Isis-johtajan väitetään pauhaavan harvinaisella nauhalla – lähettää kaksi viestiä terroristeille

Julkaistu:

Terrorijärjestöt
Isis-järjestö on julkaissut ääninauhan, jolla väitetään esiintyvän julkisuutta välttelevä järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi.
Terroristijärjestö Isis on kokenut tappiota viime aikoina. Tähän viittaa CNN:n analysoima uusi äänitallenne. Ääninauhalla väitetään pauhaavan Isisin johtajana tunnetun Abu Bakr al-Baghdadin. Harvoin äänessä olleen Isis-johtajan uskottiin yhdessä vaiheessa jo haavoittuneen ja joutuneen vetäytymään syrjään äärijärjestön johdosta.

Isis julkaisi uuden, 24 minuuttia pitkän ääninauhan, jolla al-Baghdadiksi väitetty mies lähettää kaksi viestiä terroristeille.

Videon painotukset kertovat siitä, että Isis tunnustaa epäsuorasti kärsineensä tappiota. Ensin al-Baghdadiksi väitetty mies yrittää nostaa terroristien moraalia. Toinen nauhan painotus on se, että Isis yrittää puuttua entistä enemmän Israelin ja palestiinalaisten väliseen konflikti. Nauhalla Isis uhkaa saartaa Israelin ja valtaavansa Jerusalemin. Sotilasasiantuntijat pitävät tätä CNN:n mukaan Isisille lähes mahdottomana tehtävänä.

Nauhassa on CNN:n mukaan paljon epäilyttävää. Kanava ei ole pystynyt vahvistamaan sitä, että nauhalla esiintyy tosiaan al-Baghdadi, joskin sitä ovat jakaneet Isisin viralliset viestintäkanavat. Toiseksi mistään ei voi päätellä, milloin nauhoite on tehty. Nauhoitteella ei esimerkiksi kerrota mitään Pariisin terrori-iskuista.

Tappion merkkejä jo useita

Irakin armeija tiedotti lauantaina edenneensä Ramadin kaupungissa, jota Isis on pitänyt hallussaan. Irakin ilmavoimien mukaan se olis myös onnistunut surmaamaan järjestön Ramadin-päämajaan tehdyllä ilmaiskulla ilmaiskulla Omar Sami Bedaiwi al-Issawin, Isisin turvallisuuspäällikön läheisestä Fallujasta.

Peshmerga-kurditaistelijat ja heidän amerikkalaisliittolaisensa onnistuivat Pentagonin mukaan jo lokakuussa vapauttamaan noin 70 Isisin sieppaamaa panttivankia.

Painetta terroristijärjestö Isisiä vastaan on kasvatettu marraskuusta lähtien. Ranska aloitti uuden ilmaiskujen sarjan Isis pääkaupunkia Raqqaa vastaan Syyriassa. Myöhemmin iskuja jatkoi myös Yhdysvallat. Yhdysvaltojen hävittäjät ovat iskeneet terroristijärjestölle elintärkeään kohteeseen eli öljyn kuljetukseen. Raakaöljyn salakuljettamisen arvioidaan tuovat terroristijärjestölle jopa 40 miljoonan dollarin kuukausitulot.