Tutkijat ällistyivät: Kasvisruokavalio ei olekaan yksiselitteisen hyväksi maapallolle – ”Odotimme juuri päinvastaista”

Tutkijat havaitsivat, että kaikki kasvit ole ympäristöystävällisempiä kuin lihatuotteet.

Tutkijoiden mukaan kasvisten tuotanto ei olekaan niin vähäpäästöistä kuin on ajateltu.

25.12.2015 20:49

Kasvissyönnin terveyshyödyistä on tehty useita tutkimuksia, mutta maapallon terveydelle vaikutus voi olla päinvastainen.

Carnegie Mellon -yliopiston tutkijat kuitenkin laskivat, että kasvispainotteinen ruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia enemmän ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin ”tyypillinen amerikkalainen ruokavalio”. Lisäksi kasvihuonekaasuja syntyi kuusi prosenttia enemmän.

Tutkimuksesta kertoo Washington Post. Siinä mainittu kasvispainotteinen ruokavalio on samanlainen kuin amerikkalaisten terveysviranomaisten suosittelema ruokavalio.

– Olimme yllättyneitä tuloksista. Odotimme oikeastaan juuri päinvastaista, professori Paul Fischbeck totesi.

Myöhemmin tulkintaa täsmennettiin sillä, että kaikkia kasviksia ei voi nipuuttaa yhteen: osan kohdalla ympäristövaikutus tosiaan on lihaan verrattavissa, mutta toisten kohdalla vain murto-osa siitä.

Lue lisää: Tutkija toppuuttelee: kasvissyönti ei ole pahasta ympäristölle 

Salaatti on pahin

Vihanneksista ja kasviksista kaikkein eniten päästöjä aiheutti vihreä salaatti. Sen päästöt olivat kutakuinkin samaa tasoa naudanlihan kanssa. Sianlihaan verrattuna salaatin päästöt olivat kolminkertaiset.

Kaikkein pahimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia olivat pakastetut äyriäiset.

Kymmenen suurimman päästöjä aiheuttavan tuotteen listalta löytyy lisäksi muun muassa kurkku, tomaatti, munakoiso.

Enemmän sokeria?

Tutkijat toteavat, että paljon lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio voi olla maapallon kannalta jopa parempi kuin kasvispainotteinen ruokavalio.

Samansuuntaiseen tutkimustulokseen päätyivät myös ranskalaistutkijat vuonna 2013. Heidän mukaansa kasvispainotteinen ruokavalio synnyttää suuremmat päästöt.

– Tuloksemme näyttävät olevat ristiriidassa yleisesti hyväksytyn uskomuksen kanssa, jonka mukaan terveydelle hyväksi oleva ruokavalio on hyväksi myös planeetalle, he totesivat tuolloin.

  Ei voi vain olettaa, että kasvisruokavalio pienentää hiilijalanjälkeä. Mutta niin ihmiset ajattelevat.

– Ei voi vain olettaa, että kasvisruokavalio pienentää hiilijalanjälkeä. Mutta niin ihmiset ajattelevat, professori Fischbeck sanoo.

Tutkijat kiinnittivät huomiota erityisesti siihen, mitä ihmiset todellisuudessa syövät. Suuri osa elintarvikkeista menee hukkaan, mikä vaikuttaa laskelmiin.

Ruokajätteen osuus on suurin juuri hedelmissä ja vihanneksissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa hukkaan menevä osuus on lihassa noin 33 prosenttia, kun taas vihanneksissa ja hedelmissä noin 40.

Juttua täsmennetty 15.6.2019: Lisätty linkki tutkimusta selventävään jatkojuttuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?