Naisten joukkoahdistelu ”taharrush gamae” nousi otsikoihin Saksassa: ”Yritettiin kokeilla, meneekö läpi tällainen”

rac

Julkaistu:

Ahdistelu
Suomalainen Lähi-idän tutkija ei usko, että Kölnissä uudenvuodenyönä tapahtuneiden rikosten taustalla olisi järjestäytynyttä toimintaa. Naisten ahdistelu on hänen mukaansa kuitenkin asia, jolle on vedettävä selkeät rajat heti kättelyssä.
Uudenvuodenyön tapahtumien jälkipyykki jatkuu Saksassa edelleen. Poliisi on kertonut saaneensa sunnuntaihin mennessä jo yli 500 ilmoitusta Kölnin keskusrautatieasemalla tapahtuneista seksuaalisista ahdisteluista ja ryöstöistä. Lisäksi vastaavanlaisia tekoja on raportoitu muilta Saksan paikkakunnilta.

– Poliisin tietoon tulleet tekijät ovat olleet tähän mennessä enimmäkseen pohjoisafrikkalaisia nuoria miehiä, kertoi Saksan rikospoliisin BKA:n edustaja Die Welt -lehden mukaan.

Saksan mediassa nousi sunnuntaina esille termi ”taharrush gamae”, jonka kerrotaan olevan arabimaissa jo kauan tunnettu käsite.

Die Weltin mukaan termi tarkoittaa naisten ahdistelua, johon miehet joukolla osallistuvat. Ahdistelun taso saattaa vaihdella kopeloinnista aina raiskaukseen saakka. Samassa yhteydessä uhri saatetaan myös ryöstää. Usein uhria saatetaan hämätä ensin esimerkiksi tanssimalla joukolla tämän ympärillä.


Lehden mukaan ilmiö on ollut Saksassa aiemmin tuntematon. BKA on painottanut suhtautuvansa vakavasti uudenvuodenyön tapahtumiin sekä niiden kansalaisissa herättämään pelkoon. Poliisi on myös kertonut suunnittelevansa uusia keinoja joukkoahdistelun torjumiseksi.

Taustalla naisten ja miesten erotteleminen toisistaan

Tampereen yliopiston Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren kääntäisi ”taharrush gamae” -termin suomeksi joukkoahdisteluksi. Ilmiöstä käytetään myös muotoa ”taharrush ginsi”, joka kääntyy seksuaalihäirinnäksi.

– Egyptissä on esiintynyt varsinkin juhlapyhien aikana sellaista, että miesjoukot ovat ahdistelleet naisia, repineet vaatteita ja niin edelleen. Tämä on varmaankin liitetty Saksan tapahtumiin ja itsekin olen ajatellut, että kyseessä on hiukan samanlainen ilmiö.

Dahlgrenin mukaan ilmiöön saattaa liittyä myös omaisuusrikoksia, mutta pääsääntöisesti kyse on seksuaalisesta ahdistelusta ja myöskin naisen häpäisemisestä.

– Mielenkiintoinen piirre on se, että uhrit eivät ole olleet sellaisia naisia, jotka eivät pukeutuisi peittävästi, vaan päinvastoin. Monet ovat olleet runsaastikin hunnutettuja naisia, Dahlgren sanoo.


Hänen mukaansa naisten seksuaalista ahdistelua on esiintynyt pitkään paitsi Egyptissä, myös muualla Lähi-idässä sekä Aasiassa, kuten esimerkiksi Pakistanissa.

– Ilmiö liittyy siihen, että seksuaalisesti turhautuneet miehet tavallaan saavat jonkinlaista hetkellistä iloa siitä, että he lääppivät naisia. Tässä on taustalla on sukupuolten erotteleminen toisistaan. Naisten ja miesten ei pitäisi olla tekemisissä ennen avioliittoa, sillä seksi kuuluu ainoastaan avioliittoon.

