Norjassa ehdotetaan Halti-tunturin huipun lahjoittamista Suomelle

Lahjoituksen toteutuessa Suomen korkein kohta nousisi kertaheitolla 7 metrillä.

15.12.2015 0:28 | Päivitetty 15.12.2015 16:07

Norjassa on perustettu Facebook-ryhmä, jossa ehdotetaan Halti-tunturin Haldičohkka-nimisen sivuhuipun lahjoittamista Suomelle 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2017. Huipun korkeus on 1331 metriä.

Halti sijaitsee Suomen ja Norjan rajalla. Sen 1 361 metriin kohoava korkein huippu sisältyy Norjan puolelle jäävään, vain noin 20 metrin mittaiseen osaan.

Tunturin Suomen puoleisen osan korkein kohta, 1 324 metriä on samalla koko Suomen korkein kohta. Jos lahjoitus toteutuisi, Suomen korkein kohta nousisi siis kertaheitolla 7 metrillä.

– Suomi viettää vuonna 2017 itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlaa, ja Norja voisi antaa sille mahtavan lahjan. Nostetaan Suomi uusiin korkeuksiin, kirjoittaa ryhmän perustaja Facebookissa.

Asiasta kertovan Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan idean takana on Oslon seudulla sijaitsevassa Sundvollenin kylässä asuva Bjørn Geirr Harsson.

”Olen varma, että suomalaiset arvostaisivat suuresti”

NRK:n tavoittama Harsson kertoo lentäneensä rajalla vuonna 1972 ja panneensa merkille rajan erikoisen sijainnin. Siitä asti hän on ihmetellyt Haltin huipun jäämistä Norjan puolelle. Miehen mukaan Norja menettäisi lahjoituksen myötä pinta-alastaan vain 0,05 neliökilometriä.

– Me emme anna pois palaa Norjasta, alue on hädin tuskin huomattava. Olen varma, että suomalaiset arvostaisivat suuresti sen saamista, 75-vuotias Harsson perustelee.

Harsson vihjaa NRK:lle, että Facebook-ryhmän perustaja on mahdollisesti hänen poikansa. Hän kertoo ollensa ideansa tiimoilta yhteydessä myös viranomaisiin.

Facebook-ryhmän tavoitteena on nyt selvittää, kuinka moni norjalainen olisi valmis luopumaan Haltin huipusta. Joulukuun 8. päivä perustettuun ryhmään oli maanantai-iltaan mennessä liittynyt 444 henkilöä.

Jutun pääkuva vaihdettu Saanasta Haltiksi klo 11.57.

Juttua korjattu kello 13.17. Facebook-kampanjassa ehdotetaan Haltin sivuhuipun, ei korkeimman huipun antamista Suomelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?