Putin Bild-lehdelle: Rajat ja valtioiden alueet eivät ole tärkeitä

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjän presidentti puolusti Krimin valtausta ja syytti Nato-maita saksalaislehden haastattelussa.

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin on puolustanut kiihkein sanankääntein Krimin valtausta Ukrainalta toissa vuonna. Putin antoi harvinaisen haastattelun saksalaiselle iltapäivälehti Bildille, ja haastattelun ensimmäinen osa julkaistiin maanantaina.

Putinin arvostelijana tunnetun Bildin edustajat hiillostivat Putinia suorasanaisesti muun muassa Venäjän Nato-suhteista ja Krimin valtauksen oikeutuksesta. Putinilta kysyttiin, oliko Krim todella niin tärkeä Venäjälle, että sen kannatti riskeerata suhteensa länteen. Putin korosti vastauksessaan Krimin venäläisväestön puolustamista.

– Sotilaamme estivät vain ukrainalaisia joukkoja estämästä ihmisten vapaan tahdon toteutumista. Kansanäänestyksessä enemmistö heistä ilmaisi, että he haluavat kuulua Venäjään, Putin kuittasi.

Kun Bildin toimittajat tivasivat Putinilta, eikö eurooppalaisia rajoja pitäisi kunnioittaa, tämä jyrähti:

– Minulle rajat ja valtioiden alueet eivät ole tärkeitä, mutta ihmisten kohtalo on.


Hetkeä myöhemmin Putin käytti Venäjän oikeutuksesta liittää Krim itseensä jopa ”jumalallista vertausta”.

– Napoleon sanoi kerran, että oikeudenmukaisuus on Jumalan ilmentymä maan päällä. Minä sanon teille: Krimin jälleenyhdistyminen Venäjän kanssa on oikeutettua.


PUTIN toisti haastattelussa mielipiteensä, että kaikki nykyiset vastakkainasettelut Venäjän ja lännen välillä johtuvat Naton laajentumisesta Itä-Eurooppaan kohti Venäjän rajoja. Hän vakuutti, että ilman sitä kaikki olisi nykyisin paremmin.

Kun Bildin toimittajat kysyivät Putinilta, eivätkö Itä-Euroopan maat saaneet päättää itse omista turvallisuuspoliittisista ratkaisuistaan ja olisiko Naton pitänyt sanoa niille tylysti ei, Venäjän presidentti tuhahti ”kuulleensa asiasta tuhanteen kertaan”.

– Luonnollisesti jokaisella valtiolla on oikeus järjestellä turvallisuuttaan, kuten oikeaksi näkee. Mutta jo valmiiksi Natossa olleet maat, jäsenvaltiot, olisivat voineet seurata omia intressejään ja luopua itälaajentumisesta, Putin sanoi.

– Missään ei lue, että Naton pitäisi ottaa tiettyjä maita jäsenikseen. Siitä olisi voitu luopua, jos olisi ollut poliittista tahtoa, mutta sitä ei ollut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt