Voimakas luonnonilmiö runtelee maailmaa – miljoonat kärsivät

Julkaistu:

Ilmasto
El Niño -luonnonilmiö on aiheuttanut maailmalla niin tulvia kuin kuivuutta.
Luonnonilmiö El Niño on sekoittanut asiantuntijoiden mukaan joulukuun lopun säätä ainakin viidellä eri mantereella. Toiset maailmankolkat kärsivät rankkasateista ja tulvista, toiset taas paahtavasta kuumuudesta ja kuivuudesta.

Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa Etelä-Amerikassa tulvien ja mutavyöryjen vuoksi. Britannian Yorkin tulvavaurioiden hintalappu on jo yli kuusi miljardia euroa.


Etelä- ja Kaakkois-Aasian kuivuus uhkaa satoja ja kuivuuden vuoksi itäisessä Afrikassa pelätään ruokapulaa. Espanjassa, Australiassa ja Kaliforniassa on riehunut metsäpaloja, ja Yhdysvaltain keskiosissa tornadoryöpyt ovat surmanneet kymmeniä ihmisiä.

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam varoitti keskiviikkona, että miljoonat saattavat joutua kärsimään nälästä, veden puutteesta sekä taudeista tulevan vuoden aikana, ellei mitään tehdä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten suojelemiseksi El Niñon vaikutuksilta.

Järjestön mukaan tilanteen helpottaminen on jo myöhäistä joillakin alueilla, kuten Etiopiassa. On arvioitu, että yli 10 miljoonaa etiopialaista tulee tarvitsemaan humanitääristä apua vuoden 2016 aikana.

Tilanne on Oxfamin arvion mukaan hälyttävä myös muualla. Järjestö painottaa, että vaaditaan välittömiä toimia, ettei ajauduta kriisiin, joka pahimmillaan asettaisi koko humanitäärisen avustusjärjestelmän valtavan paineen alaiseksi.


– Miljoonat ihmiset paikoissa kuten Etiopia, Haiti ja Papua-Uusi-Guinea ovat jo huomanneet kuivuuden ja satojen epäonnistumisen vaikutukset. Tarvitsemme välittömästi apua näille alueille, jotta voimme varmistaa, että ihmisille riittää tarpeeksi vettä ja ruokaa, sanoi Britannian Oxfamin humanitäärinen johtaja Jane Cocking järjestön julkaisemassa lausunnossa.

”Luultavasti voimakkain sataan vuoteen”

– El Niño on hyvin tunnettu ilmiö ja sen ilmastovaikutukset ovat maailmanlaajuisia. Voimakkaimminhan ne esiintyvät Tyynenmeren sektorilla, toteaa Helsingin yliopiston meteorologian professori Heikki Järvinen.

Monet asiantuntijat ovat myös esittäneet, että nyt riehuva ilmiö olisi kautta aikain voimakkain El Niño.

– Se on luultavimmin voimakkain ainakin viimeiseen sataan vuoteen, ranskalaisen sääpalvelun Meteo Francen ilmastoasiantuntija Jerome Lecou luonnehti AFP:lle maanantaina.


Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksonen sanoo, että ilmiö on voimakas, mutta ranskalaisväite perustuu merenpinnan lämpötilamittauksiin ja pinta-alaan.

– El Niñoa mitataan myös muun muassa pilvisyyden, ilmanpaineen ja ilman lämpötilan perusteella. Jos niitä katsoo, tämä on ehkä kolmen voimakkaimman joukossa.

Ennakointi vaikeaa

Säätä ja ilmastoa ei tule sekoittaa keskenään, mutta El Niño ja ilmastonmuutos saattavat vaikuttaa toisiinsa vaikuttaen sitä kautta myös sään ääri-ilmiöihin.

– Luonnonilmiö El Niño ja ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos saattavat vaikuttaa ja muokata toisiaan tavoilla, joita emme ole koskaan aikaisemmin kokeneet, Maailman ilmatieteenjärjestön johtaja Michel Jarraud totesi marraskuussa.


Ari Laaksonen sanoo, että ilmaston lämpeneminen voi osaltaan hämmentää soppaa ja voimistaa El Niñon vaikutuksia.

– Se taas on mahdotonta sanoa, olisiko esimerkiksi Yhdysvaltain tornadoja ollut vähemmän ilman ilmastonmuutosta. Luultavasti ilmastonmuutoksella on ollut vaikutusta, mutta missä määrin?

Heikki Järvinenkään ei näe ristiriitaa siinä, että El Niño ja ilmastonmuutos vaikuttaisivat toisiinsa. Järvinen sanoo, että on hankala sanoa, millä tavalla El Niño muuttuu ilmiönä ilmaston lämmetessä tulevaisuudessa.

– El Niño on ilmakehään ja mereen kytkeytynyt monimutkainen ilmiö, jonka käyttäytymisen muuttumista ei oikein pysty ennakoimaan.

El Niño

Tyynellämerellä puhaltavat tuulet kuljettavat Australian ja Etelä-Amerikan välillä valtameren vettä mukanaan.

Kun rannikko tulee vastaan, tuulien kuljettama vesi painuu alemmas sekoittuen syvempään veteen.

El Niñon aikaan 3–7 vuoden välein tuulet tyyntyvät, jolloin vesien sekoittuminen hidastuu ja merenpinnan lämpötila nousee. Se vaikuttaa ilman lämpötilaan ja se hidastaa tuulia entisestään.

Edellinen voimakas El Niño oli vuosina 1997–1998.

El Niñon vaikutukset ovat maailmanlaajuiset. Erityisesti se vaikuttaa Tyynenmeren alueella. Suomessa El Niñon aikaan talvet ovat vähäsateisempia, mutta lämpötilaan ilmiöllä ei ole juuri vaikutusta.

El Niño on espanjaa ja tarkoittaa poikaa. Myös säännöllisen päinvastaisen ilmiön nimi on vastaavasti La Niña, tyttö.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt