Ulkomaat

Rikosskandaali iskee Vladimir Putiniin – ravistelee Venäjän koko valtarakennetta

Julkaistu:

Skandaali
Paljastus: Valtakunnansyyttäjä Juri Tshaika on ajautunut keskelle skandaalia.
Ensin se vaikutti aivan tavalliselta Venäjän valtaeliitin korruptioskandaalilta, joita venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on paljastanut Korruptionvastaisen säätiönsä (FBK) avustuksella jo sadoittain viime vuosien aikana.

Tavalliselta siinä mielessä, että normaalin kaavan mukaan Navalnyi julkaisisi ensin todisteensa presidentti Vladimir Putinin lähipiirin henkilöiden rikoksista – ja sen jälkeen paljastus vaiettaisiin kuoliaaksi niin Kremlissä kuin Venäjän valtiollisessa mediassakin ja paljastuksen kohteena olleet henkilöt saisivat jatkaa työtään joutumatta edes eroamaan.

Tällä kertaa Navalnyi näyttää kuitenkin pyydystäneen verkkoonsa niin isoja kaloja, että näennäisen tyynen pinnan alla kuohuu toden teolla.

Kyse on Venäjän valtakunnansyyttäjästä Juri Tshaikasta ja hänen kahdesta pojastaan Artjomista ja Igorista, jotka näyttävät Navalnyin keräämien todisteiden mukaan rikastuneen vähintäänkin kyseenalaisin keinoin isänsä tarjoaman suojelun turvin.

Jos Navalnyin esittämät todisteet pitävät paikkaansa, Artjom Tshaikan, 40, liikekumppaneiden taustalta löytyy muun muassa eräs Venäjän kohutuimmista rikollisliigoista ja hänen itsensä uskotaan syyllistyneen laittomiin yritysvaltauksiin sekä rahanpesuun. Igor Tshaika, 27, puolestaan näyttää rikastuneen voittamalla useita näennäisesti avoimia valtiollisten hankkeiden tarjouskilpailuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Navalnyi esitti todisteet Tshaikan poikien bisneksistä joulukuun alussa julkaistulla videolla, jota on nyt katsottu YouTubessa yli kolme miljoonaa kertaa. Filmin ansiosta moni venäläinen sai ylipäätään ensi kertaa nähdä, miltä näyttävät Tshaikan julkisuutta karttavat pojat.

Filmin vaikutus oli niin tyrmäävä, että jopa Kreml joutui kommentoimaan sitä, vaikka normaalisti Putin ja hänen lehdistöpäällikkönsä Dmitri Peskov eivät suostu edes lausumaan Navalnyin nimeä. Tällä kertaa Peskov katsoi kuitenkin tarpeelliseksi selittää, miksi filmi on Kremlin mielestä täysin arvoton.

– Tiedot eivät herätä kiinnostustamme, sillä siinä ei ole kyse valtakunnansyyttäjästä. Kyse on hänen täysi-ikäisistä pojistaan, jotka harjoittavat liiketoimia täysin itsenäisesti, hän ilmoitti.

Ja kuin todisteeksi Tshaikan perheen syyttömyydestä isä-Juri istui tyynesti reilu viikko sitten Kremlissä aitio­paikalla kuuntelemassa, kuinka Putin vaati vuotuisessa linjapuheessaan Venäjän korruptionvastaisen taistelun tehostamista.

Videoon joutui ottamaan kantaa myös pääministeri Dmitri Medvedev, joka ärtyi, kun häneltä kysyttiin valtakunnansyyttäjää kohtaan esitetyistä syytöksistä.

– Sanoitte, että tiettyä henkilöä syytetään. Vain lainvalvontajärjestelmä saa esittää syytteitä, Medvedev näpäytti toimittajaa.

Venäjällä pohditaan nyt, kuinka Putin aikoo päästä yli tilanteesta. Tähän asti Putin on pitänyt tarkasti huolen siitä, ettei hän erota lähipiiriläisiään kovankaan ulkoisen paineen alla.

– Putin ajattelee, että jos hän reagoi (ja erottaa Tshaikan), se tekee hänestä itsestään haavoittuvan hänen omien voimamiestensä silmissä, Venäjän valtaeliittiä lähellä oleva lähde sanoi Moscow Timesille.

Yksi veikkaus on, että Putin saattaa erottaa Tshaikan ilman selittelyjä sen jälkeen, kun kohu on laantunut. Navalnyi itse on pessimistinen.

– He eivät erota ketään, sillä se olisi ristiriidassa koko (Putinin) valtarakenteen perusteiden kanssa, Navalnyi sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt