Venäjän testasi ydinasejärjestelmäänsä: laukaisi mannertenvälisen ohjuksen ydinsukellusveneestä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän testasi ydinasejärjestelmäänsä: laukaisi mannertenvälisen ohjuksen ydinsukellusveneestä

Laukaisu oli osa tarkastusta, jossa testattiin Venäjän ydinasejärjestelmän toimivuutta.

13.12.2015 8:43 | Päivitetty 13.12.2015 8:57

Venäjän ydinsukellusvene K-51 Verhoturje on laukaissut onnistuneesti mannertenvälisen ballistisen Sineva-ohjuksen. Asiasta tiedotti Venäjän puolustusministeriö lauantaina.

”Joulukuun 12. päivä, kommodori Dmitri Zelikovin miehistö Pohjoisen laivaston Verhoturjella teki ballistisen Sineva-ohjuksen laukaisun onnistuneesti suunnitelman mukaan Barentsinmereltä Kuran harjoitusalueelle Kamtshatkaan”, raportti kuuluu.

Jutun alussa olevalla videolla kerrotaan, kuin Venäjän laivasto aloitti ohjusiskut Kaspianmerellä olevilta aluksiltaan jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

Laukaisusta julkaistiin video YouTubessa.­

Laukaisu tapahtui veden alla. Raportti kehuu miehistön osoittaneen ammattitaitoa laukaisun valmistelussa ja toteutuksessa. Kyseessä oli 27. onnistunut ballistisen ohjuksen laukaisu Verhoturjelta. Laukaisu oli osa tarkastusta, jossa testattiin Venäjän ydinasejärjestelmän toimivuutta.

Verhoturje on muutama vuosi sitten modernisoitu versio projekti 667BDPM Delfinin sukellusveneestä. Nato-koodinimeltään se on Delta IV. Runsaan 167 metrin mittainen sukellusvene voi kuljettaa kuuttatoista ballistista R-29RM-ohjusta. Lisäksi se on varustettu neljällä 21 tuuman (533 mm) torpedoputkella.

Laukaisusta julkaistiin video YouTubessa. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

R-29RMU Sineva-ohjus on Nato-nimeltään SS-N-23 ”Skiff”. Ohjukset kehitettiin 2000-luvulla, jotta Venäjän ydinaseistus pysyisi ajan tasalla. Mannertenväliset ballistiset ohjukset yltävät käytännössä mihin tahansa maapallon kolkkaan. Ydinaseet ovat niiden ensisijainen käyttötarkoitus.

Verhoturje on saanut nimensä samannimisestä venäläiskaupungista. Sukellusvene rakennettiin 1980-luvun alkupuolella Severodvinskissä ja Venäjän laivaston mukaan se otettiin käyttöön vuonna 1984.

Laukaisusta uutisoivat muun muassa venäläismedia RT ja venäläinen uutistoimisto Tass.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?