Ulkomaat

Brunein sulttaani kielsi laittoman joulun juhlinnan vankeuden uhalla

Julkaistu:

Mahdollinen joulunvietto tulee raportoida etukäteen viranomaisille.
Rahojensa lisäksi konservatiivisuudestaan tunnettu Brunein sulttaani on kieltänyt laittoman joulun juhlinnan pikkuvaltiossaan viiden vuoden vankeustuomion uhalla.

420 000 asukkaan öljyvaltion ei-muslimit saavat kyllä juhlistaa päivää, mutta heidän pitää tehdä se omissa yhteisöissään ja ilmoittaa asiasta ensin viranomaisille. Esimerkiksi tonttulakkien pitäminen ja joulutervehdysten lähettäminen on kuitenkin kiellettyä.

Telegraphin mukaan maan uskontoasioiden ministeriö julkaisemassa lausunnossa todetaan seuraavaa: ”Näiden toimenpiteiden... tarkoituksena on kontrolloida joulun yletöntä ja avointa juhlintaa, sillä se voisi vahingoittaa muslimiyhteisön uskoa.” Valtion imaamit varoittelivat jo aiemmin maan muslimeja joulun viettoon ryhtymisestä.

Maan väestöstä ainakin 65 prosentin lasketaan olevan muslimeja. Osa kansasta kuitenkin intoutui jo uhmaamaan kieltoa julkaisemalla joulukuvia sosiaalisessa mediassa.Upporikas ja ökyelämätyylistään kritisoitu sulttaani Hassanal Bolkiah, 67, on viime vuosina noussut otsikoihin asetettuaan maahan tiukan sharia-lain. Tämän seurauksena useat julkisuuden henkilöt kehottivat viime vuonna boikotoimaan sulttaanin omistaman hotelliketjun hotelleja ympäri maailman.