Ulkomaat

Irakilaisveljekset pidätettiin Suomessa epäiltynä 11 murhasta – tapaus liittyy Isisin valtavaan joukkoteloitukseen

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomessa pidätettyjen irakilaismiesten epäillään murhanneen 11 ihmistä niin sanotun Camp Speicherin joukkoteloituksen yhteydessä kesäkuussa 2014 Tikritissä Pohjois-Irakissa. Teloitettuja oli yhteensä jopa 1700.
Krp:n rikoskomisario Jari Räty mainitsi torstaisessa tiedotustilaisuudessa, että terroristisista murhista epäiltyjen 23-vuotiaiden irakilaisveljesten epäillään ampuneen aseettomia Isisin vankeja niin sanotun Camp Speicherin joukkomurhan yhteydessä.

Camp Speicher on lentotukikohta lähellä Tikritiä. Isis valtasi tukikohdan kesäkuun puolivälissä vuonna 2014. Telegraphin mukaan valtausta seuranneissa verilöylyissä Isis-terroristit surmasivat noin 1 700 ihmistä. Joukossa oli sekä Irakin armeijan sotilaita että siviilejä.

Uhrit oli sidottu ja he olivat aseettomia. Isis ei pitänyt tukikohtaa hallussaan pitkään. Jo heinäkuussa 2014 Irakin armeija hyökkäsi tukikohtaan ja valtasi sen takaisin. Kuolleista vasta noin 600 oli paikannettu tämän vuoden heinäkuuhun mennessä.

Isis julkaisi joukkomurhasta propagandavideon, jota järjestö on levittänyt netissä. Videossa vangit ovat rivissä Tigris-joen rannalla ennen ampumista. Joukkomurhasta tehtiin propagandavideo ja se ladattiin nettiin. Poliisin tutkimuksissa selvisi, että Suomeen syyskuussa 2015 saapuneita 23-vuotiaita irakilaisveljeksiä on syytä epäillä osallisuudesta verilöylyyn.Murhista epäillyt miehet otettiin kiinni tiistaina Forssassa. Kiinniotto sujui rauhallisesti. Miehet vangittaneen perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Jos syyte nostetaan, murhajuttua käsitellään samassa tuomioistuimessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Poliisi sai asiasta vihiä oman tiedonhankintansa kautta muutama viikko sitten, sanoo krp:n rikoskomisario Jari Räty.

Tapauksen tutkinta on alkuvaiheessa. Kuulusteluja jumittaa muun muassa tulkkien puute. Komisario Jari Rädyn mukaan murhista epäillyt ovat suhtautuneet tutkintaan asiallisesti. Ovatko he tunnustaneet teon, siihen Räty ei ota kantaa.

EDIT: Korjattu Jari Rädyn ammatti rikoskomisarioksi.