen saattaa antaa samanlaisen positiivisen tuloksen kuin zikavirus.

– Jos raskaana oleva, viikkoja aiemmin viruksen leviämisalueella matkustanut nainen on oireeton ja raskaus etenee normaalisti, ei ole mitään syytä hakeutua tutkimuksiin. Jos on saanut oireita, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, Turunen neuvoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt