Camp Speicherin verilöylystä selvinnyt The New York Timesille: ”He huijasivat meitä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Camp Speicherin verilöylystä selvinnyt The New York Timesille: ”He huijasivat meitä”

Suomessa pidätettyjen irakilaisveljesten epäillään murhanneen 11 ihmistä niin sanotun Camp Speicherin joukkoteloituksen yhteydessä Pohjois-Irakissa, kesäkuussa 2014.

10.12.2015 20:00

The New York Times haastatteli viime vuonna Ali Hussein Kadhimia, joka selvisi hengissä verenvuodatuksesta.

Ali Hussein Kadhim oli liittynyt armeijaan vain kymmenen päivää ennen kuin Isis valloitti Mosulin, Irakin toiseksi suurimman kaupungin, 10.6.2014, The New York Times kertoo. Mosulin jälkeen Isis jatkoi hyökkäystään kohti Saddam Husseinin syntymäkaupunkia Tikritiä.

Kaaos ja pelko levisivät Camp Speicherissä. Kadhim kertoo, että amerikkalaisten kouluttamat upseerit pakenivat.

Myös Kadhim ja hänen toverinsa päättivät paeta ja vaihtoivat univormunsa siviilivaatteisiin. Ryhmän tarkoituksena oli kävellä Bagdadiin asti, mutta käveltyään vain muutaman kilometrin miehet kohtasivat noin 50 Isis-taistelijaa panssaroiduissa ajoneuvoissa. Kadhimin mukaan ryhmässä oli noin 3000 sotilasta.

– He sanoivat meille ”älkää huoliko, me viemme teidät Bagdadiin”, tuolloin 23-vuotias Kadhim kertoi perheensä kotona yhdysvaltalaislehdelle.

– He huijasivat meitä.

Sen sijaan aseettomat miehet vietiin Tikritin palatsin maille. Sunnimuslimit saivat luvan katua palveluaan maan hallitukselle, mutta shiiat olivat kuolemaantuomittuja. Isis on kertonut tappaneensa 1 700 miestä. Viime heinäkuuhun mennessä uhreista oli The Telegraphin mukaan paikallistettu noin 600.

Pakomatka kesti lähes kolme viikkoa

Kadhim, joka on shiia, oli omassa rivissään neljäs. Kun rivin ensimmäinen mies ammuttiin, verta roiskui Kadhimin kasvoille. Hän muistaa nähneensä yhdellä taistelijoista videokameran. Kadhim tunsi luodin ohittavan hänet ja kaatui vastakaivettuun ojaan.

– Esitin vain, että minua oli ammuttu.

Kadhim odotti neljä tuntia, kunnes oli pimeää ja hiljaista. Vajaan 200 metrin päässä oli Tigris-joen penkka, jossa kaislat suojasivat häntä jonkin verran. Siellä hän tapasi vakavasti loukkaantuneen miehen, Abbasin, jonka luona hän viipyi kolme päivää syöden hyönteisiä ja kasveja. Abbas ei kovien kipujen takia pystynyt syömään mitään.

– Se oli kolme päivää helvettiä.

Kadhimin suunnitellessa pakoaan, Abbas rukoili häntä palaamaan luokseen tai ainakin kertomaan, mitä oli tapahtunut. Kadhimin pakomatka kesti lähes kolme viikkoa. Kun nuori mies pääsi vihdoin perheensä pariin, hänellä oli paksu parta ja hän oli laihtunut.

– Tyttäreni ei tunnistanut minua, vaan juoksi pois.

Sotilaat keräävät armeijan varusteita, jotka löydettiin Isisin uhrien joukkohaudaksi epäillyltä paikalta viime huhtikuussa.

Sotilas rukoilee Isisin verilöylyssä kuolleiden shiiasotilaiden joukkohaudalla viime huhtikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?