Puhkeaako Donald Trumpin kupla yöllä? Yhdysvaltain presidenttikisassa lyödään tiskiin oikeita lukuja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Puhkeaako Trumpin kupla yöllä? Yhdysvaltain presidenttikisassa lyödään tiskiin oikeita lukuja

Esivaaliuurnat aukenivat Iowan osavaltiossa kolmelta aamuyöllä Suomen aikaa. Ilta-Sanomat seuraa vaaleja ja raportoi ensimmäisten ovensuukyselyiden tuloksista.

1.2.2016 19:56

Republikaanit Ted Cruz ja Donald Trump vasemmalla ja oikealla demokraatit Hillary Clinton ja Bernie Sanders.­

Pian selviää, kantaako republikaanien presidenttiehdokaskisaa kannatusmittauksissa sitkeästi johtaneen kiinteistömiljardööri Donald Trumpin menestys yhtä pitkälle kuin hän on itse antanut ymmärtää. Yhdysvaltain presidentinvaalien pitkä ja monimutkainen prosessi molempien puolueiden ehdokkaiden valintaan käynnistyy tänään, kun ensimmäiset valitsijakokoukset kokoontuvat päättämään valinnoistaan Iowan osavaltiossa.

Ilta-Sanomat seuraa tilanteen kehittymistä täällä.

Ensimmäisellä esivaalilla ei ole suurta käytännön merkitystä, mutta sitäkin suurempi henkinen vaikutus ehdokkaiden kampanjoihin. Iowassa voittajille on tarjolla tulevina kuukausina arvokasta työntöä, kun taas häviäjän kampanja voi kääntyä nopeaankin syöksykierteeseen.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten Yhdysvaltain vaalijärjestelmä toimii.

Kannattajat jonottivat sunnuntaina Donald Trumpin puhetilaisuuteen Council Bluffsissa Iowassa.­

Erityisesti vastustajiaan armottomasti oman kampanjansa aikana hakanneen Trumpin on Iowassa näytettävä, että hän kykenee muuttamaan mielipidemittausten suosion ääniksi vaaleissa.

– Tämä tilanne hermostuttaa hieman. Kyseessä on ensimmäinen vaali-iltani. Olen nähnyt useita vaali-iltoja, mutta silloin kyse oli aina jostakin muuta, ensimmäiseen poliittiseen virkaansa pyrkivä Trump myönsi aamulla tv-kanava ABC:n Good Morning America -ohjelmassa.

Donald Trump esiintyi sunnuntaina kristittyä yliopistoa johtavan Jerry Falwellin kanssa Sioux Cityssä Iowassa. Trumpilla on osavaltiossa todellinen näytön paikka.­

Epävarmat äänestäjät ratkaisevat?

Trumpin pahin vastustaja – ja samalla hänen jatkuvasti syytämiensä loukkausten ja negatiivisen kampanjoinnin kohde – on mielipidemittausten mukaan teksasilaissenaattori Ted Cruz, joka oli viimeisimmässä mittauksessa seitsemän prosenttiyksikön päässä Trumpista Iowassa.

Cruzin menestyksen uskokaan olevan kiinni kannastaan vielä epävarmoista äänestäjistä ja äänestysprosentista. Jännitystä on lisännyt Iowaa lähestyvä lumimyrsky, jonka viimeisten ennusteiden mukaan iskee osavaltioon pian valitsijakokousten valintojen jälkeen.

Texasilaisen Ted Cruzin odotetaan haastavan Donald Trump kunnolla Iowassa.­

Republikaanien puoluejohdon ehdokassuosikkeihin lukeutuvat Marco Rubio ja Jeb Bush ovat mittausten mukaan pudonneet kauas kärkikaksikon taakse. Kohtuullinen menestys Iowassa voisi antaa molemmille vielä mahdollisuuden päästä mukaan ehdokas kamppailuun.

Rubion viime hetken taktiikkaan on kuulunut takaa-ajettavansa Ted Cruzin kimppuun käyminen.

– Hän ei ole johdonmukainen konservatiivi vaan poliittinen laskelmoija, Rubio kuvaili Cruzia maanantaina.

Cruz on itse saanut kuulla Trumpilta jatkuvaa muistutusta Kanadalaisista juuristaan. Trump on jopa esittänyt, ettei Cruz kelpaisi syntyperänsä vuoksi presidentiksi. Sunnuntaina CNN:n haastattelussa Trump haukkui Cruzia valehtelijaksi.

– Minusta iowalaiset ansaitsevat enemmän. Amerikkalaiset ansaitsevat muuta kuin loukkauksin käytävään taistelua. Minulla ei ole aikomusta osallistua tuohon peliin, Cruz vastasi Trumpille.

Republikaanien Marco Rubio tervehti ravintolan asiakkaita Cliven kaupungissa Iowassa maanantaina.­

Myös demokraattien ennakkosuosikki Hillary Clinton joutuu Iowassa kovaan kamppailuun haastaja Bernie Sandersin hengittäessä hänen niskaansa uusimmissa mielipidemittauksissa. Demokraattien kisassa henkilökohtaisiin loukkauksiin ei olla vielä menty, mutta Sanders on ehtinyt huomauttamaan Clintonin taustalla vaikuttavista suurista rahoittajista.

Trumpin tapaan Clintonin lopullista menestystä pidetään vielä varsin epävarmana, sillä Iowassa valitsijakokouksiin osallistuu suuri määrä ensikertalaisia ja päättämättömiä äänestäjiä on paljon. Kolmasosa demokraattien ja 45 prosenttia republikaanien äänestäjistä ei ole vielä valinnut omaa ehdokastaan.

Hillary Clintonin odotetaan joutuvan Iowassa kovaan kamppailuun haastaja Bernie Sandersin kanssa.­

Iowalaiset miettivät loppuun saakka

Noin 300 000 iowalaista keräävät valitsijakokoukset aloittavat työnsä kouluissa, kirjastoissa ja muissa julkisissa tiloissa iltaseitsemältä, Suomen aikaa aamukolmelta. Lopullinen ääntenlasku voi kestää kuukausia, mutta kummankin puolueen ehdokkaiden järjestys on selvillä jo muutaman tunnin kuluessa.

Iowassa suuri osa äänestäjistä on perinteisesti odottanut pitkään ennen valintansa tekemistä eri ehdokkaiden välillä. Useat ehdokkaat keskittävät kampanjointiaan tärkeänä pidettyyn osavaltioon, jonka vuoksi äänestäjille tarjoutuu paljon mahdollisuuksia päästä kuulemaan heidän myyntipuheitaan.

– En ole vielä päättänyt omaa ehdokastani. Vaihtoehtoja on paljon ja valinta vaatii pohdintaa, sanoi Iowan Carlisesta tuleva urheiluvalmentaja Paul Albritton Reutersin mukaan maanantaina odottaessaan republikaanien Marco Rubion kampanjatilaisuuden alkamista.

– Mietin että kuka heistä voisi voittaa marraskuussa.

Demokraattien Bernie Sanders on Iowassa tehdyissä mielipidemittauksissa ollut lähellä ennakkosuosikki Hillary Clintonia.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?