Ulkomaat

Norjan Halti-lahjoitussuunitelma leviää jo maailmalla

Julkaistu:

Norjalaisten suunnitelma lahjoittaa Haltin huippu Suomelle satavuotislahjaksi on noteerattu nyt myös kansainvälisesti.
Suomen ja Norjan mediassa on pyörinyt näkyvästi uutinen siitä, että ryhmä norjalaisia suunnittelisi satavuotiaalle Suomelle todellista huippulahjaa. Ryhmä haluaisi lahjoittaa Suomelle Halti-tunturin huipun satavuotisjuhlan kunniaksi.

Norja siirtäisi rajaansa pari sataa metriä ja menettäisi 0,015 neliökilometriä pinta-alastaan. Tällöin Suomen korkein kohta nousisi 1 324 metristä 1 331 metriin. Halti ei yllä edes Norjan 200 korkeimman huipun listalle. Kyseessä olisi Haltin sivuhuippu. Tunturin korkein kohta jäisi yhä Norjan puolelle. Se on 1 365 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kampanjan keksinyt Bjørn Geirr Harsson sanoo, että hänen ajatuksensa olisi, että huippu olisi Norjan kansan lahja Suomelle. Hän on varma, että suomalaiset arvostaisivat sitä.

Nyt hanke on noteerattu laajalti myös maailmalla. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa BBC ja Telegraph. Harsson sanoo Telegraphille, että Norjan tai Suomen pinta-ala ei muuttuisi neliökilometritasolla.

– Mutta sillä olisi suuri merkitys, kun Suomen korkein kohta olisi vuoren huipulla eikä sen rinteessä, 75-vuotias eläköitynyt geodeetti kertoo lehdelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Halti vuosijuhlalahjaksi” -kampanjalla on Facebookissa jo noin 4 500 tykkääjää. Kampanjakuvaus kuuluu, että ”viedään Suomi uusiin korkeuksiin”. Telegraph on poiminut innostuneista kommenteista Jyrki Verasen kommentin:

– Norjalaiset tekisivät historiaa, eikä heistä tulisi sankareita vain Suomessa vaan koko maailmassa!

Viranomaisetkin tukevat

Asiasta on uutisoinut myös The Washington Post, joka on poiminut ajatusta ylistävän kommentin Ilta-Sanomien kommenttipalstalta.

– Tämä tultaisi muistamaan tuhat vuotta.

Washington Post kertoo, että Norjan kaavoituksesta vastaavat viranomaiset pitävät ajatusta hyvänä ja tukisivat sitä. Norjan ulkoministeriö ei ole kuitenkaan vastannut Harssonin lähettämään kirjeeseen.

– Se on erittäin hyvä idea. Se on kiva lahja annettavaksi maalle, jolta puuttuu korkea vuori, ja jonka korkein kohta ei ole edes huippu, kaavoitusviranomaisten johtaja Anne Cathrine Frøstrup kommentoi Norjan yleisradiolle NRK:lle saatuaan Harssonin lähettämän sähköpostiviestin.

Harsson kommentoi Telegraphille, että kampanja on kasvanut räjähdysmäisesti internetissä. Hän uskoo, että Facebook-ryhmän on perustanut hänen poikansa.

– Sanoisin, että suomalaiset arvostavat Norjaa suuresti ja uskoisin, että useimmat norjalaiset tukisivat tätä.

Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta 6. joulukuuta 2017.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt