Venäläiskylässä mitattu yli 70 pakkasastetta: "Silmälasit jäätyvät naamaan kiinni"

Venäläisessä Oimjakonin kylässä on mitattu pahimmillaan jopa 71,2 pakkasasteen ennätys.

19.2.2013 11:09

Elämä Oimjakonissa ei ole kovin leppoisaa. Tammikuun keskilämpötila huitelee 50 pakkasasteen tienoilla, jolloin ulkona ei paljoakaan hengailla.

Vuonna 1924 alueella mitattiin pakkasennätys, -71,2 pakkasastetta. Kylään rakennettiin neuvostoajalla muistomerkki ennätyksen kunniaksi.

Kylä on kylmin pysyvästi asuttu paikka koko maailmassa. Siellä asuu noin 500 ihmistä.

Vielä 1920- ja 1930 -luvuilla kylä oli poropaimenten pysähdyspaikka. Neuvostohallinto kuitenkin päätti rakentaa siitä ihan kunnon kaupungin, hallitakseen omasta mielestään kurittomia paimentolaiskansoja.

Julmat pakkaset aiheuttavat epämukavuuden lisäksi myös useita käytännön ongelmia. Muun muassa kännykät eivät toimi kylässä ollenkaan, kynien muste jähmettyy ja silmälasit jäätyvät naamaan kiinni.

Yksi suuri ongelma on myös se, että kylän kuolleita ei tahdo saada haudatuksi maahan. Hautausprosessi vie jopa kolme päivää, kun ikiroudassa olevaa maata sulatellaan kuumien hiilten avulla.

Kylän nimi Oimjakon tarkoittaa kuitenkin ”sulaa vettä”. Tämä hämmentävä nimitys johtuu siitä, että kylän lähellä on kuumia lähteitä, jotka pitävät veden sulana.

Kylän asukkaat syövät suurimmaksi osaksi poron- ja hevosenlihaa. Kylässä on vain yksi kauppa. Työtehtäviäkin siellä on varsin huononlaisesti, uransa voi luoda joko poropaimenena, metsästäjänä tai pilkkien kalastamalla.

Köyhästä ravinnosta huolimatta kylän asukkaat eivät näytä kärsivän puutteista. Lääkärien mukaan tämä johtuu siitä, että paikallisten eläinten maito on erittäin ravintorikasta.

Paikalliset ovat karaistuneet ja kovat pakkaset eivät heitä hetkauta. Koulut suljetaan vasta, kun pakkanen tippuu alle 52 pakkasasteen.

Kesällä on kuitenkin tarjolla hellettä: Edes yli +30 asteen lämpötilat eivät ole harvinaisia.

Pohjoisen sijaintinsa mukaan hyytävään talvipäivään ei luonnollisesti kuulu paljoakaan auringonvaloa. Talvella aurinko pilkottaa taivaalla vain kolmen tunnin ajan. Kesällä tilanne on tietysti päinvastoin ja auringosta nautitaan 21 tunnin ajan.

Kahden päivän matkan päässä Oimjakonista sijaitse Jakutsk, josta tehdään turisteille suunnattuja elämysmatkoja hyytävään kylään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?