AFP: Zikavirus tarttui ihmisestä toiseen Thaimaassa – samaa kantaa kuin Amerikan mantereen virus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

AFP: Zikavirus tarttui ihmisestä toiseen Thaimaassa – samaa kantaa kuin Amerikan mantereen virus

Julkaistu: 2.2.2016 13:56

Viranomaisten mukaan mies ei ollut matkaillut ulkomailla ennen tartuntaa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Thaimaassa on löydetty maan sisällä ihmisestä toiseen tarttunut zikavirustapaus. Thaimaan viranomaiset tiedottivat asiasta tiistaina.

Viranomaisten mukaan 22-vuotiaalta mieheltä verikokeessa löydetty virus on samaa kantaa kuin Amerikan mantereella parhaillaan räjähdysmäistä tahtia leviävä zika, jolla epäillään olevan yhteys mikrokefalia-nimiseen kehityshäiriöön.

Zikavirus aiheuttaa useimmiten kantajalleen vain lieviä, flunssankaltaisia oireita sekä ihottumaa. Sen sairastaminen raskauden alkuvaiheessa on kuitenkin riski sikiölle juurikin mikrokefalian vuoksi.

– Miehen oireet olivat kuume, ihottuma ja silmien punoitus, kertoivat viranomaiset AFP:n mukaan.

Viranomaisten mukaan mies ei ollut matkaillut ulkomailla ennen tartuntaa. Hän on AFP:n tietojen mukaan jo toipunut sairaudestaan.

”Ei ole syytä paniikkiin”

Zikavirus ei ole Thaimaassa uusi vieras, sillä se löydettiin maasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2012. Tämän jälkeen maassa on ollut keskimäärin viisi tapausta vuodessa.

– Ei ole syytä paniikkiin. Meillä ei ole ksokaan ollut zikaepidemiaa. Kaikki tapaukset ovat olleet yksittäisiä, totesi Thaimaan terveysministeriön tartuntatautiosaston pääjohtaja Amnuay Gajeena.

Zikavirusta levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset. Maanantaina maailman terveysjärjestö WHO julisti zikaviruksen vuoksi kansainvälisen hätätilan.

Suomen ulkoministeriöllä ei ole ollut voimassa olevia maakohtaisia zikavirukseen liittyviä matkustustiedotteita, eikä WHO:n hätätilajulistus muuta tätä tilannetta.

– Seuraamme tilannetta totta kai tarkasti ja suhtaudumme asiaan vakavasti, mutta toistaiseksi sillä ei ole vaikutuksia matkustustiedotteisiin, kertoo UM:n viestintäpäivystäjä Ossi Seppälä IS:lle maanantaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sen sijaan kehotti jo viime viikolla raskaana olevia lykkäämään matkaa alueille, joilla zikavirus leviää aktiivisesti.

Katso oheiselta videolta raportti zikaviruksesta ja sen levinneisyydestä.

Tuoreimmat osastosta