Poliisi tutkii: Asemies keskeytti suomalaisseurueen illanvieton Amsterdamissa – tunkeutui hotellihuoneeseen ja uhkasi tappaa

Julkaistu:

Suomalaisen Otto Liljan lomamatka päättyi ikävästi, kun aseistettu ryöstäjä hyökkäsi seurueen hotellihuoneeseen.

Lontoossa asuva matkabloggaaja Otto Lilja, 21, ja hänen suomalainen puolisonsa Alex, 23, saivat jouluvieraiksi ystäviä kotimaasta. Neljän hengen porukka teki välipäivinä road tripin Amsterdamiin. Viimeisenä iltana mukava matka sai yllättäen pelottavan käänteen.

Seurue oli valinnut majapaikakseen ”sympaattisen kaninkolon” keskustassa sijaitsevasta hotellista. Huoneeseen johti oma sisäänkäynti kadulta, joka oli Liljan mukaan hyvin hiljainen ja rauhallinen. Sisäänkäyntiä vastapäätä oli lasten leikkikeinu.

Maanantai oli viimeinen päivä, jonka seurue vietti Amsterdamissa. Lilja kertoo, että nelikko rentoutui hotellihuoneessaan iltakymmenen maissa ja katsoi televisiosta Teen Mom –ohjelmaa.

Matkalaiset valmistautuivat jo yöpuulle, sillä edessä oli aikainen herätys ja lähtö takaisin Lontooseen. Huoneen ulko-ovea ei kuitenkaan ollut vielä lukittu yöksi.

– Meillä oli vielä asiaa ulos ja olimme kaikki vielä hereillä. Emme nähneet mitään estettä (oven pitämiselle auki), etenkin kun oltiin rauhallisella alueella, Lilja kertoi Ilta-Sanomille varhain keskiviikkona.

 

Ensin oli kuuluva ääni. Sitten meni varmaan sekunnin sadasosa ja mies syöksyi sisälle ase kädessä.

Kutsumaton vieras tunkeutui sisään yllättäen.

– Ensin oli kuuluva ääni. Sitten meni varmaan sekunnin sadasosa ja mies syöksyi sisälle ase kädessä, Lilja kertoo.

Liljan muistikuvan mukaan mies huusi seurueelle ”this is a robbery, motherfuckers” (”tämä on ryöstö, kusipäät”), osoitteli heitä aseella ja uhkasi ampua, jos he eivät tottelisi käskyjä. Kun mies oli saanut pöydällä latautumassa olleet kännykät ja muut arvoesineet, hän vaati aggressiivisesti lisää.

Rahat ja kamerat vietiin

Ryöstäjän mukaan lähtivät muun muassa lompakot, kamerat, korut ja yhtä lukuun ottamatta kaikki kännykät. Järjestelmäkameran muistikortti matkakuvineen sai kuitenkin jäädä.

Liljan arvion mukaan tilanne kesti muutaman minuutin ajan.

– Varas katosi ase kourassa takaisin Amsterdamin yön pimeyteen ja perästä kuului vaan, että olkaa kaksi minuuttia hiljaa taikka saamme aseesta ohimoon, hän kirjoittaa Otto Izakaya –nimisessä blogissaan.


Liljan mukaan kaikki olivat tilanteesta shokissa, mutta pystyivät toimimaan kutakuinkin järkevästi. Kukaan ei saanut fyysisiä vammoja. Järkytys oli kuitenkin melkoinen.

– Tilanteen uhkaavuutta sekä siitä muodostunutta pelkoa ja shokkitilaa en pysty korostamaan riittävästi. Voin sanoa, että ihan helvetin jäätävää. Sitä aina kelaa päässään, että vastaavissa tilanteissa toimii tietyllä tapaa, mutta voin muuten sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että eipä muuten toiminutkaan niin, Lilja kirjoittaa blogissa.

”Pitää suhtautua vähän huumorilla”

Ryöstäjältä oli jäänyt huomaamatta yksi kännykkä, jolla poliisi kutsuttiin paikalle. Myös paikalliset tiedotusvälineet kiinnostuivat tapauksesta: ryöstöstä on raportoinut ainakin tv-kanava AT5.

Poliisipartiot tulivat Liljan mukaan paikalle nopeasti, ja seurue sai poliisilta hyvää kohtelua. Myöhäiseen tiistai-iltaan mennessä ryöstäjää tai varastettuja tavaroita ei kuitenkaan ollut saatu jäljitettyä.

– Myös poliisit vaikuttivat järkyttyneiltä. Aseelliset hyökkäykset hotellihuoneisiin ovat ilmeisesti erittäin harvinaisia, Lilja kertoo Ilta-Sanomille.


Lilja on aiemminkin joutunut tiukkoihin tilanteisiin matkustellessaan, mutta maanantain kokemus oli ehdottomasti pelottavin.

– En ole kokenut mitään vastaavan tyyppistä. Amsterdam on viimeinen paikka, jossa olisin voinut kuvitella kohtaavani mitään tämmöistä, hän sanoo.

Lilja kertoo oppineensa, että turvallisissakin matkakohteissa on oltava varovainen ja ovet kannattaa pitää lukossa. Tulevaisuuden matkasuunnitelmiin ikävä kokemus ei kuitenkaan vaikuta.

– Tämä oli yksittäiskokemus ja tähänkin pitää suhtautua vähän huumorilla.

Poliisi tutkii asiaa.

– Tutkimme asiaa niiden tietojen pohjalta, mitä he ovat meille kertoneet, todetaan Amsterdamin poliisista IS:lle.

Ryöstöstä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.