Aasian pörssikurssit nousseet USA:n koronnoston jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aasian pörssikurssit nousseet USA:n koronnoston jälkeen

Aasian osakekurssit ovat nousseet selvästi Yhdysvaltain keskuspankin Fedin eilisiltaisen ohjauskoron noston jälkeen.

17.12.2015 3:31 | Päivitetty 17.12.2015 5:49

Jyrkin nousu on koettu Tokion pörssissä, jonka keskeinen Nikkei-indeksi on kohonnut tänään 2,3 prosenttia.

Jo eilisen aikana Nikkei kipusi 2,61 prosenttia.

Aasiassa ovat nousseet tänä aamuna myös esimerkiksi Australian ja Etelä-Korean osakekurssit, mutta vähemmän kuin Tokiossa. Australiassa kurssinousuksi mitattiin 1,6 ja Etelä-Koreassa 0,8 prosenttia.

Aasiassa ensiarviot markkinoiden reagoinnista Yhdysvaltain talouslinjaukseen olivat helpottuneita.

– Fedin koronnostosta huolimatta turbulenssi globaaleilla talousmarkkinoilla ei ole ollut laajaa, sanoi Etelä-Korean varatalousministeri Joo Hyung-hwan.

Samoin esimerkiksi Hongkongissa pankkiirit odottavat vain lievää valuuttapakoa Fedin päätöksen seurauksena.

Yhdysvaltain dollari ja yhdysvaltalaisten osakkeiden kurssit lähtivät kohoamaan Fedin ilmoitettua koronnostosta. Dollari on vahvistunut sekä euroon että Japanin jeniin verrattuna.

Ensimmäinen koronnosto sitten vuoden 2006

Yhdysvaltain keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkoa 0–0,25 prosentista 0,25–0,50 prosenttiin. Päätöksessä on historian havinaa, sillä Fed oli nostanut ohjauskorkoa tätä ennen viimeksi vuonna 2006.

Länsimaiden kasvunäkymät eivät ole olleet entisellään finanssikriisin jälkeen. Yhdysvaltojen talous on kuitenkin kyennyt takomaan kohtuullista kasvua jo pitkään, ja työttömyys on painunut. Fed arvioi talouskasvun kiihtyvän edelleen ensi vuonna Yhdysvalloissa.

– Fed näki ajan nyt kypsäksi, koska Yhdysvaltain talouskasvu on riittävää, työmarkkinatilanne menee edelleen parempaan suuntaan ja inflaatiossakin on pieniä nousupaineita vähitellen, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki STT:lle.

Paluuta finanssikriisiä edeltäville korkotasoille ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

– Fed totesi, että korko kyllä nousee tästä eteenpäinkin, mutta tahti on hidas ja riippuu taloustilastoista. Tällä yritetään ehkä rauhoitella markkinoita siltä pelolta, että korot lähtisivät tästä ripeään nousuun, Kuoppamäki sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?