Yhdistys laati 10 ohjetta maahanmuuttajille – ”Kunnioita kaikkia suomalaisia”

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomi Syyria Yhdistys ry on laatinut maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille ohjeistuksen, jota noudattamalla he kotoutuvat Suomeen paremmin.
Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien käytös Suomessa on puhuttanut laajasti erityisesti sosiaalisessa mediassa. Retoriikka menee usein äärimmäisyyksiin.

Suomi Syyria Yhteisö ry:n puheenjohtajan ja perustajan Rami Adhamin mukaan joidenkin maahanmuuttajien käytös on tavallaan ruokkinut keskustelun ääripäitä.

Adham on laatinut yhteisön Facebook-sivuille maahanmuuttajille kymmenen ohjetta, joita noudattamalla pääsee paremmin kärryille Suomen meiningistä ja pystyy tuomaan maahanmuuttokeskusteluun omalta osaltaan positiivisen vaikutuksen.

– Tämä ei ole mikään paratiisi. Paikka Suomessa täytyy ansaita ja se vaatii paljon työtä. Kriisialueelta ei voi vain paeta tänne ja odottaa, että kaikki tarjotaan valmiiksi kultalautasella. Ajattelin, että näistä ohjeista voisi olla apua, Adham sanoo.

26 vuotta Suomessa asunut syyrialaistaustainen Adham sanoo, että turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen hurja määrä ja Suomi on täysin uudessa tilanteessa. Käsittelyajat ovat pitkiä ja vastaanottokeskukset ovat täynnä ihmisiä. Monet epätietoiset turvapaikanhakijat uupuvat tylsään arkeen ja he passivoituvat.

– Kuulen koko ajan, kuinka turvapaikanhakijat ovat masentuneita, heille ei maistu ruoka, heillä on kylmä eikä oikein nukutakaan. Se turhauttaa minua henkilökohtaisesti ja haluan potkia heitä persuksille tekemään jotain. Kun heillä on aikaa, kehotan heitä käyttämään sen hyödyksi.

Tärkeimmäksi seikaksi Adham nostaa kielen opiskelun. Hän huomauttaa, että jos kursseja ei ole tarjolla, suomea voi opetella vaikka internetissä tai kännykällä.

– Mihin tahansa työhön pääseminen on erittäin tärkeää. Jos suomea käyttää rohkeasti välittämättä siitä, että toisessa päässä nauretaan tai sitä pidetään hauskana, se avaa ovia niihin paikkoihin, missä voi olla hyödyksi. Suomalaiset arvostavat, jos edes yrittää puhua suomea.

SSY tekee humanitaarista työtä Syyrian pakolaisten auttamiseksi ja toimittaa apua Syyriaan paikan päälle.

Suomi Syyria Yhteisön kymmenen ohjetta maahanmuuttajille:

1. Oppikaa suomen kieltä 24/7. Oppikaa joka päivä 5-10 uutta sanaa. Käyttäkää suomen kieltä joka paikassa, vaikka se menisikin päin puuta. Olkaa rohkeita!

2. Ahmi jokaiselta neuvoja.

3. Aseta itsellesi kaksi tavoitetta: tekemistä lähitulevaisuuteen ja pohdi, mitä ja kuka haluat olla tulevaisuudessa.

4. Kunnioita kaikkia suomalaisia, vaikka he olisivat kohdelleet sinua väärin. Älä loukkaa heidän kulttuuriaan.

5. Jos olet nuori ja sait opiskelupaikan, hyvä niin. Jos et, opiskele vaikka internetissä. Älä jää joutilaaksi.

6. Jos sinulla on ammatti, etsi töitä palkasta välittämättä heti, kun saat työluvan. Jos et löydä töitä, etsi vapaaehtoistyötä. Tee jotain äläkä jää pyörittelemään peukaloitasi. Parasta integraatiota on se, kun teet paljon asioita suomalaisten kanssa.

7. Ole kulttuurisi lähettiläs. Näytä Suomelle kulttuurisi parhaita puolia ja omaksu Suomen kulttuurista parhaita asioita.

8. Jos olet muslimi, ole hyvä muslimi. Islamissa koko ihmiskunta on kuin veljiä ja siskoja keskenään ja kaikki kunnioittavat toisiaan. Meille opetetaan, että ”antava käsi on parempi kuin ottava käsi”. Se viittaa anteliaisuuteen ja kehottaa työntekoon. Meille opetetaan myös, että ihminen, joka menee nukkumaan ja on elättänyt itsensä omilla ansioillaan herää ilman syntiä. Tee töitä, äläkä jää mihinkään luukulle.

9. Urheile.

10. Ole kiitollinen.