Kölnin joukkoahdistelu: Uudestavuodesta tuli painajainen – ”He olivat kuin muuri ympärillämme”

Kölnin uudenvuoden yön joukkoahdistelusta on tullut julki karmeita tarinoita sekä uhreilta että poliiseilta. – Vaikka huusin ja huidoin, miehet eivät lopettaneet, kertoi arvionsa mukaan sataan kertaan kourituksi joutunut 28-vuotias nainen.

8.1.2016 6:37 | Päivitetty 8.1.2016 7:45

SAKSASSA uudenvuodenaattona joukkoahdistelun uhreiksi joutuneiden määrä kasvaa poliisin saadessa uusia ilmoituksia tapahtuneesta. Kölnin lisäksi ahdisteluista on raportoitu jo seitsemästä muustakin saksalaiskaupungista.

Kölnissä poliisin tietoon on tullut yli 100 ilmoitusta ahdisteluista, joista ainakin kolme neljäsosaa on seksuaalisesta häirinnästä. Kölnin rautatieaseman luona noin tuhannen humalaisen ja aggressiivisen ulkomaalaistaustaisen miehen joukkio hyökkäsi naisten kimppuun. Ainakin kaksi naista on tehnyt ilmoituksen raiskauksesta.

Tilanne tuli Kölnin poliisille täysin yllätyksenä, eivätkä poliisit kyenneet estämään tekoja. Edes mahdollisuutta rikosilmoitusten kirjaamiseen ei ollut. Ketään ei ole pidätetty.

POLIISI on tunnistanut toistaiseksi 16 epäiltyä. Muita yritetään jäljittää muun muassa videonauhoitusten ja kuvien perusteella.

Poliisi tutkii myös, onko joukkoahdistelu ollut suunniteltua toimintaa. Esimerkiksi sosiaalisesta mediasta etsitään mahdollisia yllytyskehotuksia. Poliisin ja silminnäkijöiden mukaan miesjoukkiot toimivat ”koordinoituina” ryhminä.

Viranomaisten mukaan hyökkääjät olivat arabi- ja pohjoisafrikkalaistaustaisia miehiä. Saksaan on vuoden aikana tullut jo noin miljoona turvapaikanhakijaa.

Yksi Kölnin rautatieasemalla olleista afgaanipakolaisista myönsi paikalliselle Kölner Stadt-Anzeiger -lehdelle olleensa muiden pakolaisten kanssa juomassa alkoholia, mutta kiisti osallistuneensa ahdisteluun. Paikalla oli nuoria miehiä useista Kölnin pakolaiskeskuksista.

Poliisi tutkii nyt myös sitä, olivatko Kölnissä tapahtuneet joukkoahdistelut suunniteltua toimintaa.

28-VUOTIAS Katja L. kertoi olleensa kolmen ystävänsä kanssa aseman edustalla, kun he kohtasivat joukon ”ulkomaalaisten näköisiä miehiä”.

– Yhtäkkiä tunsin käden takamuksessani, sitten rinnoillani. Minua kourittiin joka paikasta, kertoi nainen kölniläiselle Express-lehdelle.

– Se oli hirvittävää. Vaikka huusin ja huidoin, miehet eivät lopettaneet. Luultavasti minua kourittiin ainakin 100 kertaa 200 metrin matkalla.

24-vuotias opiskelija Evelyn kertoo, kuinka hän tunsi yllättäen kädet hameensa alla.

– Käännähdin ja näin virnuilevat kasvot.

Hän pakeni läheisen katedraalin sisälle ja istui kirkonpenkkiin, kun yhtäkkiä oli taas miesjoukkion piirittämä. Hän kuuli miesten puhuvan vain arabiaa.

– He sanoivat englanniksi ainoastaan ”Hey Baby”. Minua kourittiin ja pideltiin kiinni käsistäni. Se oli painajaista.

Kaksi 18-vuotiasta lukiolaistyttöä kuvailivat, kuinka pian puolenyön jälkeen heidät piiritti joukko aggressiivisia miehiä.

 He olivat kuin muuri ympärillämme. He ahdistelivat, kourivat, repivät vaatteista ja yrittivät ottaa housuja pois.

– He olivat kuin muuri ympärillämme. He ahdistelivat, kourivat, repivät vaatteista ja yrittivät ottaa housuja pois. Se oli inhottavaa ja nöyryyttävää.

Päästyään irti tilanteesta noin 10 minuutin jälkeen, juoksivat tytöt neljän poliisin luo.

– Meitä ei otettu tosissaan, vaan he käskivät poistumaan.

Myös 22-vuotias nainen joutui vastaavaan tilanteeseen. Nainen yritti puolustaa itseään kuohuviinipullolla.

– Poliisi oli täysin alivoimainen ahdistelijoihin verrattuna, 22-vuotias totesi.

BILD-LEHTI julkaisi eilen poliisin sisäisen raportin Kölnin tapahtumista. Korkean poliisiviranomaisen mukaan heidän saapuessaan paikalle oli vastaan tullut ”järkyttyneitä ihmisiä sekä itkeviä ja shokissa olevia lapsia”.

– Kölnin katedraalin edustalla oli useita tuhansia ihmisiä, pääosin siirtolaistaustaisia miehiä. Joukosta ammuttiin holtittomasti ilotulitteita ja heiteltiin pulloja, poliisi kirjoittaa.

– Tulimme lopulta johtopäätökseen, että tästä seuraa kaaos tai vakavia loukkaantumisia. Ellei jopa kuolemantapauksia.

 Emme ehtineet auttaa jokaista uhriatai pidättää ihmisiä. Tapauksia oli aivan liikaa yhtä aikaa.

Poliisi tyhjensi aukion, mutta pian sen jälkeen miesjoukkiot palasivat takaisin ja hyökkäsivät naisten kimppuun.

– Lukemattomat itkevät ja järkyttyneet naiset ja tytöt joutuivat seksuaalisesti ahdistelluiksi useiden siirtolaismiesten ja -joukkioiden taholta. Emme ehtineet auttaa jokaista uhria tai pidättää ihmisiä. Tapauksia oli aivan liikaa yhtä aikaa, summasi poliisi.

Poliisi kertoi, että epäillyt repivät poliisin silmien edessä turvapaikanhakijoille myönnettyjä asiapapereita. Epäillyt huusivat poliisille muun muassa: ”Et voi tehdä minulle mitään. Haen uudet huomenna” tai ”Olen syyrialainen, sinun pitää kohdella minua kiltisti! Rouva Merkel on kutsunut minut tänne”.

– En ole koskaan kokenut näin täydellistä kunnioituksen puutetta virkavaltaa kohtaan koko 29 palvelusvuoteni aikana, summasi poliisiesimies.

VIRANOMAISET ja Saksan media kertoivat uudenvuodenaaton tapahtumista vasta päiväkausia jälkikäteen. Kölnin poliisi ja yleisradioyhtiö ZDF pyysivätkin anteeksi tiedotusviivettä. Vielä uudenvuodenpäivänä poliisi oli kertonut juhlayön sujuneen ”iloisessa ilmapiirissä”.

Saksan oikeusministeri Heiko Maas luonnehti hyökkäyksiä ”rikollisuuden uudeksi ulottuvuudeksi, johon täytyy nyt puuttua”.

Ahdistelutapauksia raportoitiin myös muualla Saksassa, kuten Hampurissa ja Düsseldorfissa.

Lähteet: BBC, Bild, Kölner Stadt-Anzeiger, Daily Mail, CNN

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?