Tutkija toppuuttelee: kasvissyönti ei ole pahasta ympäristölle

Tutkijat eivät osoittaneet, että kasvissyönti on pahasta ympäristölle.

Aivan kaikkien kasvisten tuotanto ei ole ympäristöystävällisempää kuin lihan tuotanto.

25.12.2015 22:49

Ilta-Sanomat uutisoi hiljattain tutkimustuloksesta, jonka mukaan kasvispainotteinen ruokavalio olisi ympäristölle tiedettyä haitallisempaa.

Tutkimuksen tehnyt professori Paul Fischbeck Carnegie Mellon -yliopistosta kuitenkin kehottaa Huffinton Postissa olemaan tekemättä liian pitkälle meneviä päätelmiä tutkimustuloksista.

– Kaikkia kasviksia ei voi niputtaa yhteen ja sanoa niiden olevan hyvästä. Kaikkea lihaa ei voi niputtaa yhteen ja sanoa sen olevan pahasta, Fischbeck toteaa.

Tutkimustuloksista näkyy, että pekonin tuottaminen aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin lehtisalaatin tuottaminen kaloria kohden. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Huffington Post huomauttaa, että kasvissyöjä ei korvaa jokaista possun kaloria esimerkiksi salaatin kaloreilla, vaan käyttää ravinnokseen muitakin kasviksia kuten kaalia ja riisiä, joiden päästöt ovat pienemmät.

Tutkimuksessa mainittiin myös, että kasvisten tuottaminen kuluttaa noin kymmenen prosenttia enemmän vettä. Tätäkään kulutusta ei voi niputtaa yhteen, sillä esimerkiksi maissin ja pähkinöiden tuotanto kuluttaa vähemmän vettä kuin minkään maalla kasvatetun lihan tuotanto.

Tutkijat eivät siis osoittaneet, että kasvissyönti on pahasta ympäristölle, vaan etteivät kaikki kasvit ole ympäristöystävällisempiä kuin lihatuotteet.

– Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia vastauksia. Ruokavalio ja maataloustuotannon vaikutus ympäristöön ei ole yksinkertainen ongelma, Fischbeck toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?