Kölnin joukkoahdistelu: Pormestarin lausunnosta skandaali – kehotti naisia pysymään ”käsivarren mitan päässä” vieraista miehistä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Ulkomaalaisten miesten tekemistä naisten ahdisteluista on tulilinjalla nyt poliisin lisäksi myös kaupungin ylipormestari.
Saksassa Kölnin poliisi on kertonut saaneensa jo yli sata ilmoitusta ulkomaalaistaustaisten miesten tekemistä ahdisteluista ja varkauksista, jotka tapahtuivat uudenvuodenyönä kaupungin keskustassa. Tapauksesta on kehkeytynyt mittava skandaali, jossa on arvosteltu paitsi poliisin toimintaa myös kaupungin ylipormestarin lausuntoja.

Jopa tuhat ulkomaalaistaustaista miestä oli kerääntynyt uudenvuodenyönä Kölnin kuuluisan katedraalin lähistölle juhlimaan. Illan ja yön aikana alueella tapahtui kymmeniä naisten ahdistelutapauksia ja monilta vietiin myös kännyköitä tai lompakoita. Toiminta näyttää olleen organisoitua ja Kölnin poliisipäällikkö on kuvaillut sitä jopa ”rikollisuuden uudeksi ulottuvuudeksi”.


Poliisilla onkin selittämistä, sillä sitä on arvosteltu puutteellisesta valvonnasta. Useat naiset ovat kertoneet, että pienet miesryhmät saivat rauhassa jahdata heitä. Ilmeisesti ainakin kaksi tapausta luokitellaan raiskaukseksi. Poliisi ryhtyi kuitenkin selvittämään tapauksia vasta päiviä myöhässä, kun rikosilmoituksia alkoi kasaantua.

”Käsivarren mitta”

Tapaus on Saksassa kuohuttava paitsi harvinaislaatuisuutensa vuoksi myös siksi, että tekijät olivat ulkomaalaistaustaisia. Toistaiseksi vain kolme tekijää on tunnistettu, mutta jopa sadat ovat yhä pakosalla.

Viranomaiset ovat varoittaneet, että tapausta ei pidä kääntää maahan juuri tulleita turvapaikanhakijoita vastaan, koska konkreettisia todisteita ei ole. Samalla useat korkea-arvoiset poliitikot liittokansleri Angela Merkeliä myöten ovat vaatineet tapauksen perinpohjaista selvittämistä ja syyllisten rankaisua.

Myös Kölnin ylipormestari Henriette Reker aiheutti tapaukseen liittyvällä lausunnollaan kohun. Rekerilta kysyttiin tiistain tiedotustilaisuudessa, miten naiset voivat jatkossa suojautua vastaavia hyökkäyksiä vastaan. Reker vastasi, että ”pitämällä käsivarren mittaisen eron” vieraisiin miehiin.


Lausunnon tulkittu syyllistäneen uhreja tapauksesta ja se on nostattanut vastalausemyrskyn sosiaalisessa mediassa.

– En pidä naisille annetuista käytösohjeista kuten käsivarren mitta. Naiset eivät ole vastuussa vaan tekijät, twiittasi Saksan oikeusministeri Heiko Maas.Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt