Kreikkalaiselle isoäidille ja kalastajalle Nobelin rauhanpalkinto? ”Yritin nostaa kuollutta vauvaa merestä”

Ryhmä kreikkalaisia akateemikkoja on ehdottanut Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi Lesboksen saarella asuvaa isoäitiä ja kalastajaa sekä amerikkalaisnäyttelijä Susan Sarandonia. Kolmikko edustaa kaikkia vapaaehtoisia, jotka ovat auttaneet meren ylittäneitä pakolaisia.

3.2.2016 13:05

Yli 650 000 on jo allekirjoittanut netissä vetoomuksen, jossa toivotaan Nobelin rauhanpalkinnon myöntämistä niille lukuisille vapaaehtoisille, jotka ovat auttaneet pakolaisia Kreikan rannikolla. Palkinnon toivotaan näin muistavan aivan tavallisia kreikkalaisia, jotka ovat omien vaikeuksiensakin keskellä valmiina auttamaan henkensä kaupalla meren ylittäviä pakolaisia.

Järjestäytymätön ryhmä ei käytännössä voi saada ehdokkuutta, mutta kreikkalaiset akateemikot ratkaisivat ongelman tekemällä Nobelin palkintokomitealle virallisen ehdotuksen kolmen vapaaehtoisen palkitsemisesta. He ovat 85-vuotias isoäiti Emilia Kamvisi Lesboksen saarelta, kreikkalainen kalastaja Stratis Valiamos sekä amerikkalaisnäyttelijä Susan Sarandon, joka vietti joulun auttaen vaarallisen merimatkan Turkista Kreikkaan tehneitä pakolaisia. Kreikkalaisen akateemikkoryhmän lisäksi ehdotusta tuki maan olympiakomitea.

Amerikkalaisnäyttelijä Susan Sarandon auttoi joulukuussa Lesboksen saarella pakolaisia. Hän auttoi varsinkin lapsia, jotka saapuivat vaatteet märkinä saarelle.

Norjan Nobel-lautakunta ei julkaise ehdokkaiden listaa, mutta ehdotuksen tehneet viralliset tahot voivat itse kertoa ehdokkaista. Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan lokakuussa.

Kaikki kalastajat auttavat

Kalastaja Stratis Valiamos, 40, on yksi niistä monista kalastajista, joka on elantonsakin kustannuksella auttanut satoja, kenties tuhansia pakolaisia.

– En koskaan unohda hukkunutta vauvaa, joka oli varmaankin kolme tai neljä kuukautta vanha. Halusin nostaa hänet ylös, en halunnut hänen jäävän mereen, mutta merenkäynti oli niin kovaa, etten onnistunut. Yhtenä hetkenä näin hänet, toisena en. Vähän matkan päässä näkyi toinen vauva, hiukan kauempana taas toinen, Valiamos kuvailee Reutersin videolla surullista näkyä.

Kalastaja Stratis Valiamos kertoo kaikkien kalastajien auttavan. Hän ei pidä sitä sankaruutena, vaan itsestäänselvyytenä.

Valiamos kertoo kaikkien kalastajien auttaneen, eikä vain nyt, vaan koko viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hän toivoo kriisille pikaista loppua.

– Kukaan ei halua lähteä kodistaan, kukaan ei ota lastaan syliinsä, laita vaatteitaan jätesäkkiin ja astu veneeseen, joka lähtee Mytileneen (Lesboksen saaren pääkaupunki) tai ties mihin. He lähtevät pysyäkseen elossa. He eivät lähde mennäkseen lomalle Saksaan tai Ruotsiin, Valiamos muistuttaa.

Iso osa pakolaisista kulkee Eurooppaan Kreikan kautta. Egeanmeren saarille on saattanut saapua yhden päivän aikana jopa 8 000 pakolaista. Viime vuonna Kreikkaan saapui joidenkin tietojen mukaan jopa 900 000 pakolaista ja maahanmuuttajaa. Heitä saapui muun muassa Syyriasta, Irakista ja Afganistanista sekä osista Afrikkaa ja Aasiaa.

Emilia Kamvisi, 85, piti kahden ystävättärensä kanssa pakolaislapsille seuraa. Hänet kuvattiin ruokkimassa pientä vauvaa pullolla. Itse hän vähättelee tekoaan.

Saarilla on nähty paitsi paikallisia, myös muualta tulleita vapaaehtoisia auttamassa. Myös Suomesta rekrytoidaan parhaillaankin vapaaehtoisia työskentelemään Kreikassa maahanmuuttajien parissa. Osa vapaaehtoisista saa pientä taskurahaa, osa viettää lomansa muita auttaen, omalla kustannuksellaan.

Nobelin rauhanpalkintoa vapaaehtoisille ehdottavan vetoomuksen oli keskiviikkona aamupäivällä allekirjoittanut yli 650 000 ihmistä. Vetoomuksen voi nähdä täällä.

Vetoomuksen allekirjoittaminen ei varsinaisesti vaikuta enää Nobelin rauhanpalkintoehdokkuuteen, sillä ehdotuksien lähettämisen takaraja umpeutui maanantaina.

Myös Trump päässyt ehdokaslistalle?

Lehtitietojen mukaan myös Yhdysvaltojen republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Donald Trumpia olisi ehdotettu Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Washington Times -lehden mukaan Trumpin kannattajat olivat ehdottaneet häntä, sillä hän ajaa ”peräänantamattomasti rauhaa voiman kautta -ideologiaa, jota käytetään puolustusaseena radikaalia islamia, Isisiä, Iranin ydinaseuhkaa ja kommunistista Kiinaa vastaan”.

Oslolainen rauhantutkimuskeskus PRIO julkaisee vuosittain omat arvionsa Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi. PRIO:n johtajan Kristian Berg Harpvikenin ykkösehdokas rauhanpalkinnon 2016 voittajaksi on kuitenkin Edward Snowden, joka paljasti Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n kuuntelevan myös tavallisten kansalaisten puheluita ympäri maailmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?