Hurja talvimyrsky riehuu USA:n itärannikolla – tältä se näyttää avaruudesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hurja talvimyrsky riehuu USA:n itärannikolla – tältä se näyttää avaruudesta

Lumimyrsky iski Yhdysvaltojen pääkaupungin Washington DC:n alueelle perjantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

23.1.2016 5:38

Kuuden ihmisen kerrotaan kuolleen liikenneonnettomuuksissa, kun myräkät levisivät Arkansasin, Tennesseen ja Kentuckyn osavaltioihin. Tuulet voivat puhaltaa 48–80 kilometriä tunnissa.

Itärannikolle voi joillekin alueille sataa lunta jopa 90 senttiä. Esimerkiksi Philadelphiaan ja New Yorkiin odotetaan 30–46 sentin lumikerrosta.

– Siitä tulee painajainen, puhumastamme lumimäärästä, George Washington -yliopiston opiskelija Marisa Kritikson sanoo.

FlightAware.com -sivuston mukaan lentoyhtiöt ovat peruneet perjantaiksi ja lauantaiksi suunnitelluista lennoista lähes 6 300. Pelkästään perjantaina jopa 7 000 lentoa oli aikataulusta myöhässä eri puolilla maata.

AccuWeatherin meteorologin Alex Sosnowskin mukaan Washingtoniin odotetaan paksumpaa lumivaippaa kuin vuonna 2010, jolloin ”Snowmageddon”-myrskyn jäljiltä pääkaupungissa oli lunta 45,2 senttiä.

Jos ennusteet pitävät paikkansa, myrsky voi uhata jopa vuoden 1922 Knickerbocker-myrskyn pudottamaa lumimäärää (71 senttiä).

Satelliittikuva itärannikon talvimyrskystä.­

Republikaanien presidenttiehdokkuutta havitteleva New Jerseyn kuvernööri Chris Christie päätti palata kampanjamatkalta New Hampshirestä kotiin lähestyvän myrskyn takia. Christie julisti osavaltioonsa poikkeustilan.

– Fiksuin asia kaikille on pysyä kotona. Pysykää siellä missä olette, hän totesi lehdistötilaisuudessa illalla.

New Jerseyn rannikolla varaudutaan tulvavesiin lauantain ja sunnuntain aikana. Myrskytuulet ja täysikuu voivat saada aikaan jopa 2,4 metrin nousuveden Atlantic Cityssä.

New York Cityssä puolestaan julistettiin tulvavaroitukset Staten Islandille, Brooklyniin ja Queensiin. Lisäksi viranomaiset valmistautuivat mahdollisiin evakuointeihin.

New Yorkin kuvernöörin Andrew Cuomon mukaan alueen valmiudet myrskyn kohtaamiseen ovat paremmat Sandy-myrskyn jäljiltä.

Jalankulkija ylittää K Streetin, joka on normaalina päivänä vilkkaasti liikennöity.­

Duke Energy ilmoitti perjantai-iltana, että yli 112 000 ihmistä oli vailla sähköä Pohjois-Carolinassa ja Etelä-Carolinassa. Washingtonin alueella moni virasto sulki ovensa jo puoliltapäivin, jotta työntekijät ehtisivät myräkän alta koteihinsa.

– Minulla on yhdeksän laatikkoa viiniä, puolet ja puolet, sekä kahvia, polttopuita ja kaikki laitteeni ladattuina. Nyt tarvitsen ainoastaan siiven ja rukouksen, Silver Springistä kotoisin oleva Liz Scherer tuumi.

Yhdysvaltojen toiseksi vilkkain metrojärjestelmä pysyy Washingtonissa suljettuna sunnuntaihin asti. Virginian kansalliskaartissa on varattu 400 miestä hoitamaan hälytystehtäviä, kun taas New Yorkissa 600 henkilöä on valmiustilassa.

Myrskyn uskotaan laantuvan lauantai-iltapäivään mennessä.

Lunta aurataan Pennsylvania Avenuella lähellä Valkoista taloa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?