Syyriaan apua vienyt suomalainen Rami Adham haavoittui ilmaiskussa Aleppossa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Syyriaan apua vienyt suomalainen Rami Adham haavoittui ilmaiskussa Aleppossa

Kuva loukkaantuneesta Rami Adhamista on julkaistu Suomi Syyria Yhteisön Facebook-sivuilla.

Julkaistu: 13.1.2016 9:34, Päivitetty 13.1.2016 9:43

Suomensyyrialainen Rami Adham yritetään kuljettaa tänään hoitoon Turkin rajan yli.

Suomesta Syyriaan apua toimittava Suomi Syyria Yhteisön nokkamies Rami Adham on loukkaantunut pommituksessa lähellä Aleppoa tiistaina. Hänen vammansa eivät tiettävästi ole vakavia, mutta hänet yritetään kuljettaa tänään rajan yli Turkkiin.

Ystävät menettivät kontaktin Adhamiin, kun tämä oli lähtenyt vierailulle paikalliseen kouluun. Aleppossa ja sen lähialueilla on taisteltu rajusti viime päivinä, mutta Adham oli Facebook-päivitystensä mukaan halunnut viedä vaivalla Syyriaan kuljettamansa avun perille asti.

Facebookissa julkaistujen kuvien perusteella Adham on saanut jonkinlaisen päävamman ja hänen vasen kätensä on kantositeessä. Häneen ei ole saatu yhteyttä, koska hänen puhelimensa rikkoontui.

Adhamin ystävän Burhan Hamdonin mukaan Adhamin turvatiimi yrittää saada tämän Syyriasta Turkkiin keskiviikkona.

– Epäselvää on, miten se onnistuu. Yleensä Turkki päästää läpi vain vaikeimmin loukkaantuneet. Ramin kuljettajilla on mielessä toinenkin paikka, josta voi yrittää rajan yli, Hamdon kertoi IS:lle keskiviikkoaamuna.

”Lelusalakuljettaja”

Adham on aiemmin käyttänyt rajanylityksissä myös vuoripolkuja, joita pitkin hän on kantanut esimerkiksi Suomesta lahjoitettuja kymmenien kilojen lelulasteja syyrialaislapsille. Toiminnastaan hän on ansainnut lempinimen ”lelusalakuljettaja”.

Rami Adham entisen kotikaupunkinsa Aleppon tuhojen keskellä eräällä vuoden 2014 matkallaan.

Burhan Hamdonin mukaan Adham on kuitenkin sen verran pahoin loukkaantunut, ettei hän voi nyt kävellä pitkää matkaa.

– Hänellä on vaikeuksia liikkua, ja hän tarvitsee apua, Hamdon sanoi.

Rami Adham, 42, on asunut Suomessa jo liki kolme vuosikymmentä. Viime vuodet hän on omistautunut entisen kotimaansa auttamiseen. Adham ostaa Suomesta kerätyillä varoilla ruokaa ja avustustarvikkeita, kuten lääkkeitä ja huopia, ja jakaa niitä henkilökohtaisesti entisen kotikaupunkinsa Aleppon lähialueiden tarvitseville. Hän raportoi matkoistaan laajasti Facebookissa sekä omalla että Suomi Syyria Yhteisön sivuilla.