YK:n turvallisuusneuvosto uusiin toimiin Pohjois-Koreaa vastaan – vetypommiväite epäilyttää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK:n turvallisuusneuvosto uusiin toimiin Pohjois-Koreaa vastaan – vetypommiväite epäilyttää

Asiantuntijoiden mukaan väitteet vetypommista voivat olla valetta.

Ihmiset kerääntyivät seuraamaan uutislähetystä Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa keskiviikkona, jolloin maa kertoi tehneensä onnistuneesti neljännen ydinkokeensa.­

6.1.2016 20:41

YK:n turvallisuusneuvosto on sopinut ryhtyvänsä uusiin toimiin neljännen ydinkokeensa tehnyttä Pohjois-Koreaa vastaan. Päätös tehtiin myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa sen jälkeen, kun neuvosto kokoontui Yhdysvaltain ja Japanin pyynnöstä hätäkokoukseen käsittelemään asiaa.

Samalla neuvosto tuomitsi kokeen ja kuvasi sitä selväksi uhkaksi kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.

Pohjois-Korea sai keskiviikkona aikaan valtavan diplomaattisen myrskyn, kun se kertoi varhain aamulla tapahtuneen maanjäristyksen syynä olleen maan tekemä, onnistunut vetypommikoe. Päivän aikana kaikki naapurimaat ja suurvallat, mukaan lukien Pohjois-Korean harvoihin tukijoihin kuuluva Kiina, tuomitsivat kokeen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon piti puheen YK:n päämajassa New Yorkissa keskiviikkona.­

Kaikki asiantuntijat eivät olleet keskiviikkona yhtä mieltä siitä, että kyseessä todella oli vetypommi, sillä räjähdys oli liian vaatimaton. Räjähdyksen voima oli likipitäen sama kuin Pohjois-Korean edellisessä ydinkokeessa vuonna 2013, vaikka tuolloin testattiin perinteistä, fissioon perustuvaa atomipommia, joka on teholtaan vetypommia heikompi.

”Yhdysvallat on rosvojoukko"

YK:n turvallisuusneuvosto langetti pakotteita Pohjois-Korealle heti sen ensimmäisen ydinkokeen jälkeen vuonna 2006. Pohjois-Korea on pitänyt kiinni ohjelmastaan pakotteista huolimatta, ja on uhonnut, ettei se luovu ydinaseista niin kauan kuin "Yhdysvaltain aggressio jatkuu".

Ydinkoe tehtiin pari päivää ennen Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin syntymäpäivää.­

Pohjois-Korea kutsui räjäytystä "Oikeuden vetypommiksi" ja ryyditti nimitystä tutulla verbaalisella hyökkäyksellä Yhdysvaltoja vastaan.

– Yhdysvallat on rosvojoukko, joka ei kaihtaisi edes ydintuhon käyttämistä Pohjois-Koreaa vastaan, uhosi maan virallinen KCNA-uutistoimisto. Pohjois-Korea on kuitenkin vakuuttanut käyttävänsä ydinasetta vain, jos sitä vastaan hyökätään, eikä maa oman ilmoituksensa mukaan luovuta ydinteknologiaansa muille maille.

Ydinkoe tehtiin vain pari päivää ennen Pohjois-Korea johtajan Kim Jong-unin syntymäpäivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?