”Tällaista lääppimiskulttuuria meille ei saa tulla”

Saksassa viranomaiset ovat puhuneet rikosten olleen mahdollisesti järjestäytyneen ryhmän tekemiä.

– Kölnin tapahtumiin liittyy kaikenlaisia salaliittoteorioita siitä, että kuinka ne olisivat olleet organisoituja. Näihin minä en usko pätkääkään. Enemmänkin näkisin, että tässä kokeiltiin rajoja. Että tavallaan tällaisen uudenvuoden juhlinnan ja humalankin varjolla yritettiin kokeilla, että meneekö Saksassa läpi tällainen. Nyt onneksi Saksassa on noussut aika voimakas vastareaktio, vaikkakin viiveellä. Minun mielestäni on hyvin tärkeätä, että rajat vedetään heti alkuunsa.


Helsingin poliisin mukaan myös Suomessa on esiintynyt vastaavaa ilmiötä, viimeksi uutenavuotena. Dahlgrenin mukaan toistaiseksi on mahdotonta sanoa, mitä oikeastaan on tapahtunut.

– Mutta tällaista lääppimiskulttuuria ei saa meille missään tapauksessa saa tulla, jos siitä todella on kysymys.

Dahlgrenin mukaan myös Suomessa tarvittaisiin nyt paitsi panostusta viranomaisilta, myös asiallista kansalaiskeskustelua aiheesta.

– Kukaan ei tänne halua naisvihamielisyyttä ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ennestään tunnettujen ilmiöiden lisäksi. Sille pitää sanoa tiukka ei.

Hämmennystä naisten rajoista

Dahlgren kuitenkin muistuttaa, että länsimaihin juuri tulleiden parissa saattaa olla kummastusta sen suhteen, mitkä naisten rajat täällä ovat. Esimerkiksi tanssiravintoloissa naiset ja miehet saattavat olla hyvinkin läheisessä kontaktissa keskenään, mikä saattaa aiheuttaa hämmennystä.


Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin viikonloppuna Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen lausuntoja, joiden mukaan naisia ei oltaisi aikaisemmin ahdisteltu Suomessa julkisilla paikoilla. Lausunnoista nousseen kohun myötä naiset innostuivat jakamaan sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan ahdistelutilanteista.

– On hyvä, että keskustellaan siitä, että naisten täytyy todellakin saada sanoa se viimeinen sana. Ja siitä, että tämä koskee myöskin suomalaisia miehiä, Dahlgren sanoo.

Kampanjalla ahdistelua vastaan Lähi-idässä

Esimerkiksi Egyptissä joukkoahdistelu on ollut Dahlgrenin mukaan kauan hyssytelty ja häpeilty aihe, vaikka se on tullut tutuksi tavalla tai toisella lähes jokaiselle kaupunkilaisnaiselle.

Asiasta on puhuttu avoimemmin vasta suunnilleen vuodesta 2008 lähtien. Siihen tartuttiin myös vuonna 2010 ilmestyneessä, Mohamed Diabin ohjaamassa Cairo 678 -elokuvassa, joka käsitteli naisten seksuaalista häirintää Egyptissä.


Ahdistelu on nostettu esille laajalle Lähi-idän maihin levinneessä, naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa kampanjassa, jossa on mukana ihmisoikeus- ja naisjärjestöjä.

Järjestöt ovat yrittäneet herättää keskustelua ilmiöstä ja siitä, ettei nainen ole koskaan syypää joutuessaan ahdistelun kohteeksi. Naisia myös kannustetaan ilmoittamaan ahdistelusta ja ilmiantamaan tekijät.

– Tietysti tähän liittyy myös poliisin kouluttaminen siihen, että he ottaisivat nämä tapaukset vakavasti, Dahlgren muistuttaa.

Oheisella videolla on kuvamateriaalia Kölnissä uudenvuodenyön tapahtumien vuoksi järjestetystä mielenosoituksesta.