Aftonbladet: Näin Lisasta, 22, tuli Isis-taistelijan vaimo - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aftonbladet: Näin Lisasta, 22, tuli Isis-taistelijan vaimo

Aftonbladet kertoo Syyrian taisteluihin lähtenee ruotsalaiskäännynnäisen tarinan.

Lisa oli kavereidensa mukaan ihan tavallinen ruotsalaistyttö.­

3.2.2016 5:56

Sininen, hihaton mekko ja vaaleat hiukset. Luokkakavereiden ympäröimänä.

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo keväällä 2012 otetun kuvan olevan viimeisiä, joita 22-vuotiaasta Lisa Umm Uthmanista on jäljellä.

Lehden haastattelemien Lisan entiset lukiokaverit kertovat tämän olleen kuin kuka tahansa 21-vuotias tyttö Göteborgista: iloinen ja eläväinen, Facebook täynnä kuvia erilaisista juhlista.

Lukion kolmantena vuonna vuonna Lisa tapasi muslimimiehen, josta tuli tämän poikaystävä. Luokkakaverit muistelevat Lisan innostuneen islamista heti ja kääntyneen. Muutoin hän oli kuin ennenkin, mutta enää häntä ei juurikaan näkynyt koulun ulkopuolella. Lukiosta valmistuttuaan Lisa kuitenkin katkaisi välit entisiin ystäviinsä. Pian hän pyysi ystäviään poistamaan kaikki kuvat hänestä. Myös moni ystävä lensi ulos kaverilistalta.

 Samalla hän alkoi käydä yhä enemmän moskeijassa, todennäköisesti vanhempiensa tietämättä. Suuri osa Syyriaan matkustaneista jihadisteistä on salannut toimintansa vanhemmiltaan.

– Hän muuttui ihan yhtäkkiä. Se oli hirveää. Hän ei enää ollut tuntemamme Lisa, lukiokaveri kertoo.

Samaan aikaan Lisa alkoi lisätä videopalvelu Youtubeen radikaalia islamintulkintaa tukevia viestejä. Vaikutti siltä, että hän halusi epätoivoisesti elää muslimimaassa.

– Jotkut tapaavat muslimin ja kääntyvät, mutta hänen kohdallaan kaikki tapahtui todella nopeasti. Hän ei halunnut elää Ruotsissa, sillä hänen huntuaan tuijotettiin.

Jossain vuosien 2012 ja 2014 välillä Lisa tapasi muutaman vuoden vanhemman Ahmad Yama Shahabin Biskopsgårdenista. Noiden vuosien välillä Göteborgissa tiedetään tapahtuneen merkittävää jihadistien rekrytoimista.

Ahmadista tiedettiin, ettei tämä ollut aiemmin ollut järin uskonnollinen. Hän tahtoi opiskella psykologiksi ja oli vaihto-opiskelijana Hollannissa, mutta englanninkielinen opetus tuotti vaikeuksia. Hän päätyi työskentelemään postissa ja varastoilla. Samalla hän alkoi käydä yhä enemmän moskeijassa, todennäköisesti vanhempiensa tietämättä. Suuri osa Syyriaan matkustaneista jihadisteistä on salannut toimintansa vanhemmiltaan.

Friskväderstorgetin moskeijan imaami kysyi Ahmadilta, haluaisiko hän mennä naimisiin hyvän naisen kanssa. Nainen oli imaamin vaimon ystävä, Ahmadin sukulainen kertoo.

Tuo nainen oli Lisa ja heidät vihittiin yksinkertaisessa seremoniassa syksyllä 2013. Keväällä 2014 Lisa ja Ahmad muuttivat yllättäen Turkkiin. Myöhemmin he siirtyivät Syyriaan, jossa aikoivat aluksi työskennellä pakolaisleirillä.

Isisin mustat liput liehuvat helmikuussa 2015 Libyan Sirtessä kuvatulla propagandavideolla.­

Ahmadin isä yritti turhaan saada poikaansa palaamaan kotiin.

Marraskuussa Isisin kannattajat kertoivat Twitterissä viestin: Ahmad Yama Shahab, toiselta nimeltään Abu Uthman Al-Afgani kaatui taistelussa Kobanen kaupungissa.

– Olemme tulleet taistelemaan ja olemme armottomia kuffaria vastaan, Allah tahtoo meidän olevan. Teidän täytyy liittyä Islamilaisen valtion armeijaan, Shahab uhosi kesällä 2014 kuvatulla propagandavideolla.

Video saa hänen isänsä kyyneliin. Poika ei koskaan kertonut liittyvänsä Isisiin.

– Hänet aivopestiin, isä sanoo.

Ahmadin ja Lisan tiedetään saaneen yhteinen lapsi, joka on nyt vuoden vanha. Lisa ei kuitenkaan pidä yhteyttä Ahmadin isään, vaan on mennyt uusiin naimisiin toisen Isis-terroristin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?